Broj 133
Početna > Lepi i zdravi > BAZENSKI KONJUNKTIVITIS

Letnja upala oka

BAZENSKI KONJUNKTIVITIS

Iako je tokom ovih tropskih vrućina rashlađivanje na bazenima pravi užitak, mnoštvo kupača ne može a da se ne zapita da li je voda čista i postoji li mogućnost zaraze

Konjunktivitis ili upala očne veznice je vrlo česta očna bolest i, s obzirom na težinu, varira od blage upale sa suzenjem do jake upale koja uzrokuje oštećenje tkiva. Konjunktiva (očna veznica) je prozirna, glatka i sjajna sluzokoža koja povezuje unutrašnju površinu kapaka i očnu jabučicu. Najčešći uzrok konjunktivitisa su razni spoljni faktori koji nepovoljno utiču na oko - toplota, promaja, razne kiseline ili bakterijski, virusni, alergijski i ostali faktori. Zbog toga se razlikuju virusni, bakterijski, gonokokni, alergijski i hemijski konjunktivitis. U letnjem periodu treba se čuvati bakterijskih infekcija koje mogu nastati na bazenima, plažama, u svlačionicama i javnim toaletima. Prvi korak zaštite je lična higijena, preporučuje se tuširanje nakon svakog izlaska iz bazena, reke ili mora. Ipak, sve to nije garancija da se nećete zaraziti inkluzionim ili bazenskim konjunktivitisom koji uzrokuje hlamidija trahomatis. Inkluzioni konjunktivitis svrstava se u grupu bolesti koje se prenose seksualnim putem, ali i preko ruku i bazena, gde infekcija nastaje preko vode koja nije hlorisana a kontaminirana je urinom osobe koja ima urogenitalnu infekciju hlamidijama. Zbog ovog načina prenošenja, ovo oboljenje se naziva i bazenski konjunktivitis. Manifestuje se osećajem stranog tela, kao i izraženim otokom kapaka. Iako je najčešće u pitanju hronični konjunktivitis, u 20 odsto slučajeva može da se radi i o akutnom konjunktivitisu.
 
  Kako se leči konjunktivitis
  Ukoliko imate simptome ili sumnjate da imate konjunktivitis, neophodno je obratiti se lekaru. Koriste se antibiotske terapije kod osoba koje pored inkluzionog konjunktivitisa imaju i urogenitalnu infekciju. Ukoliko je konjunktivitis zahvatio samo oči, primenjuju se kapi ili masti. Pre njihovog korišćenja potrebno je oprati ruke. Za primenu kapi najzgodniji je ležeći položaj ili položaj s glavom zabačenom unazad, a dovoljno je sipati jednu-dve kapi dok se gleda nagore. Kapi se sipaju u donji ugao oka, a ne na oko. Potrebno je pripaziti da se prilikom kapanja ne dotakne oko kako se ne bi infekcija prenela na bočicu s kapima i onda stvorila nov izvor zaraze. Nakon stavljanja kapi, bolesnik treba nekoliko minuta da drži oči zatvorene kako bi se lek pravilno rasporedio po oku. Kapi treba stavljati najmanje pet-šest puta dnevno. Masti za oči stavljaju se u donji deo oka, a dovoljno je staviti malu količinu. Nakon stavljanja masti potrebno je zatvoriti oči i laganom masažom rasporediti mast po oku. Mast deluje oko četiri sata pa je ne treba stavljati često kao kapi. Najčešće se kapi daju preko dana, a mast pre spavanja, a posle terapije neophodno je dobro oprati ruke kako se infekcija ne bi prenela na drugo oko ili na druge osobe.
 
  Sprečite širenje bolesti
  Hlamidija može da prouzrokuje različite forme konjunktivitisa, često udružene sa infekcijama genitalnih i uretralnih organa, uz vrlo često odsustvo simptoma i latentnih formi koje mogu trajati mesecima i godinama. Oboljenje tipično zahvata mlađe, seksualno aktivne osobe uzrasta od 16 do 34 godine, ali može se javiti i kod starijih. Ipak, znatno veći broj pacijenata je ženskog pola, što je u skladu sa češćim prisustvom urogenitalnih infekcija prouzrokovanih hlamidijama. U slučaju registrovanja urogenitalne infekcije, preporučuje se i lečenje partnera, kod koga se najčešće registruje postojanje infekcije. Iako je konjunktivitis teško sprečiti, postoje mere koje se mogu preduzeti da bi se smanjila mogućnost obolevanja ili širenja bolesti drugima, a one su izbegavanje deljenja kozmetičkih preparata s drugim osobama, izbegavanje deljenja peškira s drugim osobama, često pranje ruku i izbegavanje trljanja očiju. 

  Na moru - Izbegavajte da se kupate u vodi u kojoj ima meduza pošto one luče tečnost koja izaziva infekciju rožnjače.
  Na plaži - Ako vam uđe pesak u oko, ne trljajte ga, već ga isperite slatkom vodom.
  Na bazenu - Da biste oči zaštitili od hlora i bakterija, nosite naočare za plivanje.