Broj 138
Početna > Poznati > Poznate mame

Poznate mame

Trenuci bezuslovne sreće

Neke su godinama čekale da se ostvare u najvažnijoj životnoj roli, nekima se trudnoća desila iznenada, ali svaka od naših poznatih mama priznaje da je dete ogromna radost koja menja život i poglede na svet

 • Snežana Dakić-Mikić

U to vreme smo smišljali gde ćemo praviti svadbu. Vlada je kupio test za trudnoću u apoteci jer je bio siguran da sam u drugom stanju, mada mi je ciklus kasnio samo jedan dan. Tako je i bilo. Nisam mogla da verujem! Bili smo presrećni i te večeri smo otišli na večeru da proslavimo.

 • Suzana Mančić

Godinama sam pokušavala da zadržim trudnoću. Kada sam ostala trudna sa prvom ćerkom Teodorom, za sobom sam već imala nebrojeno spontanih pobačaja i prevremenih porođaja koji su se, nažalost, završavali fatalno.

Kada sam saznala da sam trudna, ginekolog koji je vodio sve moje trudnoće rekao mi je da moram da legnem, da ne mogu da putujem i radim. Tada sam zaokružila i završila seriju emisija Budilnik koju sam vodila tri-četiri sezone, pozdravila se sa svima, nabavila puno lepih knjiga i legla. Morala sam da ležim od drugog meseca i ležala sam do kraja trudnoće.

 • Jelena Bačić-Alimpić

Suprug i ja smo planirali da se venčamo u aprilu, a ja sam ostala trudna u decembru. Bila sam prehlađena i pila sam antibiotike. Mislila sam da mi menstruacija izostaje zato što sam bolesna, čak sam, po savetu lekara, pila i tablete koje izazivaju menstrualni ciklus.

Sasvim slučajno sam uradila ultrazvuk, koji je pokazao da sam trudna već tri nedelje. Bila sam uplašena, jer sam pila lekove. Novi šok koji je usledio bilo je saznanje da sam Rh negativna. Tada je nastala panika. Nisam znala šta da radim, ali suprug mi je bio velika podrška i to mi je mnogo značilo.

 • Marina Rajević-Savić

Mislim da sam to znala istog dana. Toliko sam zaljubljena u trudnoću i u samo saznanje da sam u drugom stanju tako da je to bio divan period mog života. Iako sam išla da proverim, znala sam istog trenutka.

Neverovatno je kako sam odmah osetila neku promenu. Možda to nije realno, ali su se moji osećaji ispostavili kao tačni. Osećala sam se zaštićeno i neverovatno moćno i mislim da je to potpuno normalno jer ne znam da li postoji išta veće, lepše i značajnije što bi moglo s tim da se meri.

 • Lidija Vukićević

U to vreme smo živeli u Holandiji, a meni su se pojavili neki simptomi koji su mi do tada bili skroz nepoznati, pa smo moj, sada bivši, suprug Mitar i ja otišli kod lekara. Posle brojnih analiza saznali smo da sam u drugom stanju i bili smo presrećni.

Odmah smo želeli da znamo pol, a kada su nam nakon određenog vremena rekli da je dečak, mojoj sreći nije bilo kraja, jer obožavam mušku decu.

 • Jelena Maćić

Imala sam dvadeset i četiri godine, kasnila mi je menstruacija i shvatila sam da tu nešto nije u redu. Ubrzo sam saznala da sam trudna. To je bio jedan strašno zbunjujući momenat. Te 1993. godine bila sam u inostranstvu.

Da rodim dete, za mene je bila velika odluka jer je bilo pitanje da li ću ostati da živim u inostranstvu i graditi karijeru ili ću se vratiti u Beograd i roditi dete. Sad znam da nikakav posao i karijera ne mogu da vas zadovolje. Iako se u to vreme završavao rat, vratila sam se da rodim dete i da u opštoj destrukciji stvorim nešto novo.

 • Sandra Drašković

Tada sam sa bivšim suprugom živela u Turskoj. Uradila sam kućni test i na taj način saznala da sam trudna. Igrom slučaja, saznala sam da sam trudna 14. februara.

Iako sam bila pomalo šokirana i iznenađena, vest o trudnoći sam doživela kao divnu novost. Vezala sam mašnicu oko testa i ostavila suprugu, tako da je i njemu bilo jasno o čemu se radi.

 • Ksenija Mijatović

Nerado se prisećam tog momenta. Nažalost, bilo je u vreme bombardovanja, '99 godine, tako da taj trenutak nije izgledao onako kako obično izgleda kada jedna žena sazna da je trudna. Mislila sam da mi menstruacija kasni zbog stresa, zbog svega što nam se tada dešavalo, ali ipak je bila radosna vest.

 • Vesna Đogani

Na jednom nastupu primetila sam da neke stvari koje volim da jedem nisam mogla da smislim. Često me je boleo stomak i shvatila sam da se nešto čudno dešava. Pomislila sam da sam se prehladila, međutim, i u Beogradu mi je bilo muka po ceo dan.

Našalila sam se sa Đoletom rekavši mu da mislim da sam trudna, na šta smo se oboje nasmejali. Kupila sam test za otkrivanje trudnoće i u roku od dve sekunde su se pojavile dve crvene linijice.

Bila sam presrećna. Sutradan sam zakazala pregled, gde smo Đole i ja videli na ekranu „mali pasulj" i tufnicu koja pulsira, što je bilo njegovo srce. Bila je to šesta nedelja moje trudnoće.

 • Suzana Perić

Moj muž Brana i ja smo sedam godina čekali Tifani. Kada smo se tek venčali, ljudi su se pitali zašto ne ostajem u drugom stanju. Uradili smo silne pretrage koje su pokazale da je sve u redu. Onda smo, po preporuci moje prijateljice, otišli kod doktora Jurišića, koji mi je otkrio mali hormonski poremećaj i prepisao mi antibiotike.

U roku od sedam dana ostala sam u drugom stanju. Posle sedam godina muke, on nam je tačno izračunao datum i na taj dan sam zatrudnela. Našoj sreći nije bilo kraja!

 • Ceca Ražnatović

Pri prvoj trudnoći sam radila vantelesnu oplodnju i kada nam je saopšteno da je program uspeo, i Željko i ja smo bili presrećni. Drugi put nisam ni znala da sam trudna. Željko i ja smo izašli i bili smo u nekom zatvorenom prostoru.

Meni je bilo muka. Inače sam bila klasična trudnica, sa svim simptomima koji prate drugo stanje. Požalila sam se i on mi je rekao da sam sigurno trudna. Ja sam mu na to rekla - „Otkud ti znaš? Da nisi ultrazvuk?"

On je u tome veteran jer je imao osmoro dece do tada i bio je nepogrešiv u proceni. Naravno, kada smo otišli kod lekara, saznali smo da ću postati mama po drugi put. Željko i ja smo želeli da imamo petoro dece. Svaka nova trudnoća bila je za nas najveća radost.

 • Sanja Marinković

Dečko i ja smo smo lepu vest zajedno otkrili. Predosetila sam da sam trudna, otišla sam i kupila test za utvrđivanje trudnoće, a rezultate testa iščekivali smo zajedno.

 • Tanja Petrović

Planirala sam da ostanem u drugom stanju i napravim jednu dobru pauzu. Međutim, kada nešto planiraš, to se nikada ne desi. Kako nisam ostajala u drugom stanju, gubila sam vreme, pa sam rešila da se pripremam za predstojeće Evropsko prvenstvo, koje se prvi put održavalo kod nas, 1998. godine.

Želela sam da se na domaćem terenu oprostim od karatea. U septembru sam počela sa pripremama, usput sam otvorila i karate klub, a u oktobru sam zatrudnela. Bila sam u petom mesecu trudnoće kada se održavalo prvenstvo.

Slično je bilo i sa drugom trudnoćom, imala sam odličan ugovor sa iranskom reprezentacijom, da treniram žene u Iranu. Tri dana pred odlazak otišla sam na pregled, a doktor Nebojša Radunović, koji me je i prvi put porodio, rekao mi je da sam u trećem mesecu trudnoće.

 • Goca Božinovska

Kada sam prvi put ostala u drugom stanju, nisam bila sigurna da je to pravo vreme za dete. Malo sam se nećkala misleći da sam previše mlada da bih postala majka, međutim, moja mama mi je tada pomogla da presudim. Zahvaljujući njoj odlučila sam se za majčinstvo.

 • Vesna Radusinović

Znam da to možda zvuči smešno, neverovatno i nemoguće, ali sam istog trenutka kada sam pomislila da sam u drugom stanju, odista i bila buduća ponosna majka prelepog dečaka, koji je u mojoj viziji imao svetlu kosu, bezobrazno napućena usta i bademaste oči, koje gledaju mojim pogledom.

Kao i svaka Crnogorka koja drži do sebe, nisam lekara opterećivala pitanjem kog je pola beba. Ja sam to naprosto - znala.

 • Olivera Katarina

Nije me zanimala svetska karijera i zato sam prekinula svoj uspon u svetu da bih postala majka. Ne kajem se, jer kada se žena ostvari kao majka, ona je bogatija i kao ličnost i kao umetnik. Uvek bih materinstvo stavila ispred karijere.

Kada sam saznala da sam u drugom stanju, to je bila najveća radost za mene. Toliko sam bila srećna kada sam rodila sina, i danas sam srećna što ga imam.

 • Jelena Karleuša

Prvi „sumnjivi" simptomi javili su se na mom koncertu u Sloveniji. Tada sam osetila blagu mučninu pred nastup, ali sam to pripisala uzbuđenju. Ipak, mučnina se nastavila i sledeći dan, pa sam odlučila da uradim test čim sam došla u Beograd.

Iako sam mislila da je uzbuna lažna jer sam ih imala mnogo u proteklih nekoliko meseci, ovaj put test je pokazao one čuvene dve crvene crtice. Od neverice, uzbuđenja i radosti osetila sam vrtoglavicu. Suze su mi krenule niz obraze.

„Desilo se i to", pomislila sam, „moj najveći životni san se ostvario, postaću majka.” Drugi put uopšte nisam bila iznenađena rezultatima testa, jer smo suprug i ja radili vredno na tome. Duško je bio presrećan kada sam istrčala sa testom iz kupatila. Skakali smo od radosti i ljubili se nasred dnevne sobe u Bremenu!

 • Slađana Delibašić

Imala sam devetnaest godina kada sam saznala da sam trudna i bila sam, priznajem, zatečena. Ipak, bila sam srećna jer sam volela čoveka sa kojim sam tada bila. Od trenutka kada sam saznala da ću roditi dete, postala sam znatiželjna kako će ono da izgleda, kakav će biti moj i Đoletov odnos po dolasku bebe na svet, da li će nas ona zbližiti...

Ubrzo me je Đole i zaprosio, pa sam u šestom mesecu izašla pred matičara.

 • Milica Milša

Bila sam još uvek na fakultetu kada sam saznala da sam u drugom stanju. Otkrila sam putem testa koji se kupuje u apoteci, a posle mi je i lekar potvrdio trudnoću. Bila sam vrlo srećna i zadovoljna jer sam želela dete čak godinu dana pre nego što sam stvarno i ostala u drugom stanju.

 • Katarina Ostojić

Bila sam u blagom šoku kada sam saznala da ću roditi dete jer u tom trenutku moj bivši suprug Nikola i ja nismo to planirali. Kada sam zatrudnela, bila je dilema biti ili ne biti, ali sam poklekla pred emocijama i bila sam neizmerno srećna i uzbuđena, iako sam i sama bila dete koje će dobiti dete.

 • Biljana Jeftić

Aca i ja smo bili u Gornjem Milanovcu kod njegovih roditelja, a meni je stalno bilo muka, nisam se dobro osećala, ali sam to pripisivala stresu zbog bombardovanja. Sećam se da smo sedeli sa svekrvom u kuhinji, i da mi se mnogo pilo pivo.

Valjda je to bio jedan od znakova da sam u drugom stanju, jer do tada nisam ni volela pivo. Kada smo se vratili za Beograd, otišla sam na pregled i posle nekoliko dana lekarka mi je javila da sam trudna.

Aca je tad bio u kupatilu, a ja sam počela da plačem. Kada me je čuo kako plačem, istrčao je zabrinut da se nešto nije desilo. Tada sam mu rekla lepu vest. Bili smo neizmerno srećni.

 • Maja Žeželj

Oba puta sam bila veoma srećna jer smo i Ivan i ja to mnogo želeli. Pošto je mala razlika između njih dvoje, često kažem da je dobro što se nisam ranije porodila, sada bih imala petoro. Prvi put sam se pitala da li sam stvarno trudna i radila sam testove, dok sam drugi put posle nedelju dana jednostavno znala.

 • Vesna Dedić

Priželjkivala sam da se na testu za trudnoću koji sam kupila u apoteci pojave dve crvene linije, ali kada sam ih ugledala, počela sam da plačem. Moram priznati, ne od sreće, već sam se u momentu uplašila svega što me čeka, odgovornosti, pre svega.

Nisam znala da li sam dovoljno zrela da postanem majka. Imala sam 32 godine, bila ostvarena u poslu, bila sa čovekom koga sam volela već pet godina, a ipak sam se uplašila budućeg života. Tog istoga dana kada sam u jutarnjim časovima saznala da sam trudna, predveče mi je mama iz Podgorice javila da mi je otac umro. Suze za ocem isplakala sam tek pošto se Lenka rodila.

 • Andrijana Videnović

Želela sam trudnoću, ona je bila planska. Jedino me je iznenadilo to što sam odmah ostala trudna, čim sam poželela. Nije mi bilo bitno da li nosim dečaka ili devojčicu, ali sada mi je veoma drago, pošto imam samo jedno dete, što je upravo sin.

Kada se rodio, rekla sam, sviđalo se to bilo kom muškarcu ili ne, da je to jedini muškarac koga ću sigurno voleti do kraja života.

 • Dragana Mirković

Mislim da svaka žena oseti da se nešto drugačije dešava. Kada sam saznala, blago rečeno, bila sam presrećna. Posle udaje, koja je bila najlepši momenat u mom životu, sledeća dva ubedljivo najdivnija trenutka su rađanje sina i ćerke.

Nikada mi nije bilo lepše nego za vreme tih devet meseci, posle toliko godina aktivnog rada, života i stresa, desi se devet meseci nirvane, prelepog osećaja, mira u duši.

 • Viki Miljković

Bili smo u Las Vegasu, a ja sam posumnjala da je u pitanju trudnoća, te sam otišla u jednu privatnu ordinaciju i potvrdila sumnje. Taške me je čekao u hotelu, usplahiren, jer nije mogao da dočeka sa kakvim vestima ću doći. Inače, posumnjala sam na trudnoću još u Beogradu.

Pred sam polazak u Ameriku otišla sam na VMA na kontrolu, ali bilo je prerano da mi lekarka sa sigurnošću potvrdi trudnoću.

 • Biljana Popović-Ivković

Bane i ja smo bili na letovanju s mojom sestrom, zetom i prijateljicom Oljom Kovačević i, zapravo, oni su mi govorili da sam sigurno trudna. Nije mi bilo jasno na osnovu čega oni dolaze do takvih zaključaka. Tek po povratku osetila sam neke simptome.

Kako sam po prirodi vrlo nepoverljiva, prvo sam uradila test, a onda mi je drugarica, koja je i moj ginekolog, rekla da je sasvim dovoljno i da čekamo prvu kontrolu. Ali, ja sam sledećeg dana odmah otišla da izvadim krv i kada je bilo potvrđeno, bila sam presrećna.

 • Duška Vučinić

Nikada neću zaboraviti trenutak kada mi je potvrđeno da sam u drugom stanju. Nesvojstveno meni, ćutala sam čitavih pet minuta i gledala u monitor ultrazvuka, u sićušnu, jedva vidljivu tačkicu i onda izgovorila, čini mi se najveću glupost u svom životu: „Je l' ovo znači da ću roditi dete?" Uh, kako sam bila srećna, ali i zabrinuta.

 • Olja Karleuša

Bila sam trudna nepune tri nedelje kada sam prvi put uradila kućni test, koji mi je pokazao negativan rezultat jer je trudnoća bila u ranoj fazi. Posle sam uradila još jednom i bio je pozitivan. Peca i ja smo bili presrećni!

 • Tijana Milošević

Po izostanku mesečnog ciklusa uradila sam test za trudnoću i shvatila da ću postati mama. Suprug i ja smo bili neizmerno srećni jer sam šest meseci pre ove trudnoće imala spontani, pa je sreća zbog druge trudnoće bila ogromna.

 • Nataša Ilić

Saznanje da sam trudna me je obradovalo, kao ništa dotad. Sećam se onih leptirića u stomaku i uzbuđenja dok sam čekala rezultate. Moja trudnoća bila je željena i planirana, tako da sam je dočekala s oduševljenjem.

 • Rada Đurić

Nije mi baš bilo svejedno kada sam otkrila da sam trudna, bila sam pomalo i uplašena, ali kasnije sam prihvatila tu vest kao nešto normalno. Kada sam drugi put saznala da sam trudna, bila sam u žestokoj dilemi da li uopšte da imam drugo dete, jer ipak sam prvo dete rodila '92. godine, a to su bila strašna vremena, i nekako ostane to u čoveku kao jedna teška uspomena.

Činilo mi se da bi bilo previše da se u tom trenutku rodi još jedno dete, za koje nisam sigurna kako ću ga gajiti. Pošto je moja ćerka tada imala nepunih šest godina, ona je insistirala na tome da ima brata ili sestru i ona je, zapravo, odlučila u mamino i tatino ime.

 • Ana Kokić

Taj dan sam otišla kod kume na kafu i tada sam dobila rezultate koji su potvrdili moju trudnoću. Zaplakala sam od sreće i bila sam veoma uzbuđena. Inače, naši kumovi imaju dva mala sina koji su toliko slatki i veseli, pa su zbog toga glavni krivci što smo Nikola i ja poželeli da imamo bebu, jer smo, gledajući njih kako lepo funkcionišu kao porodica, shvatili da bi nas to još više usrećilo.

Nikola je bio presrećan kad sam mu saopštila lepe vesti, jer je to nešto što je mnogo želeo!

 • Biljana Sečivanović

Prva reakcija su bile suze, zatim sreća i zbunjenost. Bila sam srećna što sam trudna jer sam godinama želela dete, a to se nije dešavalo, i zbunjena jer se to desilo s čovekom s kojim nisam planirala porodicu.

Tešilo me je to što je otac mog deteta normalan dečko, iz pristojne porodice koja nema negativnih genetskih predispozicija.