Broj 134
Početna > Lepi i zdravi > PRVO LETOVANJE VAŠE BEBE

Mališani na plaži

PRVO LETOVANJE VAŠE BEBE

Mnogi mladi roditelji su u nedoumici da li da preskoče letovanje ili da na more vode i najmlađeg člana porodice

Ne spadate u roditelje koji su se iz korena promenili dolaskom bebe na svet, podređujući apsolutno sve detetu i smatrate da je upravo sada trenutak i pravi izazov da i ono sa vama oseti čari leta i plavetnilo mora. Prvo letovanje s bebom biće svakako za pamćenje. E, a šta sad? Mnogi novopečeni roditelji nerado odlaze na udaljene destinacije s malom decom, postavljaju sebi bezbroj pitanja kako da se organizuju, a nisu svesni činjenice da je kod beba sposobnost za opstanak i u neverovatnim uslovima daleko veća nego kod odraslih. Upravo zbog toga, drage mame i tate, prepustite se avanturi sa vašim malim princom ili princezom. Za početak, pripremite vašoj bebi laganu pamučnu odeću i šeširić za glavu. Shvatite da ovog puta vaš godišnji odmor nije više izležavanje na plaži, dugotrajno plivanje i noćno lutanje jer sada vašim životnim ritmom upravlja baš vaša beba.
 
  Odmor u debeloj hladovini
  Ne opterećujte se previše i ne malerišite onim poznatim pitanjem tipa: „Šta ako se beba razboli daleko od kuće?" Opustite se! I sami znate da danas mobilne veze svugde rade, kao i hitne transportne službe. Uostalom, rasteretite se turobnih misli i razmislite koliko ste puta stvarno potražili lekara dok ste kod kuće? Ugledali ste sitan osip ispod pazuha mališana, a ima ga i na preponama. Nema mesta panici. Deca dobijaju osip i od vrućine ili od znoja pa ih treba što laganije oblačiti ili po mogućnosti držati što duže golišave. Primetili ste koliko vole da se baškare kada im menjate pelene? Svaki roditelj ozbiljno mora da shvati da je koža mališana mnogo osetljivija od naše. Baš zbog hipersenzitivnosti beba i male dece nije preporučljivo izlagati ih direktnom suncu. Proizvodnja melanina kod mališana još nije uspostavljena. „Debela hladovina” za bebu ispod suncobrana ili guste krošnje nekog drveta biće pravi mali raj. Oko podne, svakako treba da pravite pauzu pod krovom odmarališta ili hotela gde će beba odspavati i izbeći opasne zrake sunca.
 
  Kada treba otići kod lekara
  Tokom prve godine života mališani gube dosta tečnosti jer im se bubrezi još razvijaju, a sistem regulacije toplote ne brani ih još dobro od sunčanice i visoke temperature. Pripremite kreme za bebinu kožu sa visokim faktorom zaštite. Treba da znate da ima mališana koji mogu biti alergični na sredstva sa para-amino benzoičnom kiselinom (PABU). Ta kiselina apsorbuje oštećene ultravioletne zrake i tako štiti kožu, ali za decu ipak treba odabrati neku kremu koja ne sadrži PABU. Zbog osetljive kože kod veoma male dece, opekotine od sunca mogu se pojaviti i kad je mališan u hladu ili kada je vreme oblačno. Crvenilo i bol će se javiti tek nekoliko sati posle izlaganja suncu, pa treba da budete posebno oprezni. Ako je dete ipak izgorelo, treba ga skinuti, pustiti ga da leži u hladu ili u zamračenoj prostoriji i pomoći mu vlažnim oblozima. Učinili vam se da je dete malaksalo, ima mučninu, visoku temperaturu ili povraća, obavezno se javite lekaru.
  Pošto je deci neophodno da stalno unose tečnost, često im nudite prokuvanu vodu ili nezaslađen čaj. Dobrom organizacijom roditelja svako ponaosob će uživati u potpuno novoj letnjoj avanturi! I, naravno, ne zaboravite fotoaparat da zabeležite prvo letovanje vaše bebe.