Broj 134
Početna > Putovanja > MAJORKA TURSKE OBALE

Alanja

MAJORKA TURSKE OBALE

Peščane plaže, čisto more, istorijski spomenici, veliki broj radnji, noćni život... Sve ovo ćete pronaći u Alanji, koju svake godine poseti sve više i više turista pa je danas ona jedna od najatraktivnijih destinacija za odmor i zabavu

Alanja se nalazi u jugoistočnom delu Turske. Udaljena je od Antalije 135 kilometara, gde se i nalazi najbliži aerodrom. Smeštena je u velikom zalivu između planine Taurus na severu i Sredozemnog mora na jugu. Klima je tipična mediteranska, sa toplim letima i turističkom sezonom od marta do oktobra. Zime su tople, sa malom količinom padavina, pa ima mnogo turista i u zimskom periodu. Ovo staro gusarsko sklonište krasi tvrđava iz 14. veka, a vijugave ulice sa neobičnim kućama, nekoliko manjih džamija, kao i veliki broj kula nalaze se unutar zidina. U centru je osmougaona Crvena kula (Kizikula), simbol Alanje, građevina iz 1225. godine, pretvorena u Etnografski muzej. Alanja je grad sa mnogo različitih lica: duge peščane plaže i hladne planinske reke, drevne ruševine iz rimskog doba i moderni hoteli, Orijent i Evropa na jednom mestu. Zato neki Alanju zovu i Majorka turske obale.
  Istorija
  U 13. veku Seldžuci su ovde osnovali naselje i luku, iskoristivši pogodnost uvale, ali i blizine svoje kontinentalne prestonice Konje. Gradom dominiraju ostaci tvrđave, koja datira iz vizantijskog perioda, a tokom vladavine Seldžuka zidine i kule su dograđene. Kako je grad vrlo dinamičan i ubrzano se razvijao, danas broji oko 200.000 stanovnika, dok se u letnjem periodu ovaj broj utrostručava. U gradu odlično funkcioniše gradski i prigradski prevoz, tako da su svi hoteli odlično povezani sa centrom.
  Kleopatrina plaža
  Alanju od ostalih turskih letovališta izdvajaju duge plaže sa obe strane grada, mnoštvo hotela i izuzetno bogat noćni život. Alanja ima dve velike plaže, Kleopatrinu i Alanja plažu. Prema legendi, Marko Antonije poklonio je ovaj deo obale Kleopatri, koja je jedno vreme živela na mestu današnje Alanje. Ova plaža se danas smatra jednom od najlepših turskih plaža. Prostire se od centra grada na zapad, dok je plaža Kejbut na istoku. Obe su šljunkovite, a u nekim delovima i peskovite, ulaz na plaže se ne naplaćuje, a na njima možete iznajmiti suncobrane i ležaljke.
  Noćni život
  Jedna od prednosti Alanje je što se plaže i hoteli nalaze u samom gradu. Uz obalu je mnoštvo barova, čajdžinica, kafea i restorana sa širokim izborom međunarodne i nacionalne kuhinje. Noćni život je raznovrstan i imate bezbroj opcija - od živahnih barova do diskoteka koje rade kasno u noć.
  Tvrđava
  Najimpozantnije obeležje grada Alanje svakako je tvrđava sagrađena u periodu vladavine Seldžuka, tačnije 1225. godine. Dugačka je sedam kilometara i, s više od stotinu kula, jedna je od najpoznatijih tvrđava u ovom delu Mediterana. Centralni deo tvrđave zauzima poznata Sulejmanova džamija, jedinstveni primerak otomanske arhitekture. U okviru tvrđave je i prostor gde se održavaju tradicionalne turske večeri sa trbušnim plesačicama i celovečernjim programom, uz tursku muziku i specijalitete. S tvrđave se pruža predivan pogled na panoramu Alanje. Pored Sulejmanove palate nalazi se izuzetno očuvana crkva iz 11. veka, crkva Sv. Jovana.
  Pećina Damlataš
  U unutrašnjosti tvrđave je i pećina Damlataš. Prekrivena je brojnim stalagmitima i stalaktitima, a igra svetlosti sunčevih zraka izgleda nestvarno.
  Zanimljivi izleti
  Akvapark - ukoliko ste se na odmor uputili sa decom, celodnevni izlet u akvaparku biće pravo zadovoljstvo za celu porodicu.
  Aspedos - antički grad koji je postao poznat po odlično očuvanom rimskom amfiteatru u kome se svake godine organizuje međunarodni festival opere i baleta. Sa 20.000 mesta ovaj amfiteatar je najveće antičko zdanje u Maloj Aziji.
  Perge - Posebna atrakcija je lokalitet Perge, posle Efesa najbolje očuvani antički grad u Turskoj, gde se nalazi i hram Artemide, boginje meseca i lova.
  Crkva Svetog Nikole - koji je bio zaštitnik dece i mornara, podignuta je posle njegove smrti, u malom mestu Patara.
  Cene
  Ukoliko možete sebi da priuštite, odlučite se za hotele koji imaju veći broj zvezdica (3, 4, 5), jer gostima nude ol inkluziv uslugu koja uključuje doručak, ručak, večeru i međuobroke. Krajem jula, a posebno u avgustu, cene su znatno niže, pa je moguće odsesti u ovoj vrsti hotela za oko 450-550 evra (u cenu je uračunat i avionski prevoz). Kao što je poznato, za Tursku ne treba čekati u redovima za vizu, ona se plaća na turskom aerodromu i iznosi 10 evra.