Broj 136
Početna > Lepi i zdravi > MALI, NE SKAČI NA GLAVU!

Kako da sprečite nezgode na bazenu

MALI, NE SKAČI NA GLAVU!

Statistike govore da se najveći broj nesreća dešava upravo u prvih šest meseci pošto deca nauče da plivaju

Plivanje je zdrav, zabavan sport i uživanje, pogotovo tokom vrelih letnjih dana. Mališani se fenomenalno provode na jezerskim ili morskim plažama, ali ukoliko ne otputuju negde van grada, odličan način da iskoriste raspust svakako je boravak na nekom od gradskih bazena. Ipak, voda nije prirodna sredina za ljude i zato je važno obratiti pažnju na bezbednost. Svake godine se, nažalost, na kupalištima dogodi veliki broj nezgoda, od kojih neke imaju fatalan ishod.
 
  Gde vrebaju opasnosti
  Da biste rizik sveli na najmanju moguću meru, neophodna je konstantna pažnja i koncentrisanost na postupke najmlađih. Najveća opasnost preti ako zanemarite i potcenite sposobnosti deteta i njegovu mogućnost da vas iznenadi. To se dešava roditeljima male dece koji smatraju da njihovi mališani nisu u stanju da sami odu do ivice bazena i uđu u njega, ili roditeljima dece koja su nedavno savladala plivanje, pa smatraju da nema razloga za brigu. Statistike govore da se najveći broj nesreća dešava upravo u prvih šest meseci pošto deca nauče da plivaju. Opasnost predstavljaju i klizave pločice na bazenu, kao i želja klinaca da se dokazuju vršnjacima izvodeći neobične i često opasne skokove. Takođe su opasni nagli ulasci u vodu koja je mnogo hladnija od temperature vazduha. Tada može doći do trenutnog gubitka svesti koji može biti i fatalan. Kada je temperatura vazduha izuzetno visoka, preporučuje se da ulazak u vodu traje bar 10 minuta. Da ne bi došlo do nezgode na bazenu, bitno je da odrasli budno motre. Pored toga, poželjno je decu naučiti da plivaju što ranije.
 
  Korisni saveti
  Evo nekoliko stvari koje je neophodno uraditi da bi se sprečile nesreće na bazenima:
  1. Ne dozvolite deci da trče oko bazena jer mogu da se okliznu i povrede se. Isto tako, može da se desi da upadnu u bazen i utope se ukoliko nisu plivači.
  2. Upozorite ih da ne skaču na glavu u bazene koji su plitki.
  3. Dozvolite im da se kupaju tek kada prođe najmanje dva sata od poslednjeg obroka.
  4. Ne dozvolite im da naglo ulaze u vodu.
  5. Malu decu ne smete puštati da se sama približavaju ivici bazena.
  6. Ne dozvolite grube igre kao što su guranje sa ivice bazena ili potapanje.
  7. Prilagodite aktivnosti deteta njegovom uzrastu.
  8. Vodite računa o vremenu provedenom u vodi.