Broj 133
Početna > Lepi i zdravi > BILJKAMA PROTIV KOMARACA

Ukras i spas od insekata

BILJKAMA PROTIV KOMARACA

Prijatne letnje večeri najradije provodimo na terasi ili u dvorištu, uživajući uz razgovor ili knjigu. Ipak, već prvi komarci mogu pokvariti ovo uživanje. Zato nabavite biljke koje bi mogle da budu efikasan saborac u borbi protiv dosadnih insekata

Lukovica
  Osim lavande, koja je poznata kao biljka čiji miris komarci ne vole, manje je poznata vrsta lukovica koja širi intenzivan miris kao luk. Poraste do 70 centimetara visine i podjednako dobro uspeva u zemlji i saksijama. Cveta sporadično od sredine proleća do kraja jeseni. Nekoliko saksija uz omiljeno mesto boravka u dvorištu trebalo bi znatno da ublaže iritantno zujanje. Takođe je dobro postaviti jednu saksiju lukovice na osunčani prozor, sa spoljašnje strane, jer biljka neće dugo izdržati u zatvorenom prostoru - tako sprečavate i ulazak insekata u kuću. Dobro je uzeti i malo veću teglu i posaditi zajedno s belim ili crvenim lukom, s obzirom na to da su sve navedene lukovice jestive.
  Ruzmarin
  Ova začinska biljka se već vekovima koristi protiv komaraca. Ruzmarin je mediteranska biljka koja voli toplo, suvo vreme i zemlju koja ne zadržava vodu. U hladnijoj klimi mora da se uzgaja u tegli. Ako vam ruzmarin ne uspeva, kupite njegovo esencijalno ulje i pomešajte četiri kapi sa jednom šoljom maslinovog ulja. Držite na hladnom i suvom mestu. Kada govorimo o prirodnim sredstvima za odbijanje komaraca, imate dobar razlog da posadite ovu biljku u svoje dvorište. To je jeftin i privlačan način da poboljšate izgled svog dvorišta, a istovremeno je i odlično sredstvo za odbijanje komaraca.
  Kadife
  Baštovani su koristili kadife kao biljke koje će od susednih biljaka držati podalje lisne vaši. Ni komarcima se ne dopada njihov miris. Kadife su jednogodišnje biljke koje vole sunce i možete ih nabaviti različitih veličina i oblika, tako da se uklapaju u gotovo svako dvorište. Uzgajaju se vrlo lako iz semena.
  Mačja metvica
  Jedno od najjačih sredstava za odbijanje komaraca je obična mačja metvica. Nedavna istraživanja su pokazala da je deset puta efikasnija od preparata za odbijanje komaraca. Osim efekta koji ima na mačke, od listova se može napraviti sjajan čaj za smirenje. Kod svih tih biljaka treba zgnječiti list da ispusti aromu inače ih komarci neće namirisati. Kod ruzmarina i mačje metvice samo zgnječite nekoliko listova i utrljajte ih na kožu i odeću da pojačate efekat.
  Ageratum
  Ova biljka sadrži kumarin, čiji miris komarci ne podnose. Koristi se u proizvodnji parfema, pa čak i kao sastojak proizvoda protiv komaraca. Ipak, nemojte utrljati list ageratuma na kožu jer se sastoji i od nekih manje poželjnih elemenata. Cvetovi ove godišnje biljke su plave ili bele boje.
  Citronela i geranijum
  Ove dve biljke su najpouzdanije za borbu protiv komaraca. Čak su genetskim inženjeringom stvorili biljku iz porodice geranijuma sa svojstvima citronele. Citronela samo raste u toplim krajevima, ali je među najpoznatijim sredstvima za odbijanje komaraca.