Broj 132
Početna > Zanimljivosti > ZIDOVI SA DUŠOM

Ukrasite vaš dom

ZIDOVI SA DUŠOM

Slike, grafike, posteri i umetnička dela mogu da promene karakter vašeg radnog i životnog prostora, pa ih zato treba brižljivo birati i postaviti

Ukrasi za vaše zidove govore mnogo o vama. Imajte to na umu kada budete birali zidnu dekoraciju i zapamtite da nije neophodno da to budu preskupa vrhunska umetnička dela. Pri izboru se rukovodite isključivo osećajem koji slika izazove kada je ugledate.
 
  Ogledala
  Na zidove možete okačiti ogledala različitih dimenzija. Ona čine prostoriju većom, a osobu koja se ogleda u njima srećnijom. Kada kačite ogledalo, pokušajte da ga postavite tako da se u njemu ogleda neki efektan pejzaž, bašta ili pogled na grad noću.
 
  Umetničke slike
  Umetnička dela akademskih slikara možete kupiti u galerijama ili preko interneta ako ste spremni da izdvojite pozamašnu sumu novca. Iako znalci smatraju da slike koje možete kupiti na ulici ili na letovanju nemaju vrednost, ne očajavajte. Slika koju ćete okačiti na zid ne mora da bude skupa. Ako vas ta slika raduje i prija vašem oku, onda je izbor pravi. Veština uklapanja slike i rama je značajan element u dekorisanju vašeg životnog prostora. Sliku najbolje ističe crni ili beli paspartu. Boje paspartua u nekom tonu sa same slike odlično idu uz ram koji je sam po sebi upadljiv. Sve ovo zajedno treba uklopiti sa samom slikom. Neupadljivi i jednostavni ramovi idu uz širok i neutralan paspartu.
  Sliku možete ostaviti i bez rama, posebno ako je u pitanju neko apstraktno slikarstvo. Ramovi mogu da budu u skladu sa nameštajem, drvetom na njemu i ivicama. Ali, mogu da budu i u potpunom kontrastu. U specijalizovanim radionicama za uramljivanje svakako će vam dati savet i ideje, ukoliko ih sami nemate.
 
  Fotografije
  Ako imate ogroman prazan zid, ukrasite ga fotografijama najbližih članova porodice. Ako volite eleganciju, možete izraditi crno-bele fotografije velikih dimenzija i staviti u stakleni ram.
 
  Tapete
  Foto-tapete, tapete različitih dezena kao i nalepnice za zidove su ponovo u modi. One nadopunjuju bele zidove i unose posebnu atmosferu. Pejzaži isprintani na velikom formatu daju prostoru osećaj dubine i stvaraju mirnu atmosferu.
 
  Postavljanje slika
  Slike treba da budu postavljene u visini očiju, u dnevnom boravku gde se najviše sedi. Možete ih postaviti tako da im gornja ivica bude u jednoj ravni, jednu ispod druge ili haotično u obliku nekog geometrijskog tela.