Broj 136
Početna > Lepi i zdravi > ZAŠTITA OD SUNCA I NEGA LICA

Leto u gradu

ZAŠTITA OD SUNCA I NEGA LICA

Krema, mleko ili losion koji štite od sunčevih zraka obavezni su tokom leta. Ali, njih ne treba nanositi samo kad ste na plaži - sunce je jako i kad ste usred grada. Da biste zaštitili kožu lica od preteranog isušivanja, sprečili pojavljivanje bubuljica i prevremeno starenje, povedite računa o nekim osnovnim koracima

Stručnjaci već godinama upozoravaju na sve rizike koje nosi štetno UV zračenje, a ni ovo leto nije izuzetak. Redovna jutarnja i večernja nega i čišćenje lica kvalitetnim kozmetičkim sredstvima izuzetno su važni. Najmanje pola sata pre izlaska iz kuće stavite kremu sa zaštitnim faktorom, a posebnu pažnju posvetite zaštiti usana i predela ispod i oko očiju. Kada birate šminku, odlučite se za blaže varijante i prirodniji izgled. Kada se šminkate za dan, bolji izbor su senke i puder u prahu, nego kremaste varijante, jer usled znojenja lica šminka koja je kremasta može dovesti do dodatnog začepljenja pora i pojačanog stvaranja bubuljica. Puder u prahu nanosite više puta dnevno kako biste izbegli prekomeran sjaj lica.
  Istine i zablude
  Iako mnogi misle da je za zaštitu od sunca najvažnije koristiti kremu s visokim zaštitnim faktorom, stručnjaci upozoravaju da je najbolja zaštita neizlaganje suncu. Dakle, najvažnije je da ne boravite napolju, direktno izloženi suncu između 11 i 17 sati. U ovom periodu treba se skloniti u hladovinu. Otkrivene delove tela (lice, ruke, potkolenice, stopala) potrebno je zaštititi kremom s visokim zaštitnim faktorom. Ako ste duže napolju, kreme treba nanositi na sat-dva zbog toga što se spiraju znojenjem. Mnogi misle da sunčanje dovodi do boljeg tena i čistijeg lica. Istina je da ono može privremeno da smanji upalne gnojanice na licu, a taman ten prikriva crvenilo akni, ali sunčanjem koža zadebljava, i to dovodi do pogoršanja akni posle boravka na moru ili dugog izlaganja UV zračenju.
  Garderoba za vrele dane
  Najpraktičnije je da kremu nanesete odmah ujutro nakon što ste se umili i istuširali. Na taj način ćete i negovati kožu. Ne zaboravite da je treba naneti na celo telo i na lice, vrat i uši. Greška je kremu naneti samo na delove za koje predviđate da će biti otkriveni u toku dana, jer se odeća može i pomeriti. Lagana garderoba kroz koju lako prodire vazduh leti je čak i prijatnija nego da vam je najveći deo tela otkriven - verujte, u takvoj odeći neće vam biti ništa toplije nego u majičici na bretele i šorcu. Potražite odeću gustog tkanja, koje će blokirati većinu UV zrakova. Ako pogledate materijal okrenut ka svetlu, lako možete videti koliko svetlosti i UV zraka propušta. Prirodna vlakna, kao što su lan i pamuk, svežija su, naročito ako su komotnija. Ako je izlaganje višesatno, obavezni su dugi rukavi i duge nogavice od laganih materijala, šešir širokog oboda i naočare za sunce.
  Zaštita očiju
  Osim kože, od sunca treba zaštititi i oči. Od svih vrsta zračenja koje sunce isijava, na oko najopasnije deluje UV zračenje. Kako promene u ozonskom omotaču Zemlje povećavaju intenzitet UV zraka, a time i njihovu štetnost, nošenje naočara za sunce izuzetno je važno. Osim od štetnog delovanja nevidljivih UV zraka, naočare štite i od zaslepljivanja. Važno je pravilno odabrati naočare proverom kvaliteta i sposobnosti 100 odsto UV zaštite. Nek vam naočare budu toliko tamne da se kroz njih gleda ugodno, bez zamora.