Broj 133
Početna > Lepi i zdravi > SAPUN I VODA KAO LEK

Sprečite znojenje

SAPUN I VODA KAO LEK

Znojenje je normalna pojava na velikim vrućinama, a pošto je ovaj proces prirodan, nemoguće ga je sprečiti. Ipak, neprijatni mirisi mogu se jednostavno ukloniti

Prvo se treba pomiriti s tim da je prirodno i zdravo znojiti se. Ipak, prekomerno znojenje kod određenih osoba može izazvati mnoge neprijatnosti. Ukoliko spadate u grupu onih koji se preterano znoje, nosite isključivo laganu odeću od prirodnih materijala i dnevno pijte od pola do jednog litra sveže spremljenog čaja od žalfije, koji je veoma efikasan u smanjivanju znojenja. Kada se ujutru probudite, popijte dve kašike prirodnog jabukovog sirćeta razređenog u čaši vode - ovaj mali jutarnji ritual sprečiće da se znojite u toku dana.
  Redovno tuširanje
  Nijedan dezodorans ili antiperspirant neće vam biti ni od kakve pomoći ukoliko ne budete redovno vodili računa o higijeni. Redovno tuširanje nekoliko puta dnevno takođe pomaže, ali voda mora biti mlaka, jer rashlađivanje površine kože izaziva suprotan efekat. Ukoliko se tuširate hladnom vodom, telo nastoji što brže da povrati temperaturu, zagreva se i onda ponovo počinje znojenje. Koristite antibakterijske losione.
  Nosite pamučnu odeću
  Idealan izbor za leto je pamučna garderoba svetlih boja. Neke dame se ne znoje samo ispod pazuha već im se znoji čitavo telo. Ukoliko i vi imate taj problem, odustanite od losiona za telo, i na kožu, pre nego što se obučete, nanesite puder za telo. Postoje i puderi s antigljivičnim sredstvima, koji vam mogu pomoći da na vrućini ne dobijete gljivičnu infekciju. Oni su korisni i za stopala, još jedan deo tela koji je podložan znojenju i neprijatnim mirisima. Iako puderi neće u potpunosti sprečiti znojenje, oni će upiti višak vlage i sprečiti da vam se odeća lepi za telo, a stopala klizaju u papučama ili sandalama.