Broj 130
Početna > Lepi i zdravi > SITI I VITKI

Malim zalogajima do zdravlja

SITI I VITKI

Dugo se već zna da hranu treba rasporediti u više manjih obroka, a ipak malo ljudi to čini. Ovo je odličan način da se izbegne prejedanje i višak kilograma, olakša probava, ali i više uživa u ukusima

Kad jedemo, u organizam treba da unesemo onoliko hrane koliko nam je potrebno za obavljanje raznovrsnih aktivnosti. Ipak, često nam se događa da u jednom obroku premašimo potrebnu količinu i prejedemo se, zbog čega se osećamo tromo. Raspodelom hrane na više manjih obroka to se sprečava.
 
  Hrana kao pogonsko gorivo
  Metodu „malih zalogaja" najlakše je primeniti tako što ćete praviti manje sendviče i sipati manju količinu hrane u tanjir. Što se slatkiša tiče, tu postoji nekoliko caka. Recimo, kolače možemo podeliti na dva dela, a deserte servirati u manjim čašama. Često smo iz pristojnosti prinuđeni da pojedemo sve iz tanjira, iako nam je već bilo dosta, čak i previše. Ista stvar je i sa kolačima: neprijatno vam je da ostavite napola pojeden kolač, a radije biste neku drugu vrstu. Najbolje bi bilo da počnete sa malom promenom, u obliku manjih zalogaja. Na ovaj način hrana se bolje vari jer je manja količina hrane dostupnija sokovima za varenje i enzimima koji se nalaze u njima. Olakšana je i apsorpcija hranljivih sastojaka nakon varenja, pa organizam u većem procentu iskorišćava nutrijente koje smo uneli hranom. Na taj način smo pomogli organizmu da ekonomično i ekološki iskoristi hranu kao svoje pogonsko gorivo.
 
  Prednosti malih zalogaja:
  - bolja probava,
  - osećaj da smo uneli više hrane (iako je obrnuto),
  - ređe prejedanje,
  - osećaj lakoće u telu,
  - uživanje u raznim ukusima i đakonijama.