Broj 135
Početna > Putovanja > GRAD KOJI NIKAD NE SPAVA

Marmaris

GRAD KOJI NIKAD NE SPAVA

Do pre nekoliko decenija Marmaris je bio ribarski gradić, a danas je jedno od najpoželjnijih mesta za letnji odmor. Prepoznatljiv je po dugim peščanim plažama, šumovitom zaleđu, zelenim brdima koja se dižu iznad grada i prijatnoj klimi

Marmaris je grad sa oko 40.000 stanovnika i ubraja se u red najpopularnijih i najposećenijih letovališta u Turskoj. Tirkizna boja mora i prijatna mediteranska klima, samo su deo bogatstva koje Marmaris nudi. Na lepu peščanu plažu naslanja se dugo šetalište kroz borovu šumu, sa mnoštvom ušuškanih hotela, restorana, kafea, barova i živopisnih prodavnica. Ovo je grad koji nikada ne spava. Ako želite aktivan noćni provod, povoljnu kupovinu, Marmaris je pravo mesto za vas. Poznata Ulica barova u samom centru grada ima na desetine klubova i diskoteka sa najrazličitijim programom i sadržajem. Ukoliko ste ljubitelj šopinga, Marmaris u ponudi ima pokriveni bazar, gde u hladovini, uz nezaobilazno cenkanje, možete naći svašta za kupovinu - od kože, krzna, tekstilne galanterije i, naravno, zlata.
  Burna istorija
  Zbog izuzetnog položaja i pristupačnosti Marmaris je uvek bio idealno mesto za pristajanje brodova. Danas ovde možete videti veliki broj luksuznih jahti koje koriste ovu luku kao bazu za posete interesantnim mestima po Turskoj. Jedini dokaz izuzetno burne istorije ovog kraja je tvrđava iz otomanskog perioda. Nalazi se u centru grada, pored turističke luke. Najbolji način da stignete do ovog mesta je avionom do aerodroma Dalaman. Ako ipak krenete kolima ili autobusom do Marmarisa, spremite se za dug put - trebaće vam oko dvadesetak sati vožnje. Pored tipične mediteranske klime (suva i topla leta, sa prosečnom temperaturom vazduha u periodu jun-septembar od 28 do 35 stepeni), plavog mora sa temperaturom 23-26 stepeni i fascinantne prirode, ovaj živopisni grad turistima pruža i neobične kontraste starinskog i savremenog. Grad je oduvek bio poznat po nepreglednim plantažama limuna, kvalitetnom medu, vekovnoj tradiciji ribarenja, a u novije vreme i po divnim plažama, krivudavim ulicama, cvetnim trgovima, luksuznim hotelima, restoranima, radnjama tradicionalnih zanatskih proizvoda i obilju raznovrsnih turističkih aktivnosti.
  Turistički raj Ičmeler
  Na devetom kilometru od Marmarisa je atraktivan turistički kompleks Ičmeler, u kome su brojni izvori hladne mineralne vode. Ičmeler je nekada bio obično seoce. Kada je '80-ih Marmaris postao zanimljivo letovalište za strane turiste, i Ičmeler je polako počeo da se razvija. Danas je ovo mesto jedno od luksuznijih letovališta Turske.
  Za razliku od Marmarisa, u Ičmeleru vlada mirna, opuštajuća atmosfera. Puno je restorana i barova u kojima se služi tradicionalna turska kuhinja uz etnomuziku. Preferira se gulaš, kao i kebab, uz dobru rakiju ili vino. Pored turske kuhinje, na raspolaganju su vam i italijanska, kineska, indijska...
 
  NEZABORAVNI IZLETI
  EFES
  Antički grad Efes pravo je mesto ako zaista želite da saznate i vidite nešto više o antičkom svetu, o megalopolisu u kome je Aleksandar Veliki nazvan „božanski", o rodnom mestu Heraklita, osnivača savremene filozofske misli, kao i mestu razvoja umetnosti i nauke. Efes je i mesto hrišćanskog hodočašća, mesto poslednjeg boravka Majke Božije, koju je, po predanju, sveti Pavle doveo u ovaj grad. Na prostoru današnjeg Efesa nalaze se ostaci tri grada iz različitih epoha, jer je originalna lokacija izmenjena razaranjima grčkih, persijskih i rimskih osvajača, kao i prirodnim katastrofama. Ostaci burne prošlosti, Artemidin hram, amfiteatar, Celzijusova biblioteka, agore i kupatila, danas privlače milione turista iz celog sveta i predstavljaju najbogatije arheološko nalazište u Maloj Aziji.   
  PAMUKALE
  Pamukale, jedno od najznačajnijih prirodnih obeležja Turske i svakako unikat u svetu, svake godine privlači sve više posetilaca. Zbog bajkovitog izgleda često se poredi sa snežnim terasama ili zamrznutim vodopadima. Ali, ovo mesto nema veze sa snegom. Krečnjačke stene zaslužne za ovu zabludu nastajale su taloženjem kalcijuma hiljadama godina. Tektonsko pomeranje tla u bazenu reke Menderes uzrokovalo je potrese, ali ujedno i izdizanje velikog broja izvora vrele vode. Voda jednog od tih izvora sa visokom koncentracijom minerala je zapravo „krivac" za stvaranje Pamukala. Prema jednoj od legendi koja se vezuje za ovo mesto, dovoljno je samo 10 minuta provesti u ovoj vodi (čija temperatura može da dostigne i 35 stepeni Celzijusa) kako biste se podmladili za čak pet godina. Na samom izvoru ležao je antički grad Hijerapolis, posvećen kraljici Hijeri. Današnji ostaci datiraju iz perioda rimske vladavine Malom Azijom - dugačka ulica pod kolonadom, agore, Apolonov hram, rimsko kupatilo i gimnazijum.