Broj 13
Početna > Lepi i zdravi > DECA RASTU OD SMEHA

DECA RASTU OD SMEHA

Neonatolozi tvrde da se dete smeje ili osmehuje još u majčinom trbuhu

Deca su neiskvarena i na svoju okolinu najčešće reaguju smehom. Poznata američka terapeutkinja Anet Gudhart kaže da se deca do četiri godine smeju do 500 puta na dan, dok se odrasli u proseku dnevno nasmeju najviše petnaest puta.
  Dete počinje da se osmehuje još u poslednjoj fazi prenatalnog razdoblja. Taj fetalni osmeh je refleks koji služi da bi se vežbao takozvani Santorinijev mišić za smeh koji postoji samo kod ljudi. Docentkinja razvojne psihologije Ana Oliveiro Feraris kaže da osmehivanje deteta u prenatalnoj dobi predstavlja automatsku vežbu koja nema nikakve veze s onim što se događa oko njega. Taj osmeh je samo refleksno treniranje mišića koji će kasnije biti aktivirani za smeh. Dete staro nekoliko nedelja se često osmehuje u snu, ali to ne znači da ga neki prizor iz snova posebno raduje, već je to samo nastavak vežbe koju je ono započelo pre dolaska na svet. Oduševljenje kojim roditelji i porodica reaguju na bebin prvi osmeh i grimase biće osnova za njegov dalji intelektualni i emotivni razvoj.
 
  Faze dečijeg smejanja
  U drugoj nedelji života dete posle ispunjenja osnovnih potreba počinje osmehom da izražava zadovoljstvo. Počeće da se osmehuje ako odrasli budu ohrabrivali njegove prve osmehe, pa će tako reagovati na spoljašnje podsticaje kao što su majčin glas, zvuk ili pokret lica.
 
  Dete oko pete nedelje života počinje da se smeška kada mu se približi neko lice, čak i ako bi mu se pokazao model od kartona na kojem su samo nacrtane oči. Stručnjaci tvrde da je reč o dečijem urođenom mehanizmu. Ako majka na osmeh uzvrati rečima punim nežnosti i zadovoljstva, pomoći će bebi da shvati kako ispred sebe ima nekog ko je drugačiji i time podstaći njen intelektualni razvoj. Ovako se uspostavlja socijalni odnos između roditelja i deteta, jer ono shvata da osmeh donosi rezultate. To se, međutim, ne može postići sa modelom od kartona.
  Pravo glasno smejanje nastupa u trećem mesecu života, a oko petog meseca beba već razlikuje lica roditelja i nepoznatih osoba. Novorođenče još ne pravi razliku između grimase i normalnog izgleda lica, pa se zato smeje svim našim izrazima. Dete staro tri meseca to neće raditi, dok će se beba od osam meseci osmehivati samo osobama koje poznaje. Dvogodišnje dete je u potpunosti ovladalo svojom sposobnošću smejanja.
 
  Po detetovom smehu se može lako proceniti njegov intelektualni razvoj. Dete od nekoliko meseci se smeje kad mu roditelj sakrije neki predmet iza leđa pa mu ga zatim pokaže. Već sa osam meseci beba počinje da se nezaustavljivo smeje kad čuje šuškanje kese. Ali u tom uzrastu beba još uvek ne zna da kesa šušti samo ako se dira i da predmeti ne iščezavaju sami od sebe. Za dete su sve to neočekivani događaji pa ga zato i zasmejavaju, ali će vremenom početi da se smeje samo događajima koji zahtevaju malo složenije poznavanje stvarnosti. Dokazano je da je smeh zdrav, a neki stručnjaci tvrde i da podstiče lučenje hormona rasta. Zato se smejte što više, posebno sa svojim detetom!