Broj 135
Početna > Zanimljivosti > OPUŠTENO I STRASNO DO VRHUNCA

Ženski orgazam

OPUŠTENO I STRASNO DO VRHUNCA

Koliko god to nekima neverovatno zvučalo, oko 10 odsto žena nikada nije doživelo orgazam! Da bi žena doživela vrhunac, veoma je bitno da zna kako da uspostavi ravnotežu između opuštajućih momenata i napetih trenutaka tokom seksualnog odnosa

Postavlja se pitanje - kako žena može istovremeno biti i opuštena i napeta tokom seksualnog odnosa? Vrsta napetosti koja podstiče i doprinosi orgazmu zapravo je kontrakcija pojedinih mišića. Kod mnogih žena vlada pogrešno mišljenje da je sve što je potrebno kako bi došlo do orgazma leći u krevet i ne raditi ništa, jer su čule da je prilikom seksualnog odnosa najbitnije biti opušten. Međutim, upravo je mišićna napetost neophodna kako bi uopšte došlo do orgazma. Na osnovu toga, žene mogu shvatiti kako je za prvi orgazam izuzetno bitno da, za vreme seksualnog odnosa, u što većoj meri dođe do kontrakcije nožnih, stomačnih i butnih mišića. Ali, gde je u svemu ovome uloga opuštanja i gde se nalaze centri opuštanja? Odgovor je - u mozgu. Kada se kaže da je bitno opustiti se, misli se na to da žena tokom odnosa ne treba da brine o drugim stvarima, da preispituje sebe, razmišlja unapred o seksualnom činu i o orgazmu do kog tek treba da dođe. Najbitnije je da se žena usredsredi na uživanje i stimulanse koje prima tokom ljubavnog odnosa, a kao dodatna pomoć mogu se upotrebiti i verbalni stimulansi.
  Značaj masturbacije
  Ako žena može da doživi orgazam masturbacijom, pola problema je rešeno. Treba znati da nisu samo muškarci ti koji ženu dovode do orgazma - oni im samo pomažu u tome. Da bi dostigla vrhunac, žena mora biti u pravom raspoloženju i uzbuđenju, i na pravi način stimulisana. Ako može masturbacijom da dođe do orgazma, žena sigurno zna koji je pravi put - samo to treba da podeli s partnerom. Međutim, to je lakše reći nego učiniti. Mnoge žene smatraju da je masturbacija tabu, i čak i ako se samozadovoljavaju, ne žele da to drugi znaju. Svaka žena je jedinstvena i na jedinstven način doživljava orgazam. Mnogo je lakše da „otvori karte" svom partneru, pomogne i skine mu osećaj krivice sa pleća, nego da sama istražuje.
  Ženski libido
  Naučnici su godinama razmišljali o ženskom libidu i smatrali da je isti kao kod muškarca. Po toj teoriji, ukoliko žena nije bila dovoljno uzbuđena, njen libido je bio „nizak". Međutim, istraživači su sada otkrili da ne postoji ništa „nisko" kada je seksualna želja žena u pitanju, jednostavno je drugačija. Ta požuda kod pripadnica nežnijeg pola dolazi posle stimulacije, ne pre. Psihijatri sa britanskog Univerziteta Kolumbija, otkrili su ovo zahvaljujući intervjuima obavljenim sa hiljadama žena. Protivno uvreženom mišljenju, kod dama želja nije uzrok vođenja ljubavi, već njen rezultat. Žene često otpočinju seksualni čin seksualno neutralne, ali kako stvari počinju da se zakuvavaju, tako i kod njih raste želja - tvrde psihijatri. 
 
  Zanimljivosti o ženskom vrhuncu
  Većini žena je potrebno oko 20 minuta klitorisne stimulacije da bi dostigle orgazam.
  Psihoterapija, terapije testosteronom i ginko bilobom utiču na izostanak vrhunca.
  Neki naučnici veruju da ženski orgazam povećava mogućnost začeća.
  Orgazam smanjuje bolove, menstrualne grčeve i umanjuje stres.
  Muški orgazam u proseku traje 25 sekundi, a ženski 18.