Broj 131
Početna > Putovanja > BAKARNO OSTRVO

Kipar

BAKARNO OSTRVO

Iako ima nešto više od 700.000 stanovnika, Kipar godišnje primi oko tri miliona turista, što i ne čudi ako se uzme u obzir da ovo ostrvo ima 340 sunčanih dana u godini i prelepe plaže sa najfinijim peskom

Istorija Kipra stara je oko 10.000 godina, a za to vreme posećivali su ga, naseljavali i osvajali Grci, Rimljani, Asirci, Persijanci, Egipćani, Vizantinci, krstaši, Venecijanci i Turci, a 1878. godine postaje britanska kolonija. To je i glavni razlog zašto većina ostrvljana odlično govori engleski jezik. Legenda kaže da je Afrodita, grčka boginja ljubavi, rođena u morskoj peni kraj Kipra. Jeleni Trojanskoj ovo je bila prva stanica kada je dolazila sa svojim dragim, a Ričard Lavlje Srce se ovde oženio Berengarijom Navarskom.
  Užurbani grad Nikozija je glavni grad Kipra još od 12. veka, a danas je jedini evropski grad koji je podeljen, budući da Zelena linija deli jug od severa, koji je pod opsadom Turske još od 1974. godine. Omiljena turistička destinacija svakako je stari grad, živopisna mešavina zidina iz 16. veka, pešačkih oblasti, kafića na kaldrmi i trgova specifičnog karaktera i mogućnostima za brojne obilaske.
 
  Istorijske zanimljivosti
  Kiparski arheološki muzej otvoren je sa ciljem da okupi, prouči i prikaže arheološke iskopine sa svih krajeva ostrva. Neki od eksponata su stari i više od 8.500 godina, a svi su prikazani po hronološkom redosledu. Najveća kolekcija kiparskih ikona nalazi se u Vizantijskom muzeju u starom gradu. Ikone su iz perioda od 9. do 18. veka, a muzej sadrži i umetničku galeriju slika, mapa i litografija. Etnografski muzej je smešten u Staroj biskupskoj zgradi gotskog stila iz 15. veka, koja je nekada korišćena kao benediktinski manastir, a nakon toga je postala Palata arhiepiskopa. Slikovita kolekcija predstavlja kiparsku tradicionalnu narodnu umetnost od 19. do ranog 20. veka i uključuje drvene rezbarije, juvelirske radove, grnčariju, ukrasne vezove, nacionalne kostime...
 
  Zidine starog grada
  Zidine koje u potpunosti okružuju stari grad datiraju iz venecijanske okupacije u 16. veku i protežu se u krugu od oko pet kilometara. Jedanaest kula u obliku srca je umetnuto duž zidova koji imaju tri kapije - na severu, jugu i zapadu. Jedna od kapija je restaurirana i pretvorena u opštinski kulturni centar, koji se koristi za izložbe, konferencije, predavanja i druge performanse. Hram svetog Jovana u starom gradu izgrađen je 1662. godine, a neprocenjiva vrednost i karakteristika ove crkve je ikonostas od izrezbarenog drveta sa zlatnim krilom vrata i dvoglavim orlovima.
 
  Larnaka, Tamasos i Limasol
  Larnaka je najveći grad na Kipru i važna turistička destinacija. Grad je dovoljno veliki da turistima pruži sve potrebne sadržaje, ali nije previše bučan, što je dobra vest za one koje vole mirniju varijantu odmora. U samom centru grada nalazi se šest muzeja kao i razna zanimljiva arheološka nalazišta.
  Na 19 kilometara jugozapadno od Nikozije nalazi se Tamasos, antički grad čuven po svojim radovima od bakra. Skorašnja arheološka iskopavanja na ovom mestu rezultirala su bogatim otkrićima u kraljevskoj grobnici - otkriveno je šest gipsanih skulptura, od kojih dve predstavljaju sfinge, a četiri lava. Limasol, drugi po veličini kiparski grad i jedan od dva najpoznatija letovališta u zemlji, nalazi se na južnom delu ostrva. To je i najveća luka u državi, pa većina turističkih brodova koji plove za Egipat i Izrael isplovljavaju upravo odavde. Limasol je veliki turistički centar, sa dugim šetalištem u centru grada, pored mora. Obalom, levo i desno od centra, ima bezbroj hotela i turističkih naselja. Limasol nudi i veliki izbor radnji sa raznovrsnom robom, koji će zadovoljiti i one najizbirljivije.
 
  Aja Napa - kiparska Ibica
  Aja Napa nalazi se na istočnom delu južne obale Kipra i poznata je po predivnim belim peščanim plažama i kristalnom moru. Pored porodičnog letovališta, ovo mesto je poslednjih godina postalo i prestonica zabave, sa više od 150 barova i diskoteka, pa je poznato i pod imenom „kiparska Ibica". Aja Napa je dobila ime po manastiru koji se nalazi u samom gradu. Reč 'napa' je stara reč koja znači šumovita dolina, a potiče iz davnih vremena kada je grad bio okružen gustom šumom. Kada je hrana u pitanju, Kiprani imaju meze koje obično čine različite vrste sireva, paradajz, masline, celer, sveža riba, artičoke... Glavno jelo su musaka, suvlaki, riba, testenina ili razne vrste voća. Jedno od poznatijih jela je fasolada, a od slatkih đakonija obavezno probajte voće preliveno sirupom, ratluk (lokumi), baklavu i orijentalne kolače s medom.