Broj 135
Početna > Lepi i zdravi > MEKSIČKI GRIP

Novi virusi haraju svetom

MEKSIČKI GRIP

Virus meksičkog gripa tipa A (H1N1), poznat i kao svinjski grip, stigao je u Srbiju. Prvi slučaj u našoj zemlji registrovan je krajem juna, a dosad je otkriveno više od 100 obolelih u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Šapcu, Somboru...

Trideset i devet osoba je doputovalo iz zemalja u kojima je ranije registrovano obolevanje (Argentina, Australija, Kanada, Velika Britanija, SAD, Španija, Nemačka i Egipat), a preostalih 15 slučajeva su kontakti obolelih. Simptomi ovog gripa vrlo su slični kao i kod sezonskog - kašljanje, kijanje, povišena telesna temperatura, bol u mišićima i malaksalost, ali se u ovom slučaju javljaju dijareja i povraćanje. Naučnici još nisu sigurni da li do prenosa zaraze dolazi nakon kraćeg ili dužeg kontakta sa zaraženom osobom. Uopšteno govoreći, virusi gripa se prenose najčešće kašljanjem i kijanjem. Virusi mogu živeti na otvorenom nekoliko sati. Svetska zdravstvena organizacija je u aprilu izdala zvanično saopštenje pod pritiskom uzgajivača svinja, u kome se navodi da će se ubuduće novi virus zvati grip A (H1N1), a ne svinjski grip, jer je to stvaralo ogromnu konfuziju pošto se mislilo da se grip prenosi svinjskim mesom, što nije istina.
  Bez panike
  Svetska zdravstvena organizacija je na hitnom sastanku u Ženevi i zvanično objavila epidemiju nove vrste gripa u Meksiku i SAD. „To je događaj koji treba da zabrine celo čovečanstvo i pozivam sve zemlje sveta da pojačaju nadzor zbog utvrđivanja pojava neobičnih bolesti - sličnih gripu ili jakom zapaljenju pluća" - rekla je generalna direktorka SZO Margaret Čen. Ona je, takođe, istakla da ne treba paničiti jer je svet danas bolje pripremljen da se izbori sa mogućom pandemijom gripa, posle pet godina rada na sprečavanju globalne epidemije ptičjeg gripa. Svetske farmaceutske kompanije i vodeći proizvođači vakcina saopštili su da su u stanju da isporuče na tržište nekoliko miliona lekova u cilju suzbijanja virusa takozvanog svinjskog gripa.
  Obolelo više od 100.000 ljudi
  Najveći broj novih slučajeva je registrovan u Italiji (44), na Kipru (39) i u Grčkoj (33). Ukupan broj slučajeva u zemljama Evropske unije i Evropske slobodne trgovinske asocijacije (EFTA) sada je 14.294, uključujući 16 smrtnih slučajeva, od kojih je 14 notirano u Velikoj Britaniji, koja ima najveći broj registrovanih potvrđenih slučajeva obolevanja (9.718). Zemlje van Evropske unije prijavile su ukupno 105.050 slučajeva obolevanja, uključujući 573 smrtna slučaja. Analizom dostupnih individualnih podataka za 7.706 potvrđenih slučajeva gripa prijavljenih iz 28 zemalja EU utvrđeno je 19 odsto slučajeva povezanih s putovanjem (osobe koje su bile van zemlje gde su registrovane kao obolele tokom perioda inkubacije) i to uglavnom u SAD (61 odsto) i u Meksiko i južnoameričke zemlje (20 odsto). Analizom uzrasne distribucije, 77 odsto slučajeva je registrovano kod dece i mlađih odraslih, uzrasta ispod 30 godina.
  Kako se zaštititi?
  Preporuka zdravstvenih službi u Srbiji je da treba povećati higijenu ruku i disajnih puteva, provetravati prostorije i držati odstojanje od najmanje jedan metar od drugih osoba. Prilikom kašljanja i kijanja, građanima se preporučuje pokrivanje nosa i usta papirnom maramicom, koju treba odmah nakon upotrebe baciti, a ruke oprati tekućom vodom i sapunom. Higijena ruku i provetravanje prostorija u kojima se boravi najefikasnije su mere prevencije i suzbijanja gripa izazvanog novim virusom influence. Ako ste bolesni, ne idite na posao, a bolesnu decu ne puštajte u školu. Prilikom pozdravljanja nemojte se rukovati, niti razmenjivati poljupce u obraz. Ne delite ni sa kim namirnice ili tanjir i čistite redovno kvake na vratima, rukohvate na stepenicama, igračke, telefone i druge predmete koje dodiruje puno osoba.
  Pratite zdravstveno stanje
  Osobama koje borave u zemljama u kojima ima slučajeva obolelih od novog virusa gripa A (H1N1) preporučuje se da prate i sprovode uputstva i mere koje donose zdravstvene vlasti tih država. Putnici u međunarodnom saobraćaju, koji se vraćaju iz tih zemalja ili su bili u kontaktu sa osobama koje su na bilo koji način bile izložene infekciji, treba da aktivno prate svoje zdravstveno stanje. Ukoliko se u sedam dana od povratka javi povišena temperatura (iznad 38 stepeni), praćena tegobama organa za disanje, neophodno je da se jave telefonom nadležnom institutu ili Zavodu za javno zdravlje na teritoriji svog prebivališta, gde će dobiti sva potrebna uputstva. Na sajtu Instituta Batut (www.batut.org.rs) svakodnevno se revidiraju dostupne infomacije o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u svetu i dostupna su stručno-metodološka uputstva za kontrolu unošenja i sprečavanja širenja novog virusa u Srbiji.  

  Telefoni dežurnih epidemiologa
  Povodom pojave virusa novog gripa, Ministarstvo zdravlja Republike Srbije objavilo je kontakt telefone dežurnih epidemiologa, a svi instituti i zavodi za javno zdravlje u Republici Srbiji otvoreni su za direktnu komunikaciju. Brojeve telefona dežurnih epidemiologa možete naći na sajtu www.batut.org.rs 
 
 
  SIMPTOMI GRIPA
  Simptomi meksičkog gripa slični su kao i kod sezonskog - kašljanje, kijanje, povišena telesna temperatura, bol u mišićima i malaksalost, ali se u ovom slučaju javljaju dijareja i povraćanje