Broj 134
Početna > Lepi i zdravi > VOLITE LI "BRAZILKU"?

Brazilska depilacija

VOLITE LI "BRAZILKU"?

Dok u Brazilu nemaju nikakav poseban naziv, kod nas se postupak uklanjanja svih dlačica sa intimne zone naziva brazilska depilacija!

Prvi salon su 1987. godine otvorile tzv. J-sestre, sedam sestara koje su nacionalni specijalitet iznele izvan granica Brazila. Tamo je ta depilacija izmišljena zbog navike mladih Brazilki da na plažu izlaze u tangama.
  Brazilska depilacija uklanja sve dlake sa genitalnog i analnog područja, zbog čega se u slengu i naziva izgledom ćelavog orla. Metoda koju su J-sestre donele sa svojim salonom danas se radi svuda, a sastoji se od nanošenja voska na svaki delić prethodno podšišane zone. Neki saloni nude papirnu tangu za najstidljivije, ali, navodno, nema puno koristi od toga, s obzirom na to da su žene ponekad primorane da promene nekoliko poza prilikom tretmana i tako otvore pristup svakoj, pa i najsitnijoj pori iz koje može da viri dlaka.
 
  Za i protiv

  Dermatovenerolozi tvrde da vruć vosak na osetljivom području može da prouzrokuje iritaciju kože i infekciju, ali i krvarenje i trajno oštećenje tkiva genitalija. Takođe, tvrde da bi žene sklone folikulitisu, gnojnoj upali korena dlake, trebalo da izbegavaju depilaciju voskom, pogotovo intimnih delova. Inače bi upala mogla da se proširi i na intimnu regiju. S druge strane, kozmetičari tvrde da komplikacije zbog „brazilke" nisu tako česte, a zavise od stručnosti kozmetičara koji depilira i higijenskih uslova. Najbitnije je tuširanje pre depilacije, kojim se uklanjaju bakterije, i da patrone, vosak i špatula kojom se on nanosi budu za jednokratnu upotrebu. Ženama koje su sklone urastanju dlaka preporučuju egipatsku depilaciju šećernom pastom jer je nežna prema koži, kao i brijanje jednokratnim žiletima.
 
  Čuvajte se infekcija
  Morate da se raspitate o salonu u koji planirate da idete. Proverite da li poštuje sigurnosne mere, što znači da osoba koja vas depilira nosi rukavice, dezinfikuje podlogu na kojoj ležite i nikada ne stavlja vosak dvaput na istu traku. U suprotnom, mogli biste izaći iz salona s gljivičnom infekcijom ili nečim gorim.
 
  Samba plesačice i Japanke
  Brazilsku depilaciju, poznatu i kao tanga-depilacija ili plejboj-depilacija, proslavile su brazilske plesačice sambe. Kako bi pripremile telo za oskudne kostime, plesačice su uklanjale sve dlačice sa tela, pa tako i one sa intimnih delova. Prvi salon van Brazila koji je nudio brazilsku depilaciju otvoren je 1987. godine na Menhetnu, a trend su tada prihvatile i holivudske zvezde. Kulturne razlike pokazuju da situacija nije svugde ista. U Japanu, na primer, za razliku od Brazila i većine zemalja Zapada, stidne dlake su jedan od najvećih simbola seksepila, a sve glumice u filmovima za odrasle imaju netaknuti, uglavnom prirodno grmoviti i nimalo podšišani haos između nogu.