Broj 130
Početna > Intervju > HALJINA IZ MAŠTE

Jadranka Jovanović

HALJINA IZ MAŠTE

Proslavljena operska diva Jadranka Jovanović svoj stil je gradila pažljivo, sledeći ono što nosi u sebi, svoju prirodu, karakter, emocije i autentičnost

Jadranka Jovanović koja će 24. juna na Kolarcu održati koncert sa švedskim pijanistima braćom Jablovski, Peterom i Patrikom, priseća se kako su izgledale njene haljine na početku karijere i ističe da ličnost treba uvek da dominira nad garderobom.
  Slovite za osobu autentičnog, upečatljivog stila. Kako ste ga izgradili?
  Sa nostalgijom se setim haljina koje sam oblačila na svojim prvim nastupima. Šila ih je šnajderka prema nacrtima koje sam joj pravila. Bile su to haljine od jeftinih materijala i nisu imale nikakve veze sa modom niti imitacijom, jer nam tada nisu bili dostupni strani modni časopisi i modni kanali. Nije mi padalo na pamet da imitiram nekoga, jer to što je bilo u mojoj glavi bilo je toliko jako da bih ja to samo sprovodila u delo. Te moje haljine sa prvih nastupa bile su zapravo „za tri groša", primereno mom studentskom statusu. Ono što je veoma važno, te moje haljine su i tada imale nešto moje, nešto što je imalo veze sa mojom ličnošću i predstavljale su odraz moje trenutne kreacije i mašte.
  Definišite svoj modni stil.
  Moj stil je kombinacija svih mogućih stilova koji postoje, koji su spoj trenutka, ali i još hiljadu stvari, počev od onoga kako se osećam, preko jedne vrste, uslovno rečeno, umerenosti, sklada sa celom tom situacijom, gde idem, šta je primereno meni kao ličnosti, mom telu, mojoj građi...
  Šta smatrate najbitnijim kada je u pitanju odevanje?
  Smatram da je veoma važno da jedna osoba u svom odevanju ima autentičnost, taj lični stav, koji će da bude u prvom planu čak i ako nosite nešto što je demode. Svakodnevno viđamo na stranicama raznih magazina žene koje su lepo, moderno obučene, ali bez autentičnosti. Imate utisak da se radi samo o varijacijama na istu temu, o kopijama.
  Koliko vam je važno da odevni predmeti koje kupujete imaju potpis proslavljenih svetskih kreatora?
  Kad sam počela da radim u Italiji i Španiji, prvi put sam bila u prilici da vidim izuzetne modne kreacije. Prva haljina koju sam kupila bila je delo Nine Riči, a ja to nisam ni znala. Jednostavno sam ugledala model u izlogu, ušla i kupila tu haljinu. Cena je bila strašna, ali vredelo je. Bila je to zaista izuzetna kreacija i odabrala sam je samo zato što mi se dopala, a ne zato što nosi potpis Nine Riči. Nije mi bitna robna marka, već prevashodno da je u pitanju odevni predmet koji se meni dopada.
  Imate li omiljenu boju?
  Volim boje, jake, jarke, agresivne. Davno sam se odrekla crno-bele kombinacije. Smatram da moja ličnost treba da bude dominantnija od onog što nosim na sebi. U suprotnom, vi vidite garderobu, vidite ženu, ali ne i njenu ličnost i njen karakter.