Broj 13
Početna > Lepi i zdravi > OBAVEZAN DORUČAK

Obrok koji ne smete propustiti

OBAVEZAN DORUČAK

Za dobar početak dana važno je osigurati energiju i započeti dan doručkom. Doručak poboljšava pamćenje, razumevanje i doprinosi boljem raspoloženju

Istraživanjima dokazuju da deca i omladina koji preskoče prvi jutarnji obrok imaju lošije rezultate na brojnim testovima nego oni koji su ujutru doručkovali. Dobar doručak osigurava potrebnu energiju, kako bismo izdržali naporan dan. Redovnim konzumiranjem doručka može se poboljšati sveukupno zdravlje. Mnoge studije pokazale su da su osobe koje imaju redovan, kvalitetan jutarnji obrok mnogo aktivnije i produktivnije, kako mentalno tako i telesno. Preskakanje doručka znači nepotrebno izgladnjivanje organizma, a hrana je organizmu kao i gorivo automobilu - neophodna da bi pravilno funkcionisao. Istraživanja navode kako 17-37 % odraslih osoba izostavlja doručak.

  KVALITETAN DORUČAK                                                                                              
   Važno je naglasiti da bi doručak trebalo da osigura četvrtinu dnevnih potreba organizma za nutrijentima, pa je vrlo važno šta doručkujemo. Dobar doručak uključuje mleko ili mlečne proizvode kao  izvor proteina i kalcijuma, integralna peciva ili pahuljice, kao izvor kompleksnih ugljenih hidrata i voće ili voćni sok kao izvor pojedinih vitamina i minerala. Ljudima je najčešći izgovor za preskakanje prvog dnevnog obroka nedostatak vremena. Ukoliko se odlučite za žitarice ili pahuljice sa mlekom, za pripremu i konzumiranje će vam trebati od 5-7 minuta. Toliko sigurno možete izdvojiti!

  RAZNOVRSNA I KVALITETNA ISHRANA                                                                          
  Za kvalitetan doručak odaberite pahuljice od punog zrna sa obranim mlekom, voće, jogurt i integralno pecivo. Tokom dana važno je da ne preskačete glavne obroke jer međuobroci nisu zamena za ručak i večeru. Svaka namirnica sadrži određenu količinu pojedinih nutrijenata. Da bi se zadovoljile svakodnevne potrebe organizma, važno ih je kombinovati, a za to je važna raznovrsna i uravnotežena ishrana. Obavezno ujutru doručkujte, jer doručak je važan za dobar početak dana. Za međuobrok je bolje pojesti sveže ili sušeno voće, povrće ili sendvič sa salatom nego čokoladu ili grickalice. Svi nutricionisti se slažu da je doručak najvažniji dnevni obrok i da je redovno doručkovanje vrlo poželjna navika. Nakon 8 - 10 sati sna, organizam je ujutru u prvom stadijumu gladovanja. Kako biste pokrenuli metabolizam i mozgu osigurali potrebnu energiju, prvi dnevni obrok ne bi trebalo predugo odgađati.
 
  PRIMERI ZDRAVOG DORUČKA
  Niskokaloričan
  -    Jedan obrok niskokaloričnog hrskavog muslija (30g) i 125 ml mleka sa niskim procentom masti
  -    Bela kafa
  -    Jedna jabuka srednje veličine
  Za sladokusce
  -    Jedan obrok hrskavog čokoladnog muslija (35 g)
  -    Šoljica mleka
  -    1 kašika meda
  Za ljubitelje sendviča
  -    Integralna kifla sa semenkama (65 g)
  -    Sirni namaz (10 g)
  -    Kriška sira
  - Kiseli krastavci i list salate
  -    Čaša isceđenog soka od pomorandže (2 dl)
  -    Bela kafa