Broj 13
Početna > Lepi i zdravi > UZROCI GOJAZNOSTI

UZROCI GOJAZNOSTI

Do gojenja dolazi usled disbalansa između hranom unesene i utrošene energije

Pozitivna razlika ostaje kada od unesenih kalorija oduzmemo kalorije utrošene na fizičke i mentalne aktivnosti. Utrošak kalorija vrši se različitom brzinom, u zavisnosti od metabolizma svake individue. Tako jedni uspešno održavaju idealnu težinu bez ograničavanja obroka i uz umerenu fizičku aktivnost, dok se drugi maltene i od vode i trčanja goje. Postojanju ovakvih razlika među ljudima doprinosi nekoliko faktora
  Godine - Prirodno je da, kako starite, dolazi do usporavanja metabolizma, pa je organizmu potrebno sve manje kalorija. Posebno kritičan za gojenje je period odmah nakon prestanka rasta, kada kalorije utrošene na razvoj organizma postaju višak. Unosi se ista količina hrane i ista je fizička aktivnost, a postaje se deblji. Metabolizam se usporava povećanjem broja godina.
  Pol - Pol je takođe bitan faktor. Metabolizam je kod muškaraca brži nego kod žena, zbog čega je njima potrebno više kalorija. Ne samo što ženama treba manje kalorija, nego i brzina njihovog metabolizma naglo opada kada dođu u fazu klimaksa. Ovo je jednim delom uzrok zbog kojeg žene počinju u tom periodu naglo da se goje.
  Aktivnost - Fizički aktivne individue zahtevaju više kalorija i više ih troše. Ako i niste sportski tip, pešačite više. Prošetajte do drugarice na kafu i saopštite joj to što imate lično, radije nego da istu informaciju pošaljete mejlom. Ne koristite lift. Izađite iz autobusa stanicu pre.
  Hrana - Izbegavajte visokokaloričnu hranu. Jedite da zadovoljite glad i istovremeno uživajte u ukusu, ali postarajte se da stanete na vreme. Na hranu nikada ne gledajte kao na neprijatelja broj 1. Hrana nije problem, ona je rešenje. Vaš zadatak je samo da pronađete pravo.
  Lekovi - Neki lekovi mogu istovremeno povećati apetit i usporiti metabolizam. Takvi su neki od lekova za smirenje, gotovo svi u vezi sa lečenjem hormonskih poremećaja. Antibebi pilule takođe. Zato koristite kondom - pored toga što sprečava neželjenu trudnoću kao i pomenute pilule, za razliku od njih ne goji, i još štiti od bolesti i virusa koje se prenose polnim putem.
  Nasledni faktor - Nasledstvo je u vezi kako sa gojaznošću tako i sa mršavošću i to tako što metabolizam nasleđujemo od majke. Ukoliko je majka (kao odrasla žena) gojazna, šanse da i njeno dete to bude jesu 75%. Isto važi i za mršave.