Broj 131
Početna > Zanimljivosti > OHRABRITE SVOJE DETE

Samopouzdanje i strahovi kod mališana

OHRABRITE SVOJE DETE

Prepoznajući način na koji će postići i ostvariti sve ono što požele, bebe već po rođenju pokazuju snagu sopstvene volje

U životu je sve moguće ostvariti, ali je za uspeh ponekad potrebno i rizikovati. Ipak, unutrašnja snaga, energija i samopouzdanje stiču se od samog rođenja, a grade se stalno kroz određena životna iskustva. Sve ono novo što iskusimo tokom života utiče i na određenu količinu hrabrosti, a koju svako od nas nosi u svom karakteru.
  Prepoznajući načine na koje će postići i ostvariti sve ono što požele, bebe već po rođenju pokazuju snagu sopstvene volje. Upravo te iste veštine snalažljivosti bebe nadograđuju i usavršavaju iz dana u dan. Ako, recimo, posmatrate petomesečnu bebu kako se propinje da bi dohvatila plišanog mecu koji visi iznad njenog kreveca, iznenadićete se kada, posle nekoliko pokušaja, vidite da je ručicom uspela da zavrti omiljenu igračku.
  Mališani svakodnevno uče i upoznaju koliko je određeni postupak rizičan i kolike su eventualne posledice. Mala deca imaju istančan osećaj da prepoznaju prisutnost opasnosti, pa s vremenom razvijaju i sposobnost da sami sebe zaštite.
 
  Razvijte saosećanje kod deteta
  Nijedan roditelj ne želi da njegovo dete živi u strahu, ali isto tako ne želi da ima neustrašivog mališana. Najteže je naučiti sposobnost kontrole pojedinih osećanja, a trebalo bi je praktikovati pri prepoznavanju opasnih situacija i okolnosti. Takvu sposobnost vaše dete će steći u predškolskom periodu, kada deca obično sama kontrolišu svoje reakcije i emocije. U novonastalim situacijama, kao što je, recimo, prvi dan u školi, dete će se spontano upoznati s novim drugarima i tako potisnuti osećaj straha od nepoznatog i uspešno će ga kontrolisati. Ako vaše dete nauči da brine i saoseća s drugima, razviće poštovanje prema okolini, pa će se nekada čak i žrtvovati za ljude u nevolji. Dete pokazuje saosećanje na sebi svojstvene načine, kao na primer, u situaciji kada svoju najdražu igračku pruži bolesnoj mami dok spava ili kad je tužna.
 
  Roditelji su najbolji primer
  Drage mame i tate, na vama je da dete naučite kako da se zauzme za ono što voli, misli i želi. Naučite ga i da odabere najbolji način da to ostvari. Deca u svojim roditeljima vide heroje i idole. Upravo zbog toga treba da znate kako da razdvojite bitno od nebitnog, a što ćete potkrepiti primerima uz odgovarajuća ograničenja. Pričajte sa svojim detetom o vrednostima koje su vam bitne. Pružite mu priliku da se dokaže. Podstaknite ga da osvoji neku manje opasnu prepreku. Ohrabrite ga jer ćete mu tako uliti potrebno samopouzdanje. Prepoznajte strah svog deteta i suočite ga s njim. Strah je zdravo osećanje i deo samozaštite. Važno je da se dete ne stidi svojih strahova, a vi ste tu da mu pomognete da ih prevaziđe na najlakši mogući način.