Broj 136
Početna > Lepi i zdravi > KAKO LAKŠE PODNETI VRELO LETO

Spas od vrućina

KAKO LAKŠE PODNETI VRELO LETO

Iako je puno puta rečeno, nije loše podsetiti se nekoliko pravila pomoću kojih će topli dani biti lakši i podnošljiviji

U danima kad temperatura vazduha prelazi 30 stepeni Celzijusa najvažnije je da izbegavate izlaganje najjačem suncu, da se prikladno oblačite i češće tuširate. Takođe je potrebno i da se često rashlađujete. Od 11 do 16 sati ne treba boraviti u spoljnoj sredini, sem u slučaju da u pretoplim stanovima nemate rashladne uređaje. Tada se preporučuje boravak u parkovima sa puno drveća i pojačanim strujanjem vazduha.
  Kreme za sunčanje
  Kreme za sunčanje više nisu rezervisane samo za leškarenje na plaži, treba ih koristiti duže nego što traje službeni godišnji odmor. S obzirom na jačinu letnjeg sunca, preporučljivo je kremu koristiti svakodnevno, pogotovo ako morate da boravite na otvorenom u periodu između 11 i 16 sati. Izaberite kremu s minimalnim faktorom 15 i sa zaštitom od UVA i UVB zračenja.
  Voda, voda, voda
  Nemojte da čekate da ožednite kako biste posegnuli za čašom vode. Hladite organizam vodom bez obzira na to da li se bavite nekom aktivnošću ili ne. Izbegavajte zaslađena, alkoholna i pića s kofeinom jer uz njih gubite dodatnu tečnost. Nemojte piti prehladnu vodu jer ona može da prouzrokuje grčeve u želucu. Takođe, možete se osvežiti i laganim obrocima od voća i povrća.
  Vrućina i fizička aktivnost
  Bavite li se fizičkom aktivnošću, probajte da to radite u ranim jutarnjim ili kasnijim večernjim satima kada je temperatura daleko podnošljivija. Osigurajte organizmu dovoljno tečnosti i kada vežbate, jer voda nadoknađuje soli i minerale izgubljene znojenjem. Zaboravite na energetska pića. Ona nisu poželjna zbog visoke koncentracije šećera.
  Bez teške šminke
  Izbegavajte tešku šminku jer se na visokoj temperaturi proširuju pore u koje ulazi znoj i nečistoća. Na taj način se povećava mogućnost pojave akni i bubuljica, a osim toga, estetici sigurno ne doprinosi otopljena i zamrljana šminka. Bilo bi korisno da u torbi imate termalnu vodu u raspršivaču za osvežavanje lica, ali i ostalih delova tela. 

  Oprezno s dezodoransom
  Leti bi bilo najbolje da izbegavate proizvode intenzivnog mirisa. Dajte prednost mleku ili kremi koji regulišu znojenje. Ako tokom dana osetite da se jako znojite, a niste u prilici da se istuširate ili presvučete, osvežite se vlažnim maramicama bez mirisa. Posle toga se isprskajte ispod pazuha dezodoransom u spreju koji ima blag miris i ne sadrži alkohol.