Broj 137
Početna > Lepi i zdravi > ŠTA DA RADITE AKO IZGORITE?

Opekotine od sunca

ŠTA DA RADITE AKO IZGORITE?

Iako osobe svetle puti najbrže izgore jer nisu u stanju da proizvedu veću količinu zaštitnog pigmenta melanina, opekotine od sunca mogu da se dogode svakome ko je suviše dugo bio izložen sunčevim ultraljubičastim zracima

Učestalo izlaganje ultraljubičastim zracima A (UVA) izaziva preterano starenje kože, ali i povećava rizik od raka kože. Isto tako, izlaganje ultraljubičastim B (UVB) zracima izaziva opekotine. Crvenilo i bol obično se javljaju posle nekoliko sati nakon izloženosti suncu i traju do nedelju dana, a pored toga često su praćeni bolnim plikovima na koži.
 
  Zašto gorimo na suncu
  Koža izgori kada dugo ostanemo na suncu. Stručnjaci veruju da opekotine u detinjstvu mogu znatno povećati rizik za maligni melanom. Opekotine su hemijska reakcija našeg tela na preveliko izlaganje UV zracima. Bez zaštite, UV zraci, koji se ne mogu videti na koži, mogu prodreti duboko u slojeve kože, oštećujući ćelije. Zračenje oštećuje materijal unutar nukleusa vaših ćelija koje nose genetski kod DNK. Opekotine od sunca nisu kao opekotine od toplote. Kada dobijete opekotine od sunca, spoljni sloj kože oslobađa hemikalije od kojih vaši krvni sudovi oteknu i propuštaju tečnost. Ovo dovodi do upale, bola i crvenila. Koža postane topla i bolna, a jake opekotine mogu uzrokovati otok i plikove.
 
  Prevencija je najvažnija
  Iako je sto puta rečeno, nije loše podsetiti - najbolja zaštita je da ograničite izlaganje jakom suncu, tačnije da ne boravite na suncu između 11 i 17 časova. Vrlo je važno da pre izlaska na sunce ili odlaska na plažu nanesete kremu sa visokim zaštitnim faktorom, a taj postupak treba ponavljati na svaka dva sata, kao i posle plivanja. Ne zaboravite da deca od šest meseci ne bi trebalo da se izlažu jakom suncu. Ukoliko se, ipak, nađete na jakom suncu, pijte dosta tečnosti da vam koža ne bi dehidrirala, a ne bi bilo loše da svakodnevno uzimate vitamine C, E i antioksidante, kao što je beta-karoten. Posle izlaganja suncu obavezno namažite kožu hidrirajućom kremom.
 
  Zašto se koža ljušti
  Ljušćenje nakon opekotina od sunca je način da se koža oslobodi oštećenih ćelija. Ovo je neophodno jer ćelije oštećene sunčevim zracima mogu postati kancerogene. Iako se koža ljušti i stvara se novi sloj, neka oštećenja od sunčevih zraka mogu ostati. Ovo može izazvati probleme kasnije u životu pa je ipak najvažnije izbegavati da izgorite.
 
  Bolje je sprečiti nego lečiti
  Najčešće se neprijatni problemi dešavaju na odmoru, kada toliko i ne razmišljamo o zdravlju, već se prepuštamo svim čarima letnjeg vazduha, mora i sunca i žudimo za preplanulim tenom. Ukoliko se desi da izgorite, nikako nemojte ljuštiti izgorelu kožu i bušiti plikove. Umirite kožu hladnim oblogama, hladnom kupkom i tuširanjem, a od velike pomoći će vam biti gel od aloja vere i losioni s kamilicom. Suvoću i ljušćenje kože možete ublažiti i hidratantnom kremom. Kod blagih opekotina pomoći će kukuruzno brašno, kao i tradicionalni lek kiselo mleko, koje treba naneti na bolna mesta. Posle prve pomoći, oštećenu kožu treba na sve moguće načine zaštititi od daljeg izlaganja suncu. 

  Opasni UV zraci
  Sunčevi UV zraci su najjači oko podneva. Zato je najbolje to vreme provesti u hladovini. Druge stvari koje utiču na jačinu UV zraka su:
  - godišnje doba - najveći rizik u Srbiji je od maja do septembra.
  - nadmorska visina - UV zraci su jači što ste na većoj visini. Skijaši i planinari - obratite pažnju!
  - hladno vreme - možete izgoreti i kada je oblačan dan, ali teški oblaci nude zaštitu.
  - odbijanje - do 85 odsto UV zraka može se reflektovati sa snega, peska, cementa i vode.