Broj 139
Početna > Poznati > Vudi Alen

Vudi Alen

Filmski ekscentrik

Nakon svega što je uradio, Vudi Alen, glumac, režiser, pisac scenarija, eseja, kratkih priča i pozorišnih komada, tvrde kritičari, nije postao zvezda, već legenda koja živi .

Alen Stjuart Kenigzberg je rođen u Bronksu 1. decembra 1935. godine. Potiče iz jevrejske porodice austrijsko-ruskog porekla, od oca Martina i majke Neti Čeri. Alen je pohađao osnovnu jevrejsku školu osam godina, a onda je otišao u srednju školu Midvud.

Kolegama iz škole, koji su ga prozvali Crveni zbog njegove kose, oduvek je bio interesantan zbog izraženog humora i mađioničarskih trikova. Sa 16 godina je počeo da piše šale, a ubrzo je odlučio da promeni ime u Vudi Alen. Po završetku srednje škole upisao je studije komunikacije i filma na Univerzitetu u Njujorku, ali nije imao dobre ocene pa se ispisao. Kasnije je kratko pohađao i Siti koledž u Njujorku.

  • Prva ljubav

Alen se prvi put venčao kada je imao 20 godina sa drugaricom iz detinjstva Harlin Rozen, studentkinjom filozofije, 1956. godine u Holivudu. Ovaj brak je trajao šest godina. U Holivudu je upoznao svoje buduće menadžere Čarlsa H. Džofa i Džeka Rolinsa, koji su od 1958. za Alena ugovorili poslove vredne milione dolara bez zvaničnog ugovora, sem rukovanja.

Kad je 1959. upao u melanholično raspoloženje iz nepoznatih razloga, počeo je da posećuje psihijatra, pa i danas svake nedelje ide svom terapeutu. Otud u njegovim filmovima toliko ironičnih komentara na račun psihoterapeuta. Već 1965. godine je po njegovom scenariju snimljen prvi film Šta ima novo, mačkice, koji ga je kasnije učinio jednim od najpopularnijih komičara.

Inače, Alen je za svoje filmove uglavnom zvao istu ekipu glumaca, od kojih su neki doživeli veliku popularnost u Holivudu: Šon Pen, Dajan Kiton, Mia Farou... Godinu dana kasnije snimio je svoj prvi film kao reditelj, parodiju Šta ima, tigrice Lili. Godine 1967. je nastupio i u parodiji Kazino Rojal. Zgrabi novac i beži, svoj drugi film kao reditelj, snimio je 1969. godine.

  • Zaljubljiva priroda

Četiri godine nakon razvoda od prve supruge, reditelj se 1966. godine oženio glumicom Luis Leser. Ovaj brak potrajao je nepune tri godine. Alenu nije trebalo dugo da se ponovo zaljubi, već 1970. godine je upoznao glumicu Dajan Kiton sa kojom je započeo vezu.

Ovaj par se nikada nije venčao. S njom je snimio osam filmova, među kojima je i kultni Eni Hol. Zahvaljujući ovom filmu, 1977. godine je napravio preokret u svojoj karijeri i okrenuo se ozbiljnim i realističnim temama iz stvarnog života.

Sa filmom Eni Hol je osvojio dva Oskara, za najbolji scenario i režiju, ali se nije pojavio na dodeli nagrade. Od tada je povremeno snimao i drame, kao što su Enterijeri, po uzoru na svog idola, švedskog režisera Ingmara Bergmana. Stardust Memories je, navodno, inspisiran Felinijevim filmom 8,5.

  • Mia Farou

Tokom '80-ih je eksperimentisao najrazličitijim filmovima sa originalnim pričama; među njima je i pseudodokumentarac Zelig i fantastična komedija Purpurna ruža Kaira, u kojoj lik iz filma siđe sa platna u stvarni svet - za taj film je osvojio Zlatni globus i BAFTA nagradu za scenario. Za tragikomediju Hana i njene sestre je osvojio trećeg Oskara za scenario, a sam film u kategoriji komedije ili mjuzikla je osvojio Zlatni globus.

Uz to, sa zaradom od 40 miliona dolara u bioskopima SAD, to je njegov najkomercijalniji film. Nakon tog filma Alen je upao u kreativnu krizu snimajući nezapažene filmove, sve do filma Zločini i prestupi iz 1989. godine. Osamdesete je u njegovom životu obeležila i ljubavna veza s glumicom Miom Farou, sa kojom je prvi put postao biološki otac i dobio sina Sačela.

Dok su bili u vezi, usvojili su dvoje dece - Dilana Faroua i Mozesa Faroua. Razveli su se kada je Mia otkrila fotografije koje je snimio Alen, a na kojima je njena gola usvojena ćerka Sun Ji. Čak ga je optužila za seksualno zlostavljanje njene dece, ali slučaj nikada nije završio na sudu jer Mia nije zvanično bila venčana sa Alenom, pa on nije bio njihov očuh.

  • Brak sa usvojenom ćerkom

Alen se 24. decembra 1997. godine oženio Sun Ji Previn u Kavalijevoj palati u Veneciji. U tom trenutku Alen je imao 56, a Sun Ji 22 godine. Kada je upitan kako može da uđe u vezu sa toliko mlađom devojkom, Alen je odgovorio: „Srcu ne možeš da zapovedaš." Par je usvojio dve ćerke i dao im imena Beket i Menzi po džez muzičarima kojima se Alen divio.

Alenov i Miin sin Sačel je za svog oca rekao: „On je moj otac, i istovremeno je oženjen mojom sestrom. To me čini njegovim sinom i zetom. Ne mogu ni da ga vidim. Ne mogu da imam normalan odnos sa takvim ocem."

  • Ljubav u Barseloni

Vudi Alen je postigao neverovatan uspeh poslednjim filmom Ljubav u Barseloni za koji je bio scenarista i režiser. Umesto uobičajenog Njujorka i Londona, Vudi Alen je pronašao inspiraciju u sunčanoj Španiji. Tvrdi da je ovom komedijom analizirao odnose svojih junaka, kao i u ranijim filmovima, ali dodaje da se u ovom slučaju sve spojilo na drugačiji način.

„Imao sam ideju o dve žene koje odlaze negde na letovanje. Onda je neko pozvao iz Barselone i rekao: 'Da li bi voleo da snimiš film ovde? Mi ćemo ga finansirati'", rekao je Alen. „To je uvek najteži deo snimanja filma, pronaći nekog da ga finansira. Pisanje, režija, sve ostalo je lakše. Tako da sam rekao - naravno da hoću. U glavi sam odmah zamislio Skarlet kao jednu od junakinja.

Onda sam nešto kasnije dobio poziv od Penelope Kruz, koju nisam poznavao. Rekla je da zna da snimam film u Barseloni i da bi želela da učestvuje. Zatim sam čuo da je Havijer zainteresovan i postepeno se sve uobličilo, tako da sam pisao scenario imajući te glumce na umu", kaže Alen.

  • Intelektualac i umetnik

Vudi Alen je bio nominovan za Oskara čak dvadeset jedan put, ali ga je osvojio „samo" tri puta. Alen drži rekord kao jedna od osoba sa najviše nominacija za tu nagradu. Ipak, nikada nije došao na dodelu, osim 2002. godine, kada se pojavio kako bi pomogao ugledu grada Njujorka nakon napada 11. septembra.

Vudi Alen smatra da je njegov intelektualni izgled zaslužan za osvajanje naklonosti kritike, ali da je istovremeno i krivac za njegov komercijalni neuspeh. Alen smatra da je interesovanje publike jedino merilo velikog filmskog stvaraoca. „Mnogo puta sam sebe razočarao. Jedni misle da sam intelektualac zato što nosim naočare, a drugi me smatraju umetnikom zato što ne uspevam da zaradim pare", izjavio je Vudi Alen.

  • Nikada nije došao na dodelu Oskara, osim 2002. godine, kada se pojavio kako bi pomogao ugledu grada Njujorka nakon 11. septembra
  • Jedni misle da sam intelektualac zato što nosim naočare, a drugi me smatraju umetnikom zato što ne uspevam da zaradim pare