Broj 131
Početna > Lepi i zdravi > BOLEST MODERNOG DOBA

Čukljevi

BOLEST MODERNOG DOBA

Čukljevi su bolest savremenog doba, a pojavljuju se sve češće zbog robovanja modi uskih cipela s visokim potpeticama

Deformitet stopala - čukljevi mogu da se jave kod svakoga, nešto više kod žena nego kod muškaraca, a često postoji i nasledna predispozicija. Na nastanak čukljeva utiču i brojna sistemska oboljenja u organizmu. Posebno je izražena pojava u reumatoidnom artritisu, ali i giht može biti uzrok nastanka ovog deformiteta. Naučnici smatraju da je verovatnije da se čukljevi jave ukoliko su vaši zglobovi elastičniji nego što je to uobičajeno, a to sigurno jeste nasledna pojava. Cipele, posebno visoke potpetice ili kaubojske čizme, mogu biti odgovorne za nastanak ovog bolnog poremećaja.
  Stepeni deformiteta
  Kada su u pitanju čukljevi, razlog zbog kojeg se pacijenti obično javljaju na pregled kod ortopeda je izbočina sa unutrašnje strane zgloba palca, koji ne predstavlja samo estetski problem već i mesto povećane bolne osetljivosti, posebno pri hodu u uskoj obući. To mesto povećanog pritiska usled hronične iritacije postaje zadebljano i tvrdo. Na osnovu radioloških merenja može se sa velikom preciznošću odrediti stepen deformiteta i napraviti prava procena izbora metode lečenja.
  Lečenje
  Lečenje čukljeva se može podeliti u dve grupe: neoperativno i hirurško lečenje.
  Neoperativno lečenje obuhvata širok spektar postupaka koji imaju za cilj umanjenje tegoba i usporavanje napredovanja deformiteta. Prvi korak u lečenju čukljeva je promena obuće, uz savet da se izbegava obuća sa uskim prednjim delom i visokom petom. Savetuje se nošenje komotne obuće, sa širokim prednjim delom, i to obuće od mekane kože, na vezivanje. Pacijenti s ravnim tabanima treba da nose uloške uzete po meri.
  Operativno lečenje se planira i sprovodi samo u slučajevima kad pacijent to hoće. Obično je jak bol glavni pokretač ovakve odluke. Pored bola, nekada pacijent želi da se podvrgne operaciji iz estetskih razloga, naročito kada se radi o ženama. Činjenica je da krajnji rezultat operativnog lečenja zavisi od stepena deformiteta i to se pacijentima mora objasniti pre operacije. Od velikog značaja je sagledavanje sveukupnog opšteg stanja pacijenta i procena postojanja opasnosti od mogućih perioperativnih komplikacija (rizik od infekcije, tromboembolijskih komplikacija) koje mogu biti fatalne za pacijenta.