Broj 130
Početna > Lepi i zdravi > UNIVERZALNI LEK

Švedska grančica

UNIVERZALNI LEK

Lekovita moć ove biljke je čudesna, i zato se preporučuje svima za ublažavanje bolova i očuvanje zdravlja

Švedska grančica je poznati i provereni eliksir za očuvanje zdravlja. Koristi se za regulisanje metabolizma i jačanje imuniteta, za normalizaciju probave, deluje blago umirujuće, poboljšava cirkulaciju i čišćenje krvi, pospešuje izlučivanje tečnosti, što pomaže kod upale bubrega, bešike i uopšte protiv bakterija u mokraći i stvaranja kamena u bubregu i žuči. Takođe, ona deluje protiv cista, mioma i tumora i smanjuje osetljivost organizma kod svih vidova alergija.

  Protiv tegoba u menopauzi
  Švedska grančica otklanja mučninu, a pomaže i kod bolnih menstruacija i tegoba u menopauzi. Kapi švedske grančice uklanjaju ožiljke i izvlače temperaturu. Lekovito dejstvo pokazalo se i kod problema sa očima kao što su suzenje, zamućenje, crvenilo i bolovi. Preventivno ujutru i uveče treba piti po jednu kafenu kašiku razblaženih kapi. U slučaju tegoba bilo koje vrste treba uzimati tri kafene kašike dnevno, takođe razblažene.

  Obloga od švedske grančice
  Zavisno od veličine obolelog mesta, uzmite komad vate ili gaze, ovlažite šveden biterom i stavite kao oblogu. Pre toga u kožu utrljajte svinjsku mast ili mast od nevena. Na to stavite foliju koja treba da čuva rublje od zamašćivanja. Tek tada se sve poveže maramom ili zavojem. Zavisno od oboljenja, obloga se drži dva do četiri sata. Po mogućstvu oblogu stavite i tokom noći. Kada se obloga skine, kožu pospite puderom. Ako se kod osetljivih osoba pojavi crvenilo, obloge treba držati kratko.

  Šta sve leči
  Ukoliko pomirišete švedsku grančicu ili je udahnete nekoliko puta ili je pak stavite na teme, nestaće vrtoglavica i bolovi. Kod zubobolje dodajte jednu kašiku kapljica u malo vode, tečnost zadržite nekoliko trenutaka u ustima ili bolni zub namočite ovlaženom krpom. Ako vas muče mehurići na jeziku ili druge povrede, često ih vlažite kapljicama i ozdravljenje će biti brzo. Ako imate upaljeno ili ranjeno grlo, uzimajte kapljice ujutru, u podne i uveče, i polako ih gutajte. Švedska grančica je odlično sredstvo za želudac i pomaže kod bolova žuči. Ova čudotvorna biljka leči hemoroide, bubrege, pomaže kod depresija i melanholije i pospešuje metabolizam. Bez opasnosti zaceljuje sve rane, posekotine i ogrebotine, ako ih češće vlažite kapljicama. To ćete uraditi na sledeći način: uzmite krpu, sipajte na nju nekoliko kapljica i njom prekrijte rane. Švedska grančica leči do kraja sve fistule, opekotine od vatre, vrele vode ili masti. Reumatski bolovi u zglobovima nestaju ako kapljice uzimate ujutro i uveče i ako na bolno mesto stavite krpu koju ste prethodno umočili u ovaj napitak. Takođe, pomaže i kod nesanice. Sve navedene količine koje se piju moraju biti razređene vodom ili čajem.
 
  Mali šveden biter
 
  Sastojci
  10 g aloje
  5 g mirte
  0,2 g šafrana
  10 g lista sene
  10 g kamfora
  10 g korena rabarbare
  10 g kurkume
  10 g mane
  10 g terijak venecijana
  10 g kravljaka
  10 g korena angelike
 
  Lekovite biljke za šveden biter staviti u bocu od dva litra sa širokim grlićem i preliti 1,5 litrom rakije od žita ili nekom dobrom voćnom rakijom, jačine 34-40% i ostaviti 14 dana na suncu. Bocu treba mućkati svakoga dana, kao i pre ceđenja u manju bocu i, uopšte, pre upotrebe. Preostala količina rakije može da ostane na biljkama neograničeno vreme. Puniti u male boce koje treba čuvati na hladnom mestu, dobro zatvorene. Što duže stoji, šveden biter je lekovitiji.