Broj 14
Početna > Putovanja > GRAD RASKOŠI I BEDE

Moskva

GRAD RASKOŠI I BEDE

Moskva je grad prelepih građevina u kom se na ulici mimoilaze bogataši i sirotinja. Kako je skoro 90 odsto finansija upravo u ovom prelepom gradu, sva mesta van njega izgledaju kao da je vreme u njima odavno stalo

Moskva je glavni grad Rusije. Nalazi se na reci Moskvi i ima ukupnu površinu od oko 878,7 km2. Broj stanovnika Moskve brzo raste. Prema nekim procenama iz 2004. godine, ovaj grad ima oko 11.200.000 stanovnika. Za ulazak u Rusiju stanovnicima većine zemalja potrebna je viza, odnosno garantno pismo, koje u Rusiji izdaju ovlašćeni organi. Građani država koje su i same imale komunistički sistem imaju tu prednost da im viza nije potrebna. Tokom boravka u Moskvi morate imati potvrdu za ulazak u bilo koju službenu ustanovu, čak i fakultet ili studentski dom, koju može izdati samo ta ili neka druga ustanova, u koju ne možete ući bez te iste potvrde. Detektori metala i ručno pretraživanje, naoružani čuvari, policija, stražari na gotovo svim vratima, uglovima, svakom trećem koraku.

Oprezno s taksistima
Snalaženje u ovom milionskom gradu i nije toliko komplikovano kao što bi se očekivalo. Metro olakšava stvar, ali opcija koju treba koristiti isključivo u slučaju nužde jeste taksi. Taksisti se ponašaju slično kao i naši kada im u auto uđe neiskusni stranac. U takvoj situaciji najbolje je ponavljati da imate samo 300 rubalja (oko 10 dolara), koliko obično u startu i traže za prevoz (tek kada stavite ranac i sednete u automobil, cena se udvostručuje).
Puno bolje rešenje za prevoz, posebno posle ponoći, kada metro više ne radi, jeste stopirati bilo koji automobil na ulici, naravno, samo ako ste u grupi. Čisto radi dogovora, poželjno je znati i osnove ruskog. Uz osmeh će vas dovesti na odredište za pet do deset dolara, u zavisnosti od broja ljudi.

Noćni život i njegove kraljice
Noćni klubovi su posebna priča. Tu nailazite na problem kako ući unutra. Slika već viđena kod nas. Dva bildera na ulazu u bolje klubove, osim što naplaćuju ulaz, na osnovu izgleda pojedinca odlučuju hoće li ga propustiti ili ne (patike ne prolaze). Uobičajena je i razlika u ceni ulaznice, kao kod nas, tako da momci plaćaju 300 rubalja, devojke 150. Kada se uđe u klub, primetna je grupica Ruskinja koja vreba muške turiste na skoro svakom ćošku. Jedna od njih ubrzo prilazi stolu i pregovori mogu da počnu, a upornost je vrlina. Oni koji su probali, tvrde da se sve može uz određenu cenu. Ukoliko im plaćate piće, cele noći će plesati samo za vas, a nakon zatvaranja kluba sve je stvar dogovora.
U svim manjim mestima nema podele, nema bogatih, sve se svodi samo puko preživljavanje. Pred železničkom stanicom pije se votka i pivo za zagrevanje, a dve bakice prodaju sušenu i pečenu ribu na kartonskim kutijama (to je jedan od uobičajenih specijaliteta).
U muzejima i crkvama na svaku prostoriju dolaze minimalno tri čuvara i jedna prodavačica suvenira. Na ulazu u dom ili fakultet nalaze se dva ženska i dva muška čuvara, a nakon šest sati po podne i dva policajca.

Spomenici političke moći
Kada odlučite da posetite Moskvu, ne smete a da ne vidite sedište ruske političke moći - Kremlj, Crveni trg ispred njegovog istočnog zida, na kom je i Lenjinov grob (iako većina tvrdi da izloženo telo nije zaista Lenjinovo), Novodeviči samostan (na čijem su groblju, između ostalih, sahranjeni Čehov, Gogolj, Hruščov, Majakovski, Prokofjev, Šostakovič), zatim Gorki park, u kom su jezera koja zimi, kada temperature padnu dovoljno ispod nule, postaju klizališta. Ne bi trebalo zaobići ni Boljšoj teatar, za koji i nije tako teško nabaviti karte kao što se misli. Naime, kada je na blagajni sve rasprodato, oko glavnog ulaza nalazi se puno preprodavaca (osim za "Labudovo jezero", tada je ipak najbolje rezervisati karte unapred).

Neko je jednom prilikom Moskvu uporedio s "Matriksom", a jednom kada izađete na aerodrom Šeremetjevo, ubrzo vam postane jasno odakle takva ideja.

Autor: Suzana Stanarević