Broj 131
Početna > Zanimljivosti > LETOVANJE BEZ MAME I TATE

Ispit zrelosti

LETOVANJE BEZ MAME I TATE

Postepeno i povremeno odvajanje od roditelja je važan deo odrastanja, a prvo letovanje bez roditelja je ispit samostalnosti mališana

Ne da vam se da ove godine pobegnete od gradske vreve i svoj godišnji odmor iskoristite kako biste se bar koliko-toliko osvežili negde na moru ili planini. Pored svega toga, lupate glavu kako svom mališanu da omogućite prvo letovanje van kuće. I dok su vrtići već poprilično opusteli jer su mnogi klinci otputovali sa roditeljima negde na letovanje, vaš sinčić i ćerkica tužno odlaze u obdanište svako jutro jer znaju da je njihova vaspitačica sada negde na nekoj plaži. Ipak, nije baš sve tako strašno, deci je i tako sve potaman kada bilo ko brine o njima, ali ako možete, omogućite im da odu na letovanje sa nekom dragom i bliskom osobom koja će u ulozi bebisitera stvarno uživati.
 
  Baka i deka servis
  Jedno od najboljih rešenja da svom mezimcu priuštite letovanje i bezbrižno igranje bilo bi da pozovete baku i deku jer, u većini slučajeva, oni su bezgranično strpljivi sa unučićima. Možda ste u dilemi koliko ćete nedostajati vašem čedu? Nema razloga za paniku. S bakom i dekom biće mu odlično i na moru, i na planini, i u selu. Stručnjaci ističu da je odvajanje deteta od roditelja na više dana najbolje kada ono napuni četiri godine, što, naravno, zavisi od zrelosti, okolnosti u kojima će mališan biti odvojen od roditelja, sa kim će biti i slično... I mlađe dete možete poslati sa bakom i dekom na letovanje jer će se ono sa njima osećati kao da je sa vama. Svaki roditelj, međutim, mora da zna da poveravanje deteta nekoj osobi koju mališan ne voli nije dobar izbor, pogotovo ako se radi o prvom odvajanju.
 
  Održavajte kontakt telefonom
  Postepeno i povremeno odvajanje od roditelja je važan deo odrastanja, a prvo letovanje bez roditelja je ispit samostalnosti mališana. Da biste i vi i dete odvajanje dočekali spremniji, pripremite se nekoliko nedelja ranije. Ne dozvolite da detetu odvajanje bude iznenađenje. Objasnite mu gde ide i zašto ga ostavljate. Recite da morate da radite i pitajte šta će ono raditi sa bakom i dekom. Deca vole da budu i s mlađima, pa nemojte odbiti ako vam se brat ili sestra ponude da sa svojom porodicom na more povedu i vaše dete.
  Održavajte kontakt sa mališanom dok ste odvojeni. Neki roditelji izbegavaju da se jave detetu da se ono ne bi rasplakalo, međutim, deci je važno da vam čuju glas. Tako znaju da ih volite i da ga niste napustili. Bake i deke posebno izbegavaju razgovor o roditeljima iz straha da to ne izazove tugu kod unučića. Kad god vam bude teško, setite se da deca uživaju na letovanju i da je njima često mnogo lakše bez vas nego vama bez njih.