Broj 130
Početna > Putovanja > MIRIS MEDITERANA

Sardinija

MIRIS MEDITERANA

Veličanstvena Sardinija i samo još nekoliko mesta na svetu mogu se pohvaliti izuzetnom kombinacijom netaknute prirode, blistavog plavetnila mora, skrivenih uvala sa predivnim belim peščanim plažama, nad kojima se uzdiže stenovita obala prepuna mediteranskog zelenila

Sardinija je posle Sicilije najveće ostrvo na Mediteranu, pripada Italiji i predstavlja autonomnu pokrajinu. Prostire se na površini od 24.090 km² i ima oko 1.662.758 stanovnika. Ostrvo se sastoji od velikog broja neverovatnih turističkih mesta, a najpoznatija su Kosta Smeralda, Porto Cervo i Porto Rotondo. Sardinija je u prošlosti bila pod Feničanima, Rimom, Vandalima, Vizantijom, Saracenima, nezavisnim gradovima Pizom i Đenovom, Španijom, Engleskom, Austrijom, da bi 1720. godine došla pod savojsku kuću kao država Sardinija. Najzad, 1861. godine, postaje deo ujedinjene Kraljevine Italije. Status autonomne regije dobija 1948. godine.
 
  Geografija ostrva
  Na Sardiniji vlada mediteranska klima. Na obalnim delovima veoma je blaga, sa malo kiša, koje padaju početkom proleća i krajem jeseni. Zimi, ali i u drugim godišnjim dobima, Sardiniju često tuče jak severozapadni vetar poznatiji kao maestral. Od matične zemlje Italije je udaljena 190 km, a od Tunisa 180 km. U blizini joj je Korzika, koja pripada Francuskoj i od koje je deli prolaz Bonifaćo, širok 12 kilometara. Sardinija je okružena mnoštvom malih ostrva, među kojima su najpoznatiji: Azinara, Madalena i Kaprera na severu, Tavolara na istoku i San Antioko (na jugozapadu). Sa zapadne strane Sardiniju zapljuskuje Sardinijsko more, a između Sardinije i Italije je Tirensko more. Sardinija ima približno oblik pravougaonika čija je dužina (sever-jug) 240 km, a širina (istok-zapad) 120 km. Na svakoj od četiri strane tog „pravougaonika" nalazi se po jedan veliki zaliv: Azinarski (na severu), Orisejski (na istoku), Kaljarski (na jugu) i Oristanski (na zapadu). Oko 14 odsto površine sardinijske teritorije je iznad 300 m nadmorske visine, na brežuljkasti deo otpada 68 odsto, a na ravnice 18 odsto.
 
  Noćni život pored vode
  Glavni grad Sardinije i najveći grad tog ostrva je Kaljari. To je kosmopolitsko mesto, sa skoro 500.000 stanovnika. Istovremeno, on je i istorijski vrlo atraktivan, s obzirom na to da ima gotovo netaknut stari centar, sa brojnim građevinama koje datiraju iz 12. i 13. veka. Grad je prepun restorana i barova, ali i prodavnica. Osim toga, Kaljari ima jednu od najdužih gradskih plaža u Italiji, a more je izuzetno čisto. Poeto je gradska plaža duga 8 km, poznata po finom, sitnom pesku. Plaža je postala popularna tek početkom 20. veka, jer su građani Kaljarija do tada bili više orijentisani na zapadnu stranu zaliva. Ime plaže Poeto potiče od katalonske reči žpohuetž, što znači izvor, a odnosi se na mnogobrojne izvore i rezervoare vode koji se nalaze na Zjela del Djavolo. Plaža Poeto ima dobar noćni život. Klubovi i barovi rade preko cele godine, ali su naročito atraktivni leti kada je noću prijatnije pored vode.
 
  Obilazak Sardinije
  Najčuvenije modne kuće iz najboljih delova Londona i Pariza, preko leta ovde imaju prodavnice. Poznati su i folklorni festivali, pre svega 1. maja u Kaljariju, ali i u Sasariju, Nuoru. Sardinija je ostrvo sa obalom dugom skoro dve hiljade kilometara, duž koje je zanimljivo jedriti, naročito uz severnu i istočnu obalu, koje imaju mnoga prirodna zakloništa i luke. Ploveći do Tunisa i nazad, mogu se upoznati mnoga pristaništa i mir nekih sidrišta, koji ponekad nedostaje u lukama. Vilazimijus je nedavno proširena luka, na krajnjem jugu Sardinije, a pored puno slobodnih, dobro opremljenih mesta, ima u neposrednoj blizini, odmah s druge strane lukobrana, lepe tihe plaže, a u samom mestu restorane i kafanice. Ipak, njena najveća privlačnost je zov afričke obale, Alžira i Tunisa, koji se u njoj oseća. Treba samo podići jedra i zaploviti.
 
  Divlja romantika
  Donekle mondenski, a donekle netaknuto, ovo ostrvo je jedno od najluksuznijih na svetu. Svojom kristalnoplavom bojom mora, privlači svetski džet-set. Zato ne čudi što su česti gosti ove destinacije Brus Vilis, Sindi Kraford i Naomi Kembel. Naime, na Kosta Smeraldi azurnoplava voda, bele peščane plaže i pristaništa jahti garantuju odmor bez premca. I ostatak ostrva mami lepim plažama koje su okružene stenama i zalivima, u čijoj pozadini vlada divlja romantika.
 
  Trajektom ili jahtom
  Ako putujete sopstvenim prevozom, računajte da su putarine dosta skupe, kao i da se na Sardiniji na mnogim plažama plaća parking, i to na nekim od pet do sedam evra za ceo dan, dok se na drugim naplaćuje evro i po (dva evra u avgustu) na sat. Da biste stigli do ostrva, najzgodniji su trajekti koji idu iz Livorna ili Đenove. Trajekt u sezoni ima više polazaka dnevno. Od Livorna tokom dana vožnja traje oko pet, noću i punih osam sati, dok iz Đenove vožnja trajektom traje i desetak sati. Cena prevoza nije fiksna, već zavisi od doba dana (dnevni ili noćni, a vikendi su mnogo skuplji) i koliko se ranije rezerviše mesto. Ako rezervišete kasnije, kabina sa sedištima može biti rasprodata, pa ako idete noćnim trajektom, preostaje vam ili stajanje ili kabina. Naravno, ukoliko se na vreme odlučite za Sardiniju kao svoje krajnje odredište, možete povoljno da kupite avionske karte jer veliki broj loukost kompanija leti tamo.