Broj 13
Početna > Lepi i zdravi > MITOVI O TERETANI

MITOVI O TERETANI

Tokom zime i raznih proslava nabacile ste nekoliko kilograma viška i sada ste odlučile da krenete u teretanu. To je sjajna odluka, ali morate slušati savete stručnjaka i imati odgovornog instruktora koji će vam pravilno pokazati svaku vežbu.Teretanom uvek kruže razne priče i pogrešne informacije. Evo nekoliko mitova, ali i saveta stručnjaka za bolju kondiciju i pravilno vežbanje

1. Lagano i sporo dizanje tegova stvara jake mišiće
  Superlagano dizanje tegova vodi do superdugačkog treninga i to je sve! Istraživači sa Univerziteta Alabame u SAD su nedavno proučavali dve grupe dizača tegova koji su vežbali po 29 minuta. Prva grupa je dizala pet sekundi, a spuštala 10 sekundi, dok je druga istu vežbu izvodila na tradicionalan način - jednu sekundu gore, jednu dole. Brža grupa je sagorela više kalorija i podigla 250% veću težinu.
  Reč stručnjaka: Najveće povećanje snage se postiže tako što se faza dizanja izvodi što je moguće brže. Spuštanje treba da bude sporije. Faza spuštanja osigurava veću mišićnu masu i ako to radite sporije, mogućnost povrede se znatno smanjuje.
  2. Ukoliko jedete više proteina, povećaćete mišićnu masu
  Ovo je samo donekle istina. Proteini podstiču proces stvaranja mišića, ali vam za to nisu potrebne neumerene količine, kaže Džon Ajvi autor knjige „Tajming pri unošenju hranjivih materija". Ukoliko vežbate intenzivno, dva i po grama proteina po kilogramu telesne težine je previše.
  3. Pravila istezanja - Istezanje nogu je sigurnije za vaša kolena od čučnjeva
  Ne! Vrlo je važno da znate šta radite. Nedavno istraživanje je pokazalo da su vežbe otvorenog lanca, one koje aktiviraju samo jedan zglob, u šta se ubraja i istezanje nogu, potencijalno opasnije od pokreta zatvorenog lanca - kojima se angažuje više zglobova istovremeno, kao što je slučaj kod čučnjeva i klupe za noge. Studija je pokazala da se kod istezanja aktiviraju kvadricepsi donekle nezavisno jedni od drugih, a tih pet sekundi razlike u njihovom aktiviranju stvaraju neravnomeran pritisak na čašicu kolena i butnu kost.
  4. Poštedite mišiće - Nikad ne forsirajte mišić koji vas boli
  Pre nego što preskočite vežbu koja vam angažuje bolan mišić, ustanovite koliko vas zaista boli. Ako vas mišić boli na dodir, ili vam bol ograničava kretanje, pametnije je da ga poštedite bar još jedan dan. U blažim slučajevima aktivan odmor, koji podrazumeva lakše vežbe aerobika i istezanje, pa čak i dizanje lakšeg tereta, može ublažiti bol i doprineti bržem ozdravljenju.
  Lagana aktivnost stimuliše protok krvi kroz mišiće, čime se izbacuju toksini i ubrzava oporavak.
  5. Mit o istezanju -  Istezanje sprečava povrede.
  Istraživači Centra za kontrolu bolesti i prevenciju pregledali su više od 350 studija i članaka o vezi između istezanja i povreda i zaključili da istezanje za vreme zagrejavanja nema mnogo uticaja na sprečavanje povreda. Istezanje povećava elastičnost, ali većina povreda se dešava prilikom izvođenja normalnih pokreta.
  Dakle, samo oprezno. Vrlo je važno da radite sa profesionalcima, koji će vam polako i temeljno objasniti svaku vežbu. Nemojte preterivati u početku ili sebe forsirati, jer time neće ništa postići. Uporedo sa vežbanjem bilo bi poželjno i da promenite način ishrane, izbacite slatkiše, masnu hranu i okrenete se zdravijoj hrani, a obavezno pijte što više tečnosti!