Broj 138
Početna > Zanimljivosti > Osvoj je na mišiće!

Pravila u teretani

Osvoj je na mišiće!

Ukoliko vaši mišići nemaju kontrolu nad teretom, može da se desi da ga kontroliše moment sile, a to može biti pogubno za zglobove.

Doneli ste čvrstu odluku! Pošto nije upalilo romantično ćaskanje, šarmiranje, udvaranje i naklonost prema devojci koja „trese" vaše srce već prilično dugo, bacićete se na žestok trening i osvojićete je mišićima. Možda baš njoj intelekt kod muškarca nije od presudnog značaja.

Možda baš ona voli momke koji asociraju svojim telom na mašinu koja melje sve pred sobom, pa i onda kad kroz šake treba da propuste i koju pripadnicu nežnijeg pola!

Možda je privlače frajeri koji liče na Švarcenegera!

  • Ne forsirajte se previše

Pošto ste dosad sve vreme sveta trošili na edukaciju, širenje vidika i trening sivih vijuga, sada je trenutak da odete u obližnju teretanu i da se pozabavite svojim telom.

Sve ste fino smislili i isplanirali, ali s obzirom na to da ste potpuni laik kada je trening u pitanju, nije na odmet da se malo informišete kako bi vežbanje imalo pun efekat po vaše telo i figuru.

Dan Bornštajn, trener iz Taskone, tvrdi da ukoliko vaši mišići nemaju kontrolu nad teretom, može da se desi da ga kontroliše moment sile, a to može biti pogubno za vaše zglobove. Zato Bornštajn upozorava da ukoliko niste u stanju da zadržite teret čitavu sekundu tokom najtežeg dela vežbanja, znači da ste se i previše opteretili. Znači, smanjite težinu i ne forsirajte se u startu.

  • Vežbanjem do tela po meri

Greg Bredli Popović, načelnik odeljenja i direktor Kliničko-istraživačkog centra Nortvest, ističe da je najveći apsurd pojedinih trenera tvrdnja koliko su važni proteini u ishrani. Prema Popoviću, muškarci koji treniraju u teretani treba da unose približno po dva grama proteina na svaki kilogram telesne težine, svaki dan.

Stručnjaci fizičke kulture preporučuju trening tri puta nedeljno uz primenu kombinovanih vežbi. To podrazumeva one pokrete koji angažuju više grupa mišića odjednom. Veoma je bitno i da opremu, poput rukavica, pojasa i vezova, ostavite u torbi jer vam ona ograničava snagu i sposobnost mišića centralnog dela tela koji štite donji deo leđa i kičme.

Ovo su neke od osnovnih informacija koje morate da znate pre nego što se uputite u teretanu. Ostaje vam samo da se zagrejete, udahnete i počnete da krojite telo po meri!

  • Možda je privlače frajeri koji liče na Švarcenegera!
  • Stručnjaci fizičke kulture preporučuju trening tri puta nedeljno uz primenu kombinovanih vežbi