Broj 138
Početna > Zanimljivosti > Kratke vesti - Venčanica od pčela,

Kratke vesti - Venčanica od pčela,

pročitala 25.000 knjiga, nagrada za izgubljenu cipelu, venčanje posle pet sekundi, „Čarobni" lek za potenciju, astronautima ne smrdi iz usta, najčudniji zakoni u svetu, u zatvor zbog monopola, krokodil u avionu

Venčanica od pčela

Strastveni pčelari Li Venhua i Jan Hongsija odlučili su da se posluže pčelama za „izradu" svečane odore. Mladoženja je stavio po jednu maticu na sebe i svoju izabranicu kako bi im se sve ostale pčele iz košnice pridružile.

Rezultat je bio svojevrstan ogrtač sastavljen od živih pčela, ispod kojeg su se našli mladenci. Gosti su se iz predostrožnosti držali na pristojnom odstojanju a venčanje je obavljeno po uobičajenom protokolu.

Mladenci su izjavili da je kretanje hiljada pčela po njihovom telu bio jedinstven osećaj.

Pročitala 25.000 knjiga

Jedna vremešna gospođa mogla bi da dobije titulu najstrastvenije čitateljke Britanije nakon otkrića da je iz lokalne biblioteke pozajmila svoju 25.000. knjigu. Luiz Braun (91) od 1946. godine pozajmljivala je desetak knjiga nedeljno.

Ova penzionerka, koja zbog problema sa vidom poslednjih godina pozajmljuje jedino knjige štampane krupnim slovima, pročitala je gotovo sve knjige iz lokalne biblioteke. „Počela sam da čitam kada sam imala pet godina i nikada nisam prestala", izjavila je Luiz.

Zaposleni u biblioteci u Stranraru kažu da bi čitalačke navike gospođe Braun u toku poslednjih 60 godina trebalo da joj omoguće ulaz u Ginisovu knjigu rekorda.

Nagrada za izgubljenu cipelu

Britanka Luiz Boun iz Bristola ponudila je nagradu od 50 funti onome ko joj vrati izgubljenu cipelu. Luiz je pala u očaj kada je videla da je izgubila jednu od svojih omiljenih cipela sa šarom leoparda. Cipele poznatog francuskog dizajnera obuće Kristijana Lubutena, koje su koštale 400 funti, tridesetsedmogodišnjoj Britanki poklonio je suprug za Božić, a jedna joj je ispala iz torbe dok je bosa šetala parkom.

Luiz neumorno kruži gradom ne bi li pronašla cipelu, a čak je odštampala i letke sa fotografijom cipele, na kojima piše da nalazaču sledi nagrada od 50 funti.

Venčanje posle pet sekundi

Kad su se dvoje potpunih stranaca venčali u ceremoniji u jednom trgovačkom centru u Mineapolisu, svi su verovali da to neće potrajati, ali Dejvid i Elizabet Vejnlik žive u srećnom braku već 11 godina i imaju četvoro dece.

Sve je počelo kada je Dejvid, tada dvadesetosmogodišnji student antropologije, odlučio da se oženi. Pošto je imao mnogo loših veza, zamolio je grupu prijatelja da mu izaberu mladu. Kada je priča postala vest na lokalnoj televiziji, prijavilo se 300 devojaka.

Testiranje je zakazano za dan venčanja i do 15 časova žiri je izabrao tri devojke, da bi pola sata kasnije izbor pao na Elizabet. U 16 časova mladenci su se videli i rukovali, a potom su oboje otišli da se pripreme za venčanje. Sat kasnije, bili su u braku. Dejvid kaže da je sada najsrećniji čovek na svetu.

„Čarobni" lek za potenciju

Osamdesetčetvorogodišnji Georgij Koljka iz Sibira odlučio je da tuži firmu koja mu je prodala „čarobni lek" za potenciju zbog toga što on nije delovao.

Koljka se zaljubio i želeo je da se dokaže u krevetu pa je zato podigao svu ušteđevinu, naručio lek i platio ga čak 3.000 evra. Nakon što je počeo da ga pije, osećao je veliku slabost i malaksalost, a prvi put u životu imao je i strašne glavobolje. Uprkos tome, nastavio je da uzima lek i kada je popio dozu, shvatio je da se radi o prevari.

Obratio se javnom tužiocu, ali je veoma brzo utvrđeno da nema koga da tuži, jer se radi o fantomskoj firmi iz Moskve kojoj nije moguće ući u trag. „Ostaje mi samo da se nadam da će me nova supruga prihvatiti ovakvog kakav sam", rekao je Koljka.

Astronautima ne smrdi iz usta

Osobama koje imaju zadah iz usta to je otežavajuća okolnost ukoliko žele da u Kini postanu kandidati za astronaute, a slično je i sa hroničnim curenjem nosa.

„Telesni zadah smetao bi kolegama u skučenom prostoru svemirskog broda", objasnio je Ši Binbin, lekar Vojne bolnice u Nanđingu. Hronična kijavica je takođe hendikep za astronauta. U toj bolnici je nedavno obavljeno stotinak preliminarnih testova za kandidate za astronaute, a među eliminisanima su bili i oni s ožiljcima koji bi mogli da prokrvare u ekstremnim okolnostima koje vladaju u svemirskom brodu.

Najčudniji zakoni u svetu

Nakon niza neprijatnosti koje su britanski turisti doživljavali na odmoru u inostranstvu, turistička agencija Sanšajn izdala je priručnik u kome se navode neobični zakoni iz više država.

„Pored bitnijih pravila, kao što je zabrana pokazivanja emocija u javnosti ili šetnja u kostimu u Dubaiju, ima mnogo drugih o kojima ljudi moraju da vode računa", rekao je predstavnik te firme. U priručniku se navodi da je taksi vozačima u Masačusetsu zabranjeno da vode ljubav sa klijentima na prednjem sedištu za vreme smene.

U Mičigenu svi koji žele da se kupaju na javnom mestu moraju da imaju kupaći kostim koji je prethodno pregledao policajac. U Portugaliji je zabranjeno mokriti u more, a najzanimljiviji zakon postoji u Hongkongu, gde žena sme da ubije ljubavnicu svog muža na bilo koji način, a nevernog supruga samo golim rukama.

U zatvor zbog monopola

Amerikanac Kenet Repke iz Mičigena najverovatnije će završiti u zatvoru zbog toga što je preozbiljno shvatio igru monopol. On je više puta udario saigračicu zbog toga što je odbila da mu proda jednu karticu. „Otišla sam kod komšije da igramo monopol, ali se on toliko razbesneo da me izudarao i tresnuo mi naočare u zid", rekla je žrtva inspektoru.

„Stvarno smo svi bili šokirani. Okupili smo se da provedemo lepo veče, a sve se pretvorilo u košmar. Kenet je igru doživeo kao stvarnost", rekao je vlasnik stana u kome se okupilo društvo. Protiv Keneta je podneta krivična prijava i ako bude proglašen krivim, što je gotovo izvesno, čeka ga najmanje tri meseca zatvora.

Krokodil u avionu

Putnici aviona kompanije Egipat Er, na letu od Abu Dabija do Kaira, uspaničili su se u petak kada su ugledali malog krokodila kako se šeta između sedišta. Nekoliko putnika je počelo da vrišti pred životinjom dužine 30 centimetara i alarmiralo posadu aviona koja je hitno uklonila gmizavca.

Krokodil je, pri sletanju aviona u Kairo, predat veterinarskim službama koje će potom životinju odneti u zoološki vrt u Gizi. Nije poznato kako se krokodil stvorio u letelici pošto su svi putnici negirali bilo kakvu povezanost sa gmizavcem.