Broj 134
Početna > Poznati > DIVA ANĐEOSKOG GLASA - Selin Dion

Selin Dion

DIVA ANĐEOSKOG GLASA - Selin Dion

Selin Dion mnogi nazivaju božanstvenom divom, a njen glas opisivan je kao „jedan od najsnažnijih koji su ikada snimljeni". U karijeri je prodala više od 200 miliona primeraka albuma, održala bezbroj koncerata i turneja, a ove godine povukla se sa scene kako bi proširila porodicu

Selin Mari Klodet rođena je 30. marta 1968. godine u Kanadi. Odrasla je kao katolikinja u siromašnom ali, kako je jednom rekla, srećnom domu u Šarlemanju, gradiću koji je udaljen pedesetak kilometara od Montreala. Selin je od malih nogu volela da peva sa braćom i sestrama u malom pijano baru koji su vodili njihovi roditelji i oduvek je želela da postane pevačica. Sa samo 12 godina, zajedno sa majkom i bratom Žakom komponovala svoju prvu pesmu Ce N'etait Qu'un Reve (Bio je to samo san), a njen brat Mišel poslao je ovaj snimak muzičkom menadžeru Reneu Anželilu, čije je ime pronašao na poleđini albuma Žinet Reno.
  Otkriće godine
  Glas Selin Dion doveo je ovog vrhunskog menadžera do suza i tada je odlučio da će od nje napraviti zvezdu. Založio je svoju kuću kako bi finansirao njenu prvu ploču. Selin je imala samo 13 godina kada je njena ploča 1981. godine postala broj jedan i napravila od nje zvezdu u Kvebeku. Njena popularnost počela je da se širi i do drugih krajeva sveta posle učešća u Jamahinom svetskom festivalu zabavnih pesama 1982. godine u Tokiju, kada je osvojila nagradu muzičara za najboljeg izvođača i zlatnu medalju za najbolju pesmu.
  Put ka zvezdama
  Kad je imala osamnaest godina, Selin je gledala Majkla Džeksona na televiziji i rekla je svom menadžeru da želi bude zvezda kao on. Anželil, iako siguran u njen talenat, bio je svestan da Selin mora da menja imidž. Povukla se iz centra pažnje na nekoliko meseci, tokom kojih je fizički „preoblikovana”, što je uključivalo nekoliko estetskih operacija. Uspeh u Evropi, Aziji i Australiji došao je kada je Selin Dion predstavljala Švajcarsku na Evroviziji 1988. godine u Dablinu. Međutim, na njen uspeh u SAD se još čekalo, delom zbog statusa frankofonog izvođača. Dionova je konačno 1989. godine poslata u školu kako bi unapredila engleski jezik i veštinu davanja intervjua.
  Boja njene ljubavi
  Osim sve većih uspeha, došlo je i do promena u privatnom životu pa je Rene od menadžera postao i njen ljubavnik, ali je ova veza čuvana u tajnosti jer su se oboje plašili da bi javnost smatrala razliku od čak dvadeset šest godina između njih dvoje neprikladnom. Ipak, 1993. godine, Dionova je obelodanila svoja osećanja za Anželila nazivajući ga „bojom moje ljubavi" u odeljku za posvete na svom trećem albumu na engleskom jeziku The Colour of My Love. Javnost nije kritikovala vezu, već su ih potpuno prihvatili kao par. Konačno, Rene i Selin su se venčali na ekstravagantnoj svadbi decembra 1994. godine.
  Svetski tržišni uspeh
  Album Falling into You iz 1996. je prikazao Dionovu na vrhuncu popularnosti, a opisivali su ga kao „strastven", „pun stila" i „elegantan". Ovaj album postao je tržišno najuspešniji album Selin Dion. Bio je na vrhu u jedanaest zemalja i postao jedan od najprodavanijih albuma svih vremena. Položaj Selin Dion na svetskoj sceni je još više učvršćen kada je zamoljena da izvede The Power of the Dream na svečanom otvaranju Letnjih olimpijskih igara 1996. u Atlanti. Nakon ovog, Selin izdaje album Let's Talk About Love, koji je sniman u Londonu, Njujorku i Los Anđelesu, a uključivao je nastupe velikog broja gostiju: Barbre Strejsend i Lučana Pavarotija. Kako i samo ime nagoveštava, album se bavio ljubavlju. Međutim, najuspešniji singl sa albuma je postala balada My Heart Will Go On, koja je bila ljubavna tema u filmu Titanik iz 1997. Do kraja '90-ih Selin Dion je prodala više od 100 miliona albuma širom sveta i osvojila niz nagrada muzičke industrije. Njen status kao jedne od najvećih diva savremene muzike još jednom je  dodatno učvršćen kada je zamoljena da peva na posebnom izdanju VH1 Dive uživo 1998. sa Aretom Frenklin, Glorijom Estefan i Marajom Keri. Godinu dana kasnije je uvrštena u kanadsku Kuću slavnih i počastvovana je zvezdom na kanadskoj Stazi slave.
  Prekid u karijeri
  Posle brojnih albuma i turneja širom sveta, Dionova je osećala da joj je potrebno da se primiri. Na to je posebno uticala činjenica da je njen voljeni suprug Anželil oboleo od raka ždrela. Posle napornih lečenja i zračenja rak se povukao, a Selin i njen suprug odlučili su da je vreme za bebu. Usled problema koje je imala sa oplodnjom prirodnim putem, prekinula je svoje nastupe i opredelila se za oplodnju iz epruvete. Selin je 25. januara 2001. rodila sina, Rene-Šarla Diona Anželila. Tokom pauze, Dionova nije mogla da pobegne iz žiže javnosti. Pred kraj 2002. godine, jedan magazin je objavio lažnu priču o njoj - časopis je uz sliku pevačice sa svojim suprugom pogrešno naveo njene reči, štampajući naslov: Selin - trudna sam i rodiću blizance! Dionova je kasnije tužila magazin za više od dvadeset miliona dolara, ubrzo je objavljeno izvinjenje, a novac je doniran u ime Selin i njenog muža društvu koje se bori protiv raka.
  Povratak muzici
  Selin se posle pauze vraća na scenu albumom Novi dan. Tema ovog albuma bili su novi počeci, a ova promena je bila rezultat njenih novootkrivenih majčinskih odgovornosti, jer, kako je Selin sama rekla, „postajanje majkom vas čini odraslim". I ovaj album ponovio je prethodni uspeh, popevši se na vrh lista u sedamnaest zemalja. Do sredine 2000-ih, njena muzika se menja i dobija snažan materinski okvir: Miracle (2004), multimedijalni projekat koji su osmislile Dionova i fotograf An Žid, koncentrisao se na bebe i majčinstvo. Album je bio pun uspavanki i drugih pesama o materinskoj ljubavi i inspiraciji, od kojih su najpopularnije bile obrade pesama What a Wonderful World Luisa Armstronga i Beautiful Boy Džona Lenona. Selin Dion je do 2005. prodala više od 175 miliona albuma, i primila svetsku muzičku nagradu Šopar Dajamond za najbolje prodavanog ženskog izvođača na svetu.
  Uživo u Las Vegasu
  Godine 2002. Selin je potpisala trogodišnji ugovor za 600 nastupa, prema kojem bi pet noći nedeljno nastupala u palati Cezar u Las Vegasu. Ovaj potez je viđen kao jedna od najpametnijih poslovnih odluka koju je doneo bilo koji izvođač. Nastup je bio kombinacija plesa, muzike i vizuelnih efekata. Publika je dobro prihvatila program, uprkos žalbama na skupe karte, šou je bio rasprodat gotovo svake noći. Selin je prodala karata za više od 76 miliona dolara i zauzela šesto mesto na Bilbordovoj lestvici „fabrika novca" za 2005. Zbog uspeha programa, ugovor je produžen do 2007, a iznos nije obelodanjen.
  Proširenje porodice
  Dok je mnogi smatraju izuzetnom pevačicom, drugi je često ismevaju i imitiraju u raznim zabavnim programima zbog njenog naglaska, konzervativne prirode i pokreta na sceni. Dionova kaže da je medijsko ismevanje ne dodiruje: „Prija mi kada neko uloži vreme da bi vas imitirao. Mislim da je to dobar znak." Pored brojnih nagrada koje je dobila za najbolju pevačicu, Selin je nagrađena i ordenom Legije časti, visokim francuskim priznanjem, koje joj je dodelio predsednik Nikola Sarkozi za uspešne koncerte održane u Francuskoj i za „popularizaciju francuskog jezika izvan Francuske". Selin Dion je izjavila da posvećuje orden svom ocu koji je umro pre pet godina, majci „svojoj heroini”, mužu „muškarcu svog života" i sinu „muškarcu svog srca". Ove godine Selin je saopštila da će pauzirati 18 meseci kako bi svojoj porodici dodala još jednog člana.