Broj 13
Početna > Lepi i zdravi > PROBLEMI SA SPAVANJEM

PROBLEMI SA SPAVANJEM

Većina roditelja priznaje da im je teško da decu odvedu na spavanje u pristojno vreme. Ako im ta akcija i uspe, ubrzo će iz kreveta začuti svog mališana kako kaže: “Žedan sam”, “Moram u WC”, “Zaboravio sam nešto da ti kažem”

Prema jednoj teoriji roditelji bi što ranije trebalo decu da naviknu na rutinsko odlaženje u krevet. Kontrolisan dečiji plač će roditeljima biti pokazatelj da su uspostavili tu rutinu. Nekim tatama i mamama će teško pasti dečije suze, ali će im njihovi mališani ipak dugoročno biti zahvalni.
-Dete stavite u krevet. Ako plače, pričekajte trenutak, a onda proverite da li je sve u redu.
-Položite dete u krevetić, bez pričanja ili bilo kakve interakcije sa njim. Pokrijte ga i izađite iz sobe. Deca obožavaju reakcije svojih roditelja pa ako ih ne izazovu, javiće se malo glasnije, čak će i zavrištati, ili raditi neke druge stvari koje inače ne rade. Ne dozvolite da se zbog ovakvog njihovog ponašanja osećate kao da ih kažnjavate, jer to nije istina. Ona moraju da spavaju da bi rasla i razvijala se. Možda ćete morati više puta da ponovite ovu rutinu, ali će profunkcionisati ako istrajete.
- Stariju decu koja sama izlaze iz sobe, uzmite za ruku i bez komentara ih vratite nazad u krevet. Pokrijte ih i izađite iz sobe. Ovo ćete morati mnogo puta da ponovite, ali, ako se ne predate, postići ćete uspeh.
Isto bi trebalo da uradite i sa decom koja ustaju usred noći i penju vam se u krevet. Uzmite ih za ruku, odvedite ih u sobu, pokrijte ih i izađite bez reči.
 Savet – počnite za vikend jer ćete možda morati da ustanete nekoliko puta tokom noći. Verovatno će dete pružati otpor, reagovati i biti nemirno, ali će se na kraju isplatiti i vama i celoj porodici.