Broj 136
Početna > Zanimljivosti > DEKORATIVNA PUZAVICA

Scindapsus

DEKORATIVNA PUZAVICA

Lepa i moderna sobna biljka penjačica u srodstvu je sa filadendronom. Puzavica, čiji naziv na grčkom znači 'kao bršljan', obuhvata 25 vrsta i varijeteta. Postojbina joj je istočna Indija i Solomonska ostrva

Scindapsus se vrlo lako gaji, vrlo brzo raste i ne treba ga mnogo zalivati. Zaliva se oprezno samo kada mu je gornji sloj zemlje u saksiji suv. Scindapsus treba smestiti na dobro osvetljeno mesto u sobi, ali ga od sunca treba zaštititi. U nedovoljno osvetljenoj prostoriji može da izgubi lepe šare na lišću i tada postaje zeleno. Pored toga, ako biljka nema dovoljno svetla, rastojanje među listovima je veće. U sobi vrlo dobro podnosi suv vazduh, ali ga povremeno treba orošavati ustajalom vodom, a lišće češće brisati vlažnim sunđerom.
 
  Pravilna prihrana
  Zbog brzog rasta, nije preporučljivo da se prihranjuje, sem ako biljka iz bilo kog razloga nije zaostala u rastu. Dovoljno je da se zalije jednom mesečno vrlo blagim rastvorom kompletnog veštačkog đubriva. Od prekomernog prihranjivanja može da izgubi šare na lišću.
  Scindapsus se presađuje tek onda kad su žile sasvim prorasle i počele da izbijaju iz saksije. Sade se u nešto veće saksije u laku propusnu i plodnu mešavinu zemlje. Kod presađivanja, na dno saksije treba staviti dosta crepčića ili sitnog šljunka, jer se time osigurava oticanje suvišne vode iz saksije.