Broj 13
Početna > Poznati > HAOS SA UKUSOM - Kristijan Lakroa

Kristijan Lakroa

HAOS SA UKUSOM - Kristijan Lakroa

Eksplozija šarenila, boje koje vrište sa odeće, čipka, perje, krzno, rese, cirkoni, previše nakita, haos koji zaslepljuje, neizostavni su elementi prepoznatljivog Lakroa stila. Svaki njegov komad odeće je malo umetničko delo, pa su ga i prozvali "čovek sa magičnom četkicom za slikanje"

Kristijan Lakroa rodio se u Arlu u južnoj Francuskoj. Sunce rodne Provanse preneo je i na svoju paletu, te vedre boje meša i na svojim kreacijama, kombinacije kao što su grimiznoljubičasta, drečavoroze, narandžasta, žuta, crvena, i to sve zajedno na jednoj odevnoj kombinaciji.
 Genetski sklon umetnosti, detinjstvo je proveo obilazeći muzeje i čitajući na tavanu priče koje su hranile njegovu maštu. Bio je zadivljen provansalskim i ciganskim običajima, ludostima koje su pravili veliki vladari, stranim kulturama, Barselonom i Venecijom, Oskarom Vajldom i Bitlsima, uz koje je i naučio engleski jezik.
 Studirao je istoriju umetnosti na Pol Valeri Univerzitetu u Monpeljeu, ali ponesen željom da postane kustos muzeja, nastavlja da se školuje u prestonici, i to istovremeno na Sorboni i Ecole du Louvre.

Ekstravagantne kreacije
Nakon diplomiranja upoznaje osobe koje će znatno uticati na njegov život: Fransoaz Rosentijel, buduću suprugu, koja mu je pokazala tajne Pariza i ohrabrila ga da crta i Žan-Žaka Pikara, koji mu je pronašao prve poslove, najpre kod Hermesa, a potom kod Gaja Polina, gde je radio kao njegov asistent.
Godine 1981. počeo je da radi zajedno sa Pikarom za Žan Patu. Njih dvojica su se prihvatili izazova da kreiraju visoku modu, koja je tada bila poprilično u zapećku. Jedna sezona za drugom, i za njihovim ekstravagantnim, luksuznim kreacijama poludelo je pola Pariza. Njihov uspeh nije prošao nenagrađeno. Godine 1986. dobijaju prestižnu modnu nagradu - Zlatni naprstak, a godinu dana kasnije u Njujorku i Oskara za najbolje strane kreatore.
Ohrabren takvim uspehom, po povratku iz Amerike, Lakroa napušta Patu i otvara svoj salon, koji je bio prvi salon visoke mode otvoren u Parizu za poslednje dve decenije. Tada počinje da stvara svoju modu inspirisan Orijentom, srednjovekovnim tunikama, francuskim vojnim uniformama iz doba Napoleona, haljinama mongolskih seljaka, španskim istorijskim kostimom... Otkrio je vez, kao sastavni deo visoke mode, i izdašno ga koristi u svakoj svojoj kolekciji. Pored veza neizostavni detalji u njegovim kreacijama su i glomazan nakit, dugačke ogrlice, izvezeni kaiševi, rese, leopardasti šeširi, narandžaste ili zlatne čizme, sve na granici između kiča i šika.

Svestrani genije
Godine 1988. dobija i drugi Zlatni naprstak. Zatim na jednoj gala zabavi predstavlja i svoj prvi parfem C'est La Vie.
Sredinom devedesetih lansira novu Bazaar liniju, koja se razlikuje od svega što je do tada stvarao - ona je mladalačka, fanki i opuštena. Bio je to još jedan veliki uspeh.
Potvrđen kao modni kreator, Lakroa pokazuje svoju svestranost upuštajući se i u druge dizajnerske vode: kreira nameštaj, operske kostime, dečije igračke i novi tramvaj za Monpelje, uniforme za posadu Air France.
Ove godine će Lakroa proslaviti dvadeset godina rada svoje modne kuće.
"Osećam se kao da sam ponovo rođen. Imam osećaj da je to nešto što počinje iznova, ali sa malo više znanja", izjavio je na Nedelji visoke mode u Parizu.

Autor: Dragana Barjaktarević