Broj 137
Početna > Lepi i zdravi > BLAGODETI MORA

Kako morska so utiče na kožu

BLAGODETI MORA

More je sa svojim sastojcima, algama, planktonima i solju, najprirodniji balzam za kožu, a ima i dokazani efekat podmlađivanja

Morska so, zbog svojih sastojaka, podstiče metabolizam i izlučivanje štetnih supstanci. Takođe, podstiče izlučivanje suvišne vode iz kože i vezivnog tkiva, pa koža postaje jača, glatka, čvršća, mekša, zategnutija i, naravno, zdravija. Minerali iz soli vežu se uz ćelije kože, pa ona postaje vlažnija, svežija, sjajnija i baršunasta. Kupke s morskom soli podstiču mršavljenje i dovode do smanjenja celulita i regenerisanja tkiva. Uz to, morska so deluje blagotvorno i na upalne procese, perutanje i nečistu kožu. Budući da poboljšava cirkulaciju i prokrvljenost kože, morska so omekšava grubu i ispucalu kožu na rukama, laktovima i stopalima. Kupka od morske soli ima višestruki pozitivni efekat, ne samo na kožu nego i na ljudski organizam u celini. Kombinacija morske vode i mirisnog, slanog vazduha pravi je melem za dušu i telo, zato priuštite sebi slanu kupku iako niste na moru.
 
  Balzam za kožu
  Da morska so ima začuđujuće dejstvo na žensku lepotu, davno su otkrile Kleopatra i kraljica od Sabe, koje su se redovno kupale u Mrtvom moru, posebno bogatom solima koje obiluju različitim mineralima. Iako one tada nisu znale da je mešavina minerala i hemijskih elemenata koji se nalaze u ljudskoj krvi, a koji su nužni za funkcionisanje ćelija, koncentrisana u morskoj vodi, redovno su uživale u morskim kupkama. Danas su kupke, oblozi i pilinzi na bazi morske soli standardni postupci u svim savremenim kozmetičkim i velnes centrima.
 
  More u kupatilu
  Da bismo uživali u blagotvornom dejstvu koje morska so ima na kožu i celokupni organizam, ne moramo isključivo da budemo na moru ili da redovno posećujemo neki od velnes centara koji u svojoj ponudi imaju i talasoterapiju. Dovoljno je da u apoteci nabavimo prirodnu morsku so, i u kadi pripremimo kupku koja zaista ima čudotvoran uticaj na zdravlje i lepotu kože. Evo nekih ideja kao da se opustite i uživate u blagodetima morske soli.
  Slana kupka
  Hladna slana voda će vas odmoriti i osvežiti (dve pune supene kašike sipajte u kadu punu vode), a ako ne volite hladnu vodu, može i topla. Ovakva kupka će vas smiriti i odmoriti, oslobodiće vaš organizam od štetnih materija, nahraniti ga mineralima i još će vam ojačati imunološki sistem i poboljšati cirkulaciju. Vreme provedeno u kadi ne bi trebalo da bude duže od 15 minuta, a nakon kupke korisno je umotati se u peškir ili bademantil i odmarati se još sat vremena ili, još bolje, slanu toplu kupku priuštite sebi pre spavanja.
  Lekovita maska za telo
  Jednom nedeljno možete pripremiti i masku za telo. Pomešajte dve šolje morske soli sa šoljom maslinovog ulja, a po potrebi dodajte i malo vode. Masku u kadi kružnim pokretima umasirajte u kožu tela, ostavite da deluje desetak minuta, a potom je isperite vodom.