Broj 131
Početna > Zanimljivosti > BOJA ZIDA SPUŠTA TEMPERATURU

Krečenje pred leto

BOJA ZIDA SPUŠTA TEMPERATURU

Zidovi obojeni u plavo ili zeleno podsećaju na nebo, vodu ili šumu pa prostor, samim tim, deluje hladnije

Za osveženje doma, pored klima-uređaja, dobro je odabrati i hladne boje, savetuju stručnjaci za uređenje enterijera, jer stvaraju hladniji efekat. Korišćenje plave, nežnoljubičaste i zelene vizuelno snižava temperaturu. Pri gledanju hladnih boja, mozak to odmah povezuje sa plavim nebom, zelenom travom ili svežom vodom, a to stvara umirujući i rashlađujući efekat. Budući da je kuhinja leti najveći izvor vrućine, možete je „ohladiti” nijansama plave. Lako se kombinuje sa ostalim bojama, a odlično joj odgovara i oker. Plave zidove možete da kombinujete s nameštajem, jastucima ili plafonom.
 
  Kako odabrati nijansu
  U prodavnici sve boje i uzorci izgledaju sjajno, ali u kući mogu da deluju potpuno drugačije. Osim toga, koja će boja odgovarati zidu zavisi i od nameštaja. Ako preuređujete životni prostor ili se useljavate u novi, ne prenagljujte sa odlukama vezanim za uređenje. Dajte sebi vremena da razmislite i nemojte da smetnete s uma da je dom vaš lični prostor. Zato ne dajte da neko drugi odlučuje umesto vas. Ako ste neodlučni, potražite drugo mišljenje, savet ili sugestiju, ali konačnu odluku donesite sami. Oprezno sa bojom. Određeni uzorak može izgledati idealno pod svetlima prodavnice, ali bi ista nijansa mogla da deluje „prejako" preko celog zida. Kupite kanticu boje i okrečite delić zida da „osetite" boju pod prirodnim svetlom. Ili je nanesite na beli papir i zalepite ga na zid koji ćete krečiti. Tek zatim donesite odluku.
 
  Mali saveti
  - Za kuhinju i spavaću sobu odlična je i nežna zelena jer je vrlo umirujuća, kao i blaga nijansa plave.
  - Svetloljubičastom možete da razigrate samo jedan zid u dnevnom boravku. Ostatak ostavite u beloj boji, i to onaj nasuprot prozora da biste dobili više svetla.
  - Za hodnike i dečje sobe dobre su i neodređene boje, plavo-ljubičaste ili plavo-zelene.
  - Nemojte da forsirate slaganje boja. Izdvojte delove nameštaja koji će se podudarati sa odabranim bojama.
  - Za topliju atmosferu prostora, nameštaj u manjim grupama postavite blizu središta sobe.
  - Ne kupujte delove nameštaja samo zato što su moderni, trendovi prolaze. Kupite ono što vam se dopada.