Broj 135
Početna > Poznati > CRVENOKOSA LEPOTICA - Nikol Kidman

Nikol Kidman

CRVENOKOSA LEPOTICA - Nikol Kidman

Prelepa Nikol Kidman je prva australijska glumica kojoj je pošlo za rukom da osvoji Oskara i zavede Toma Kruza

Nikol Meri Kidman, poznata australijska glumica i producentkinja, rođena je na Havajima 20. juna 1967. godine. Njen otac dr Entoni Kidman, biohemičar i klinički psiholog, u vreme kada se Nikol rodila službeno je boravio sa suprugom u SAD kao gostujući profesor na Nacionalnom institutu za mentalno zdravlje. Njena majka Žanel En Kidman je bila profesorka u medicinskoj školi. Kada je Nikol napunila četiri godine, porodica se vratila iz Amerike u Sidnej, gde i sada žive. Nikol ima i mlađu sestru Antoniju, novinarku po profesiji. Interesantan podatak je da je Antonijina najbolja prijateljica glumica Naomi Vots, s kojom se druži od najranijeg detinjstva. Već sa šest godina Nikol je glumila u dečjim i školskim pozorištima. Kao tinejdžerka, pored ljubavi prema glumi, plesu i pevanju, ispoljila je i ljubav prema baletu. Postala je stalni član jednog od sidnejskih pozorišta 1983. godine, a televizijski debi imala je u specijalnoj emisiji povodom Božića, koja se i danas prikazuje u Australiji u vreme praznika. Sa 17 godina dobila je nagradu za glumicu godine od Australijskog filmskog instituta za ulogu u mini-seriji Vijetnam. Iste godine, njena majka je obolela od raka i Nikol je napustila školu da bi se posvetila karijeri i porodici.
 
  Sudbinski Dani groma
  Mrtvu tišinu, prvi američki film, snimila je 1989. godine, kada je već bila popularna glumica u Australiji. Kada je radila na svom drugom američkom filmu, Dani groma, upoznala je Toma Kruza. Te 1990. godine, na Božić, Tom i Nikol su se venčali posle kratkog, ali burnog udvaranja. Iako su tabloidi stalno pisali o problemima u njihovom braku, ovaj par je, sve do 2001. godine, živeo u harmoniji. Usvojili su devojčicu Izabelu i dečaka Konora. Dok je bila u braku s Tomom, Nikol je konstantno bila izložena kritikama o lošoj glumi i optužbama da je postala zvezda zahvaljujući mužu. Dokazala se zapaženim ulogama u filmovima Povratak Betmena i Mirotvorac. Ti filmovi obezbedili su joj visok status u Holivudu. S Tomom Kruzom je snimila 1998. godine Širom zatvorenih očiju, koji je bio pun intimnih scena ovog para.
 
  Kraj braka i početak uspeha

  Kruz i Kidmanova su poslednje Badnje večeri, na desetogodišnjicu svog, do tada uspešnog, braka odlučili da obnove bračni zavet. Međutim, samo nešto više od mesec dana posle toga, Kruz je podneo zahtev za razvod, navodeći kao razlog „nepomirljive razlike". Naravno, američki i svetski mediji odmah su se bacili na analize razloga za tako naglu promenu kursa. Njen advokat potvrdio je glasine da je Nikol imala pobačaj zbog frustracija, mesec dana posle razvoda. Nakon razvoda sa Tomom Kruzom priznala je da se uz njega osećala zasenjeno. „U braku sam neprestano imala osećaj da je moje jedino zanimanje oblačenje lepih haljina. Osećala sam kako bi trebalo da budem viđena, ali da bi trebalo samo da ćutim." Nikol nikad nije mogla da parira Tomu po honorarima. Kruz je za film Daleko i blizu, koji su radili zajedno, dobio 13 miliona dolara, a ona pola miliona. Za Nemoguću misiju Kruz je dobio 70 miliona dolara. Kidmanova je za Portret jedne dame zaradila dva i po. Za njihov najpoznatiji zajednički projekat i početak kraja njihovog braka Širom zatvorenih očiju, Kruz je zaradio 20 miliona dolara, a Kidmanova šest i po. Ispostavilo se na kraju da je godina posle razvoda za Nikol bila najuspešnija u karijeri. Snimila je dva filma, dobila dva Zlatna globusa i Oskara za najbolju glumicu za ulogu Virdžinije Vulf u filmu Sati. Takođe, duet s Robijem Vilijamsom postao je muzički hit početkom 2002. godine.
 
  Tajna njene trudnoće
  Drugog supruga, kantri pevača s Novog Zelanda Kita Urbana Nikol je upoznala 2005. godine na večeri koju je u njihovu čast u Los Anđelesu priredila australijska vlada. Par se nije dugo zabavljao pre nego što je odlučio da stane na ludi kamen. U julu 2006. godine venčali su se u crkvi u Sidneju, u prisustvu bliskih rođaka, njene usvojene dece i odabranih kolega. Ceremonija venčanja bila je potpuno drugačija od njenog venčanja s Kruzom. Mediji su preneli da je par potpisao predbračni ugovor, po kome Kidmanova može da raskine brak ako se Urban vrati drogama i alkoholu jer je jedno vreme bio zavisnik. Nikol tvrdi da je konačno uspela da ostane u drugom stanju zahvaljujući vodopadu u malom gradu na severu Australije, ispod kojeg se kupala za vreme snimanja svog novog filma Australija. Poznata glumica je istakla da njena beba nije jedina koja je začeta za vreme snimanja, već da ih je čak sedam. „Ima nešto u toj vodi u gradiću Kununura", rekla je glumica, koja je rodila devojčicu Sandej Rouz.
 
  Lice bez emocija
  Na premijeri filma Australija, umesto priče o samom filmu, pažnju svetske javnosti okupirao je Nikolin izgled jer je, kako svedoče brojne fotografije, preterala sa botoksom. Filmski kritičari nisu je štedeli. Naprotiv, londonski Tajms je napisao: „Nikol Kidman je savršeno uspela da bude užasna." „Nikol je postala kao Kira Najtli ili čak Gvinet Paltrou. Toliko je botoksirana da njeno lice više nije sposobno da izrazi ni jednu jedinu emociju", napisala je kritičarka Melani Rid. „Kidmanova u ovom filmu, kao i u nekoliko poslednjih, pluta po ekranu kao ukočena porcelanska lutka i beživotno bulji u kameru svojim ledenim plavim očima", samo je jedna od negativnih kritika na račun oskarovke Nikol Kidman. Kidmanova je dugo bila ekskluzivno lice parfema Šanel 5, koji ju je uvrstio u rekordere po visini honorara isplaćenog glumcu za reklamu - 3,7 miliona dolara za četiri minuta. Nikol je na 45. mestu 100 najmoćnijih slavnih ljudi magazina Forbs, i sa svojih 16 miliona dolara po filmu na drugom mestu najplaćenijih holivudskih glumica. 

  U braku s Kruzom sam neprestano imala osećaj da je moje jedino zanimanje oblačenje lepih haljina.
  Nikol je imala pobačaj zbog frustracija, mesec dana posle razvoda od Toma Kruza.
  Nikol tvrdi da je uspela da ostane u drugom stanju sa drugim suprugom zahvaljujući vodopadu u malom gradu na severu Australije, ispod kojeg se kupala za vreme snimanja filma. 
  Par je potpisao predbračni ugovor po kome Kidmanova može da raskine brak ako se Urban vrati drogama i alkoholu.