Broj 136
Početna > Poznati > NAJLEPŠI OSMEH HOLIVUDA - Džulija Roberts

Džulija Roberts

NAJLEPŠI OSMEH HOLIVUDA - Džulija Roberts

Džulija Roberts je poznata po ulogama u romantičnim komedijama, ali i osmehu, kojim je magično privlačila publiku u bioskope, što ju je svrstalo među najplaćenije glumice

Džulija Fiona Roberts rođena je 28. oktobra 1967. godine u Džordžiji. Zanimljiv je podatak da je njena majka, dok je bila trudna sa Džulijom, vodila sa suprugom školu glume za decu koju su pohađala deca Martina Lutera Kinga. Umesto zahvalnice, gospođa King je platila sve bolničke troškove kada se Džulija rodila. Roditelji su joj se razveli 1971. godine, a njena majka se ubrzo ponovo udala za jednog pozorišnog kritičara. Kada je Džulija imala deset godina, otac joj umire od raka. Kao dete želela je da postane veterinar jer je obožavala životinje, ali je kasnije upisala novinarstvo. Stariji brat Erik i sestra Lisa se takođe bave glumom. Povučena bratovljevim uspehom u Holivudu, Džulija je rešila da uplovi u glumačke vode. Počela je da pohađa časove glume, a radila je i kao model. Svoju prvu ulogu dobija u filmu Blood Red, u kome je igrala sa bratom. Nakon nekoliko godina igra u filmu Mystic Pizza, kojim je i skrenula pažnju na sebe. Posle tog filma dobija sporednu ulogu u filmu Čelična magnolija, za koju je nominovana za Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu. Ovaj film doneo joj je dosta novih angažmana, ali i Zlatni globus za sporednu žensku ulogu. Njeno prvo televizijsko pojavljivanje bilo je u seriji Crime story, kasnije se pojavila u Ulici sezam, kao i u četvrtoj sezoni Poroka Majamija.
  Zgodna žena
  Ogromnu popularnost i simpatije publike doneo joj je film Zgodna žena iz 1990. godine u kome je tumačila lik prostitutke Vivijen koja se zaljubljuje u bogatog biznismena koga je igrao Ričard Gir. Njena sledeća uloga bila je u filmu U krevetu sa neprijateljem, zatim Umreti mlad, a igrala je i Zvončicu u Spilbergovom filmu Kuka. Iako je lepa Džulija narednih nekoliko godina glumila u ozbiljnijim filmovima, publika je najviše volela da je gleda u romantičnim komedijama. Sa filmom Venčanje mog najboljeg prijatelja unela je novine i duh koji je falio Holivudu u to vreme. Džulijamanija je počela!
  Kraljica komedija
  Godine 1993. zaigrala je sa Denzelom Vošingtonom u filmu Dosije pelikan, tri godine kasnije sa Lijamom Nisonom u filmu Majkl Kolins, a pojavila se i u megapopularnoj seriji Prijatelji. Pred kraj 20. veka vratila se romantičnim komedijama pa je tako igrala s Hjuom Grantom u filmu Notting Hill, a 1999. godine ponovo se našla na platnu sa Ričardom Girom u komediji Odbegla mlada. Iste godine pojavila se kao gošća u seriji Zakon i red, u kojoj je glumio Bendžamin Bret, Džulijin tadašnji dečko. Za ulogu samohrane majke u filmu Erin Brokovič dobila je Oskara. U decembru 2001. godine Džulija se pridružuje Bredu Pitu, Metu Dejmonu, Endiju Garsiji i Džordžu Kluniju, sa kojima snima hit film Okeanovih 11, koji postaje bioskopski hit. Tri godine kasnije, ekipa se ponovo sastaje kako bi snimila nastavak. Sa Pitom je kasnije igrala i u filmu Meksikanac. U 2006. snimila je samo dva filma, i to animirana u kojima je pozajmila svoj glas, a u 2007. godini imala je premijeru filma Rat Čarlija Vilsona sa Tomom Henksom. Četredestjednogodišnja glumica ove godine vratila se na veliko platno filmom Dvoličnost, a studio Kolumbija snimiće filmsku adaptaciju bestselera Jedi, moli, voli, u kojem će igrati glavnu ulogu. Film, koji će režirati Rajan Marfi, zasnovan je na memoarima Elizabet Gilbert. Knjiga govori o udatoj ženi koja prividno ima sve u životu, ali u jednom trenutku shvata da ne živi život kakav želi. Razvodi se od muža i kreće na putovanje po svetu. Premijera se očekuje sledeće godine.
  Debi na Brodveju
  Džulija Roberts debitovala je na Brodveju u aprilu 2009. godine u komadu Ričarda Grinberga Tri dana kiše, zajedno sa Polom Rudom i Bredlijem Kuperom. Iako je samo u prvoj nedelji prodato karata u iznosu od milion dolara i predstava je doživela veliki komercijalni uspeh, kritičari nimalo nisu bili naklonjeni Džuliji. Uprkos kritikama, predstava je dobila dve nagrade Toni. Džulija je radila sa brojnim rediteljima, od kojih su je neki zvali i više puta, ali posle uloge Zvončice u Kuki, Spilberg je više nikad nije angažovao; ona je u jednom intervjuu rekla da je zbunjena njegovim potezom, i da ima samo lepe uspomene sa snimanja. Filmovi Džulije Roberts zaradili su više od dve milijarde dolara na bioskopskim blagajnama, što ju je učinilo najplaćenijom glumicom svih vremena, pošto je za jedan film dobijala u proseku oko 20 miliona dolara.
  Ljubavni usponi i padovi
  Privatni život ove glumice uvek je bio u centru pažnje žute štampe. Po pisanju medija, imala je ljubavne veze sa brojnim kolegama, uključujući Lijama Nisona, Dilana Mekdermota, Kifera Saterlenda, Dejvida Varmea, Metjua Perija i Bendžamina Breta. Naime, 1988. nakon zajedničkog rada Džulija je počela vezu s Lijamom Nisonom, s kojim je živela određeno vreme, a dve godine kasnije verila se sa kolegom Dilanom Mekdermotom. Njega je ostavila zbog Kifera Saterlenda, sa kojim je već u avgustu 1990. godine objavila veridbu. Venčanje je bilo zakazano za 14. jun 1991. godine. Međutim, par je raskinuo tri dana pre venčanja, a šuška se da je Džulija otišla u Irsku sa Džejsonom Patrikom, inače, prijateljem Kifera Saterlenda. Sudbonosno da izgovorila je kantri pevaču Lajlu Lovetu 27. juna 1993. u Indijani, gde je Lovet bio na turneji sa svojim bendom. Razveli su se posle nepune dve godine. Godine 1998. Džulija ulazi u vezu sa Bendžaminom Bretom, glumcem iz serije Zakon i red. Ipak, ni ova veza nije potrajala, tri meseca kasnije par se rastao. Sadašnjeg supruga, kamermana Denija Modera upoznala je na snimanju filma Meksikanac 2000. godine. Ubrzo su se upustili u ljubavnu aferu, budući da je Deni u to vreme bio oženjen. Kada je njegov prvi brak okončan, Džulija i Deni zakleli su se jedno drugom na večnu ljubav 4. jula 2002. godine na njenom ranču u Meksiku, na ponoćnoj ceremoniji. Brus Vilis je bio jedina poznata ličnost koja je prisustvovala ovom venčanju, a Džulija je nosila jednostavnu pamučnu roze haljinu. Posle venčanja izjavila je jednom časopisu da je to bila najbolja odluka u njenom životu: „To je najbolja odluka koju sam donela u životu - to čak i nije bila odluka, to me je prosto obuzelo. Celo moje telo je znalo.”
  Najvažnija rola
  U novembru 2004. godine prelepa glumica postala je mama blizanaca Hejzel Patriše i Fineasa Voltera. Posle rođenja blizanaca, Džulija je napravila pauzu i prekinula da snima, a svoj glas pozajmljivala je u dečjim animiranim filmovima. Godine 2007. po treći put je postala majka – rodila je dečaka koji je dobio ime po ocu Henri Danijel Moder. Iako je sada više posvećena kući i porodici, Džulija tvrdi da se nikad nije udaljila od glume. „Naravno da se moj život promenio i da radim manje, ali nikad nisam ni radila mnogo", rekla je nedavno i dodala: „Ima dana kada, tek što napravim doručak i počistim kuhinju, već je vreme za kuvanje ručka, a kad ga napravim - došlo je vreme da se misli šta za večeru. Ima i drugih dana, kada je sve veoma kreativno i zabavno, a i deca mi pomažu. Svaka žena koja je majka ili supruga zna da to jednostavno postane deo svakodnevnog života. Neki dani su superzabavni, a neki su za kućne poslove."