Broj 135
Početna > Lepi i zdravi > DEVOJČICE SVE RANIJE KORISTE ŠMINKU

Devojčice na udaru industrije

DEVOJČICE SVE RANIJE KORISTE ŠMINKU

Mit o lepoti uvukao se i među najmlađe, a industrija nudi toliko proizvoda za obožavateljke Diznija da čak i roditelji lako pomisle da nije štetno svojoj deci staviti koju kap parfema, gel za kosu, sjaj za usne ili puder koji prekriva prve bubuljice i akne

Bombardovani reklamama, bilbordima i fotošop lepoticama iz modnih magazina, ali i popularnim trendovima u kozmetičkoj industriji, roditelji i deca lako izgube osećaj kada je nešto prešlo zdravu granicu. Jedno američko istraživanje pokazalo je da čak 43 odsto devojčica između šeste i devete godine koristi barem sjaj za usne, a često i ruž. Čak 38 odsto njih koristi proizvode za kosu poput gelova, raznih lakova, pa čak i pene u boji, a 12 odsto koristi i razne druge kozmetičke proizvode. Ovom trendu ide na ruku i činjenica da se stalno menjaju kulturne vrednosti. Na televiziji se prikazuju emisije poput takmičenja u kojima se deca šminkaju i oblače kao zvezde; na rođendanima, priredbama i u školama razmenjuju se brojne informacije o tome šta je sada u modi i gde se šta može kupiti, a roditelji se slažu s tim da su deca isuviše rano počela da se interesuju za modu i šminku. Stručnjaci upozoravaju da nikakvi tretmani lepote nisu poželjni pre 18. godine. Ima i onih liberalnijih koji pomeraju ovu starosnu granicu, ali svi se slažu u jednom - što kasnije, to bolje.
  Prva depilacija
  Pedijatri, kozmetičari i lekari otkrili su podatak da devojčice danas sve češće u pubertet ulaze već s devet godina. Kako upozoravaju, prvi problem koji ih stvarno pogađa je dlakavost. Ipak, oni preporučuju prvu depilaciju tek tri godine od početka puberteta. Dakle, posle 13. godine. E sad, nameće se pitanje šta koristiti: vosak, kremu ili žilet? Do 18. godine najbolji je brijač, eventualno vosak, iako neki lekari tvrde da je koža za to još preosetljiva.
  Mama, hoću da budem plavuša!
  Većina devojčica, po uzoru na njihove idole, žele da promene boju kose i potpuno kopiraju stil holivudskih zvezda. Ipak, treba znati da boje za kosu sadrže hemikalije koje mogu da izazovu alergijske reakcije. Pored toga, one isušuju kosu, koja postaje sklona lomljenju i krzanju. Čak i odrasli treba da razmisle o tome pre nego što počnu da farbaju kosu, a kamoli devojčice mlađe od 18 godina.
  Opasne tetovaže
  Tetovaže nisu bezopasne, jer mastilo u trajnim tetovažama može da dovede do iritacije kože i alergija. Zato treba dati prednost privremenim tetovažama. Ipak, mnogi tinejdžeri su vrlo uporni u svojim hirovima pa je bolje krenuti s detetom kod proverenog tatu majstora kako ne bi ono samo otišlo u pogrešne ruke. Pri tom, treba insistirati na higijeni pribora za tetovažu. Prvo, treba naneti minimalnu dozu mastila i sačekati koji dan pre nego što se nastavi s tetovažom, za svaki slučaj da ne bude alergijske reakcije. Iako pubertet nije nimalo lak period, ni za dete ni za roditelja, imajte na umu da je decu najvažnije naučiti da shvate šta su prave vrednosti u životu, a ključno je razvijati ličnost, uzdizati se kulturno i duhovno i ne misliti preterano na fizički izgled.