Broj 14
Početna > Zanimljivosti > BILJKE ZA DOM

Feng šui

BILJKE ZA DOM

Prema feng šuiju, postoje sobne biljke koje će u vaš životni prostor uneti više kvalitetne energije nego druge biljke

Biljke pomažu u održavanju svežeg vazduha, simbolizuju rast i razvoj. Treba ih održavati zdravim, a kad počnu da venu, obavezno ih zamenite novim. Osim što se koristi kao ukras i aktivator pozitivne energije, zdrava biljka se koristi i za uklanjanje negativnih uticaja u prostoru. Tako će u dugačkom hodniku sprečiti prebrzo strujanje energije, dok će štetan uticaj izbočenog zida odlično ublažiti visoka biljka postavljena ispred njega. U ćoškovima se često skuplja ustajala energija, pa se stagnacija može odlično sprečiti grmolikom biljkom ili nekom biljkom visokog rasta. Biljke se mogu držati u dnevnoj i radnoj sobi, kuhinji, kupatilu i hodnicima. Feng šui preporučuje biljke okruglastih oblika, jer se životna energija kreće u ciklusima i krugovima, pa će vas takvo bilje najbolje podupreti svojom energijom.
 
  Za početak je najvažnije da izbacite sve veštačke biljke iz vašeg doma, a to uključuje plastično ili sušeno cveće. Takve stvari šire negativnu energiju i što ih više imate u svome domu, više negativne energije upijate, pa i sami postajete negativni. U vazi držite samo sveže cveće i najbolje bi bilo da stoji na sredini stola. Ono će upiti neprijatne mirise i toksine, a ukoliko mu svakodnevno menjate vodu i skidate uvelo lišće i stabljičice, duže će trajati. Jedini izuzetak od ovog pravila jeste mirisna lavanda, jer ona može poslužiti i sušena. Lavanda ne samo da simboliše mir i opuštenost već će ih svojim mirisom doneti i vama i ostalim ukućanima.

  POZITIVNA ENERGIJA                                            
  Prema feng šuiju, pozitivnu energiju u vašem domu širiće sve biljke mesnatih listova. Tu spadaju: aglaoneme, eheverije, difenbahije, ljubičice itd. Deblji i što okrugliji listovi donose više sreće. Iako bambus nije tipična ukrasna biljka za naše područje, odličan je izbor za vašu kuhinju ili kupatilo, jer joj je za rast potrebno mnogo vlage. Za sađenje može poslužiti sitni kamen ili zemlja koju uvek morate održavati vlažnom. Palme su nešto veće biljke i prikladne su za velike prostorije ili hodnike, ali one ne vole sušu, a ni preteranu vlažnost. Njih bi trebalo zalivati umereno. Puzavac nije zaobljenih listova, ali zbog svoje gipkosti ublažava oštre linije kućnog nameštaja, polica i prozora. Ako se dobro neguje, vrlo brzo će izrasti. Umesto puzavca možete upotrebiti i viseće korpice, u koje ćete staviti biljke ovalnih listova. Nepovoljne biljke su sve one koje imaju trnje ili iglice. Suvo cveće nema života, predstavlja mrtvu energiju i nije dobro držati ga u prostoru. Najgori izbor su kaktusi. Kaže se da ljudi koji su „oštrog" karaktera vole da budu okruženi kaktusima ili drugim bodljikavim biljem.