Broj 138
Početna > Lepi i zdravi > Začin i lek

MIROĐIJA

Začin i lek

Osim što je nezamenljiva u kuhinji, mirođija blagotvorno deluje protiv gasova, hemoroida, teškoća u organima za varenje i donosi miran san
MIROĐIJA

Mirođija je poreklom iz jugoistočne Azije. Najviše lekovitih i aromatičnih materija nalazi se u plodovima biljke, ali ima ih i u listovima i cvetovima. Seckano sveže lišće mirođije poboljšava ukus zelene salate, salate od krastavaca i paradajza, a dobro ide i uz salatu od krompira.

Služi i kao dodatak maslacu i majonezu. Sos od mirođije idealan je prilog za rakove i sva ostala jela od morskih i slatkovodnih riba. Može se koristiti uz varivo od pasulja, krastavaca i krompira, ovčetinu, dinstano povrće, uz svinjska rebarca i kotlete. Domaćice stavljaju lišće mirođije u turšiju, sosove...

Lekovito delovanje

Mirođija je, pre svega, dobar, neškodljiv, jeftin i zbog toga svakom pristupačan začin i lek. Lekoviti deo biljke je zreo plod, a ređe i vrhovi grančica u cvetu. To je istovremeno i lek koji se vekovima uspešno koristio protiv gasova, nadimanja i teškoća u organima za varenje. Od nje se pripremaju i čajevi, etarska ulja, čaj za spavanje i lečenje hemoroida, a pomaže i kod štucanja.

Lekoviti čajevi

Čaj za bolje varenje i protiv nadimanja
Pomešajte po 20 g mirođije, anisa, morača, angelike i kima. Uzmite jednu kašiku te smese, poparite sa 200 ml ključale vode, poklopite, držite pola sata, procedite i popijte posle jela.

Čaj za spavanje
Pomešajte po 25 g mirođije, matičnjaka i hmelja i spremite čaj. Piti uveče pre spavanja.

Za lečenje hemoroida
Oko 10 g mirođije poparite s 200 ml ključale vode i pustite da odstoji dva sata. Popijte pre spavanja. Istovremeno napravite jak čaj: 25 g mirođije poparite s 250 ml ključale vode i posle dva sata ocedite, pa se tim čajem svako veče ispirajte. I jedno i drugo radite šest dana zaredom.