Broj 137
Početna > Lepi i zdravi > OSLOBODITE SE SVRABA

Pravilna nega kose

OSLOBODITE SE SVRABA

Od peruti, dermatitisa i psorijaze pati više od pola ljudske populacije, a loš odabir šampona i farbi za kosu u većini slučajeva je jedan od glavnih krivaca za svrab

Psorijaza
  Ovo stanje pogađa oko dva procenta ljudi, a karakteriše ga izuzetno jak i neprijatan bol. Simptomi ovog oboljenja su crvene mrlje prekrivene ljuspicama koje izazivaju nesnosan svrab. Psorijaza se javlja jer se nove ćelije razvijaju deset puta brže nego što je normalno, što izaziva bujanje crvenih mrlja koje se perutaju. Može se javiti u svim dobima, a izgleda da je ova bolest nasledna. Za rešenje ovog neprijatnog problema najbolje bi bilo da posetite lekara opšte medicine. On će vam prepisati jedan od brojnih preparata koji sadrže steroide i koji su vrlo efikasni u lečenju psorijaze. Pored toga, i umereno sunčanje može da pomogne.

  Kontaktni dermatitis
  Ovo je najčešće alergijska reakcija na hemikalije koje se nalaze u farbama i drugim sredstvima za kosu. Ova bolest manifestuje se u obliku malih plikova na koži, a ako su simptomi blagi, proći će za nekoliko dana sami od sebe. Međutim, ukoliko se simptomi zadrže duže i ako je koža bolna, trebalo bi da se konsultujete s lekarom koji će vam prepisati odgovarajući preparat.