Broj 132
Početna > Lepi i zdravi > ZAMENA ZA KAFU INSULIN

Cikorija

ZAMENA ZA KAFU INSULIN

Cikorija, u narodu poznatija kao vodopija, gologuza, kažiput, konjska trava, radič, sunčevo cveće... važna je u ishrani dijabetičara jer umesto skroba sadrži insulin, a gaji se i zbog korena od koga se pravi surogat kafe cigura

Rasprostranjena je u Evropi i Aziji, odakle i vodi poreklo, a kao kultura se gaji već sedam vekova. Kao korov raste svuda, najviše pored staza i puteva, po pašnjacima i livadama i obodima šuma. Ponegde se ta zapuštena mesta ujutro plave od lepih i upadljivih cvetova.
 
  Oblik biljke
  Cikorija je višegodišnja zeljasta biljka, visoka jedan i po metar. Ima dug, vretenast koren koji joj omogućava da dobro podnosi sušu. Biljka, pogotovo mlada, ima mlečnog soka. Na vrhu grane se razvijaju cvetne glavice svetloplave boje i obilno cvetaju tokom celog leta. Poznata su dva varijeteta - lisnata i korenašica. Koren jedne forme služi za proizvodnju surogata kafe, dok se lisnata ili glavičasta cikorija koristi kao salata. Postoje mnoge sorte lisnate cikorije. Neke od njih razvijaju uspravnu rozetu sa mnoštvom uskog, dugačkog, nareckanog lišća. Ima ih i sa crvenim pegama na zelenom lišću. Najmarkantnije sorte glavičaste cikorije formiraju glavice slične kupusu, drečavocrvene boje sa belim žilama i lisnim drškama.
 
  Radič
  Na našim pijacama cikorija se najčešće može naći pod imenom radič. Radi se, zapravo, o visokokultivisanoj cikoriji čija se lisna rozeta u određenoj fazi razvoja poveže na vrhu, pa se listovi čvrsto priljube jedan uz drugi. Unutrašnji listovi su bledožućkasti do sasvim beli, mekani, veoma ukusni i ne naročito gorki, što je inače svojstveno cikoriji.
 
  Lekovita svojstva
  Za lek se najčešće koristi koren, koji se sakuplja u jesen, kad je najdeblji i kada ima najviše lekovitih sastojaka i insulina. Mnogo ređe se upotrebljava nadzemni deo biljke ubran u cvetu.
  Za cikoriju kažu da je najhranljivija vrsta salate. Najveći deo hranljivih materija čine ugljeni hidrati i belančevine. Od minerala, bogata je kalcijumom, fosforom, kalcijumom i magnezijumom. U lišću ima vitamina A, C i nešto malo B1, B2 i B5. U narodnoj medicini se uglavnom koristi kao pomoćno sredstvo u lečenju oboljenja jetre, protiv malokrvnosti, a sastavni je deo i mešavine za prolećno čišćenje organizma. Gorke materije utiču na normalizovanje stanja nervne nadraženosti i napetosti, a deluje i uspavljujuće i uspokojavajuće. Cikorija je važna i u ishrani dijabetičara jer umesto skroba sadrži insulin, voćni polisaharid od koga se pravi hleb koji snižava šećer u krvi.
 
  Sirotinjska kafa
  Interesantna je upotreba ove biljke kao zamena za omiljeni crni napitak, poznatija kao „sirotinjska kafa". Sprema se tako što se koren ispeče i samelje u prah, a zatim skuva, procedi i gusti sadržaj se dodaje kafi u odnosu 3:1 (kafa:cikorija).
  Priprema cigure - surogata kafe
  - tri male šolje integralnog pirinča
  - jedna mala šolja pšenice
  - šoljica i po azuki pasulja
  - dve male šolje leblebija
  - šolja korena od cikorije (cigura, vodopija)
  Sve sastojke propržite dok ne postanu zlatnobraon, pa ih sameljite u fini prah (janoa) koji će se koristiti za pravljenje kafe. Na jednu šolju ključale vode, dodati jednu veliku kašiku janoa i kuvati 5-10 minuta.