Broj 134
Početna > Zanimljivosti > RAJSKA PALMA

Hoveja

RAJSKA PALMA

Atraktivna, dugih listova, biljka Hoveja je idealna za gajenje u kućnim uslovima i kancelarijama

Palme su najdekorativnije sobne biljke. Postoji više od hiljadu vrsta i raznih oblika, manjih i većih, ali nisu sve pogodne za gajenje u stanu. Krasi ih raznovrsno, široko, lepezasto i perasto lišće, koje može biti svetle ili tamnozelene, žućkaste ili sivkaste boje. Rajska palma, kencija ili hoveja je najomiljenija od svih kućnih palmi. Ona često ukrašava predvorja velikih hotela i prekookeanskih brodova i podseća na viktorijansko doba. Lako se uzgaja, a izgleda vrlo otmeno. Obično se gaji više biljaka zajedno u posudi da bismo dobili lepu grmoliku biljku sa listovima na svim nivoima.
 
  Biljka koja ne trpi promaju
  Potiče sa ostrva Lord Howe u Pacifiku, pa se po tome rod i zove hoveja.
  Rajska palma može da naraste u prirodnom staništu do 11 metara, ali u kućnim uslovima najviše tri do četiri metra. Podnosi tamna i senovita mesta iako brže raste na svetlu. Zimi je možete držati na temperaturi do 10 stepeni, iako joj više odgovara 16. Najviša letnja temperatura može biti 24 stepena. Zimi je treba držati samo vlažnom, zalivajući svakih 10-14 dana, a leti je treba zalivati barem dva puta nedeljno. Leti im takođe prija prskanje raspršivačem dvaput, a zimi jedanput nedeljno. Ako imate gde, leti ih povremeno stavite napolje na kišu. Podnosi različite uslove u domu, ali ne prija joj dugi boravak u prostoriji koja se ne provetrava i ne trpi promaju.
 
  Presađivanje i pravilna nega
  Dok je biljka mlada, treba je presaditi jedanput godišnje u proleće. Odraslim biljkama u velikim posudama u proleće samo treba zameniti površinski sloj zemlje. Za palme su najbolje duboke saksije. Sasušene listove odsecite pri dnu stabljike. Ako vrhovi listova postaju smeđi, to ukazuje na suv vazduh. Odsecite mrtve delove, ušiljite vrhove, ali pazite da ne oštetite zdravo tkivo. Hoveja može da traje vrlo dugo ako se zimi previše ne zaliva jer tada naglo trune i vene.