Broj 13
Početna > Prica > PRAKTIČNA MAMA

Irena Mišović

PRAKTIČNA MAMA

Irena Mišović za sebe kaže da je bila praktična trudnica, da je u trudnoći nosila štikle i karo haljinice do kolena. Sa suprugom je najviše uživala u kupanju njihovih devojčica Ive i Katarine, što je ujedno bio i njihov mali ritual. Iako je za vreme obe trudnoće imala povećan apetit i mnogo jela, vežbanjem je dovela svoju liniju do savršenstva. To što danas, posle dve trudnoće, ima ravan stomak, Irena može da zahvali baki, koja joj je i savetovala da odmah posle porođaja nosi mider. O trudnoći, kilogramima, porođaju i ishrani Irena kaže:
 
  Da li ste se plašili porođaja?
  Da, kao i sve žene. Naši doktori često greše, jer ne pripremaju trudnice za porođaj. Kod nas je napravljen kult porođajnog bola .Uvreženo je mišljenje da porođaj mora da boli i da ta 2-3 dana u porodilištu moraju da budu teška. Ali to nije tačno! Niti mora da boli, niti treba da bude teško! Problem je što žene nisu solidarne. Porodilje u jednoj sobi će se teško ujediniti da kažu sestri: ,,Neću da promenim posteljinu, jer to je tvoj posao ", one će ipak same namestiti tu posteljinu. Mi žene ne umemo da podržimo jedna drugu i konačno nešto promenimo u Srbiji!
 
  Da li ste išli na vežbe za lakši porođaj?
  Nisam, ali mislim da vežbe svakako pomažu i treba ih praktikovati.
 
  Ko vam je doneo najlepši buket u porodilište?
  Ne sećam se. Ja sam atipična osoba u tom smislu, zaista mi nije bitno da li je neko doneo prelepi skupi buket ili jedan cvet, bitna mi je pažnja. Najviše volim bordo ruže.
 
  U kojoj bolnici ste se porodili?
  Porodila sam se u Gradskoj bolnici. Sve naše ustanove su veoma zaostale, a porodilje i trudnice se ne poštuju. Apelujem da, iako su slabo plaćeni medicinski radnici po dispanzerima i porodilištima, ne gledaju žene kao broj. Tretman porodilje u bolnici je katastrofalan, i do dan danas se ništa nije promenilo.
 
  Da li ste želeli devojčicu ili dečaka?
  Ne volim što mi kao društvo još uvek gajimo kult muškog deteta. Majke kad pričaju o detetu, ako imaju dečaka kažu ,, moj sin", a ako imaju devojčicu kažu ,,moje dete". To su sitnice koje pokazuju da mi i dalje živimo u patrijarhatu, koji je veoma konzervativan.
 
  Ko je birao imena, vi ili suprug?
  Za prvo dete smo zajedno birali ime. Ja sam htela da se zove Luna, ali moj muž je insistirao da ime bude ,,normalno", pa smo se dogovorili da bude Katarina. Mlađoj ćerki sam ja dala ime Iva.
 
  Koliko vam je trebalo da povratite liniju posle porođaja?
  Oba puta kada sam bila trudna, stvarno sam puno jela. Bilo mi je teško da kontrolišem apetit. Skoro tri godine sam se mučila da skinem šest kilograma. Kasnije sam počela intenzivno da vežbam.
 
  Kako ste se oblačili u toku trudnoće i da li ste se u toj garderobi osećali lepo i moderno?
  Bila sam praktična trudnica. Na trudnoću sam gledala kao na jedno kratkotrajno prolazno stanje i nisam se uznemiravala oko garderobe. Volela sam da nosim karo haljinice do kolena u stilu 50-tih i 60-tih godina. Uz elegantnu garderobu sam nosila štikle sve vreme u trudnoći.
 
  Koja je bila prva igračka koju ste kupili svom detetu?
  Katarina, moja starija ćerka, bila je prvo unuče u porodici, tako da je od prvog dana dobijala gomile igračaka koje sam, kada smo se selili, dala deci iz sirotišta.
 
  Jeste li imali sreće da vaša deca spavaju noću, kada su bile bebe?
  Katarina nije spavala noću do četvrte godine i često se budila da proveri da li sam tu. To je verovatno bila neka njena želja za sigurnošću i toplinom. Iva je bila sasvim drugačija. Od prvog dana je samo jela i spavala. Mogla bih da kažem da je bila savršena beba. Kakve su bile kao bebe, takve su i danas, Katarina je živahnija, a Iva odmerenija.
 
  Da li ste opremili dečiju sobu pre ili posle rođenja bebe ?
  Kada sam došla iz porodilišta sa prvom ćerkom, soba je bila kompletno opremljena, jer je moj muž kupio sve što je bilo potrebno.
 
  Šta mislite o tome da je roze za devojčice, a plavo za dečake?
  Nisam pristalica toga. Mojim ćerkama su kupovali roze, ali kasnije se boje izmešaju. Ne volim roze, ali zato moja mlađa ćerka Iva obožava!
 
  Da li vam je suprug pomagao oko dece?
  Što se tiče ustajanja noću, tu mi nije bio od velike pomoći. Pomagao mi je oko kupanja, jer mu je to pričinjavalo veliko zadovoljstvo i bio je to naš mali ritual.
 
  Uputite mladim majkama jedan savet
  Savetujem mladim majkama i trudnicama da paze šta jedu. Ne treba jesti za dvoje, ali ne treba ni gladovati. Žene moraju paziti koliko vitamina unose, a ne koliko hrane količinski unose. Bitno je da, dok doje dete, ne drže dijete, liniju mogu povratiti za neko optimalno vreme od 1 do 2 godine. Važno je i da mlade majke odlaze na vežbe, to sada postaje moderno i mnogo mi se sviđa.
  Još jedan koristan savet koji je meni dala moja baka, tiče se midera. To što danas imam ravan stomak je zato sto sam nakon porođaja nosila mider, i preporučila bih ga rado svim porodiljama.

Autori: Ana Stanković i Milica Prelević