Broj 139
Početna > Zanimljivosti > Nega biljaka na plus trideset

Nega biljaka na plus trideset

I njima je vruće
Plant

Leti je temperatura vazduha veoma visoka, a pošto dugo nema padavina, česte su i suše. Sigurno se pitate koji je najbolji način da zaštitite biljke koje uzgajate u stanu ili dvorištu? Evo nekoliko korisnih saveta.

Iako su biljke koje negujete u stanu uglavnom zaštićene od direktnog sunca, toplote i vetra, na njih posebno treba obratiti pažnju ukoliko idete na odmor. Sobne biljke mogu da podnesu vaše odsustvo najviše tri do četiri dana, pa bi trebalo preduzeti odgovarajuće mere.

Jedna od njih je grupisanje biljaka u jednu prostoriju gde će biti osvetljene minimum osam sati dnevno, a neće biti izložene direktnoj sunčevoj svetlosti. Pre odlaska na odmor svaku saksiju potopite u kantu sa vodom i ostavite je tako sve dok ne počnu da izlaze mehurići, a tek onda je stavite na podmetač.

  • Baštenske biljke

Baštensko bilje izloženo je svim negativnim spoljašnjim uticajima. Posebnu pažnju obratite na travnjak koji bi trebalo zalivati dva puta dnevno, rano ujutru i uveče kada se temperatura spusti.

Od cveća koje najbolje podnosi letnje žege i sunce najpoznatiji su kaktusi koji bez vode mogu da izdrže i mesec dana, a pored njih tu su i agava, aloja, kao i ostale biljke s debelim listovima. Takođe, prilično su otporne petunije, muškatle, kadifice.

  • Pre odlaska na odmor svaku saksiju potopite u kantu sa vodom i ostavite je tako sve dok ne počnu da izlaze mehurići, a tek onda je stavite na podmetač.