Broj 14
Početna > Lepi i zdravi > BEZ BOLA U LEĐIMA

Trudnoća

BEZ BOLA U LEĐIMA

Gotovo polovinu žena tokom trudnoće muče bolovi u leđima

Tegobe se javljaju iz meseca u mesec jer beba raste i postaje sve teža, zbog čega se pomera središte gravitacije majčinog tela. Osim ovog uzroka, koji je najčešći, uzroci bolova u leđima mogu biti i velike hormonalne promene koje se javljaju u ranom stadijumu trudnoće, urinarne infekcije, kao i neadekvatna odeća i obuća.
 
  Kako se zbog rasta bebe trudnici proširuje materica, središte gravitacije njenog tela premešta se napred, menja joj se položaj i način kretanja, što je dodatni napor za krsta i leđa, pa se javljaju bolovi u tom području.
 
  U određenim slučajevima urinarne infekcije, koje su takođe česta pojava tokom trudnoće, mogu biti uzrok bolova u leđima. Ako u ranim stadijumima trudnoće imate akutne bolove, odmah zatražite pomoć lekara, jer bolovi u leđima mogu nastati zbog niza faktora koji traže trenutnu reakciju lekara.
 
  Trudnice ne bi trebalo da piju lekove protiv bolova, jer su sada odgovorne za dva života. Siguran lek koji će im pomoći jeste vežbanje, posebno lagano hodanje. Izbegavajte vežbe za mišiće jer bi mogle da pogoršaju bolove u leđima.
 
  Pazite da niste pogrbljeni. Ispravno držanje zadržaćete ako poturite jastuk ili neku drugu podlogu pod lumbalni deo kičme.
 
  Trudnice treba da izbegavaju dugo stajanje ili prečesto menjanje položaja u kom sede. U ranom stadijumu trudnoće neophodno je da se dovoljno odmarate, spavate i da izbegavate duže obavljanje kućnih poslova.
   
  Izbegavajte hodanje na visokim potpeticama, jer će to previše naprezati vaša leđa. Za sedenje koristite nisku ravnu stolicu.
 
  Trudnice treba da nose udobnu, komotnu odeću.