Broj 14
Početna > Lepi i zdravi > BLISTAV TEN

Kako izabrati puder

BLISTAV TEN

Svake večeri čistite lice, pilingom uklanjate izumrle ćelije, hidrantnim sredstvima vlažite kožu, redovno nanosite osvežavajuću masku, negujete se kremicama namenjenim vašem tipu kože, povremeno sebi priuštite masažu lica u kozmetičkom salonu, uz sve to zdravo se hranite, a vaš ten i dalje je nekako siv, umoran? Ako je zaista tako i ako niste samo previše kritični prema sebi, problem je jednostavno rešiti. Za zavodljivi sjaj lica najvažniji je tečni puder, a zatim puder u prahu, podloga koju ćete naneti pre ostale šminke.
Ne postoje čvrsta pravila za pudere. Ukoliko smatrate da vam ne trebaju, nemojte ih koristiti. Ili nanesite podlogu samo na problematične zone: na T-zonu (čelo, nos, brada) ako vam se koža masti ili samo na obraze ako su skloni crvenilu.
  - Pre odlaska u parfimeriju posavetujte se s kozmetičarkom o boji vašeg tena. Ona će najbolje proceniti da li vam je potrebniji svetliji ili tamniji puder. Žena svetle puti ne treba da koristi puder koji je pretvara u indijanskog poglavicu. I obrnuto, tamnopute žene ne treba da stavljaju puder koji će njihovom licu dati izgled porculanske lutke.
  - Kada kupujete puder, isprobajte boju na vratu. Ponesite ogledalo i izađite na dnevno svetlo kako biste proverili boju. Veštačka rasveta može promeniti izgled pudera.
   
  - Trik za nanošenje podloge jeste dobro utrljavanje. Tečni puder morate toliko utrljati u kožu da se ne vide prelazi. Za utrljavanje možete upotrebiti prste ili sunđer. Puder u prahu raspršite po licu velikom četkom ili lagano utapkajte sunđerom.
  - Uvek nanesite korektor nakon što ste naneli podlogu - manja je šansa da ga izbrišete.
   
  Rumenilo je pored pudera još jedan element koji će definisati svežinu vašeg tena. Rumenilo daje živost i vitalnost vašem tenu. Vaša savršena nijansa rumenila jeste boja vaših obraza kad naglo pocrvenite ili kad pocrvenite prilikom vežbanja.
  Najbolji način za nanošenje rumenila jeste korišćenje četke. Počnite s malo rumenila, a zatim lagano dodajte kako biste dobili prirodan izgled.
  Rumenilo takođe možete koristiti za oblikovanje kontura vašeg lica, kako biste naglasili jagodice i pokazali se u najboljem izdanju.

  Korišćenje rumenila za korekciju oblika vašeg lica:
  Ovalno
  Dodajte rumenilo na najizbočeniji deo obraza. Smešite se zatvorenih usana kako biste naišli na pravo mesto.
  Okruglo
  Suzite lice s više rumenila na jagodicama, a sve manje prema slepoočnicama.
 
Autor: Suzana Stanarević