Broj 129
Početna > Lepi i zdravi > KAKO DA SMANJITE STOMAK

Rešite se nadutosti

KAKO DA SMANJITE STOMAK

Dešava vam se da vam se stomak nadme posle jela i to vas nervira i ulova dozu nesigurnosti. Posebno kada dođe leto i vreme za kupaći kostim. Evo nekoliko jednostavnih saveta kako da se rešite neprijatne nadutosti i da brzo i lako dobijete ravan stomak

1. Dobro sažvaćite hranu
  Brzina, nerviranje i stresne situacije su sastavni deo života koji nam često ne ostavljaju prostor da jedemo na miru. Kada jedemo u žurbi, gutamo i vazduh, što može da izazove bolove u stomaku. Savet je da polako žvaćete hranu, bez obzira na to koliko malo vremena imate, jer ćete je tako lakše svariti.
 
  2. Integralne žitarice
  Može da es desi da vam se stomak nadima od belog hleba. Ako nemate naviku da jedete integralni hleb, uvodite ih postepeno u ishranu tako što ćete mešati hleb ili testenine od belog i tamnog brašna. S vremenom povećajte unos integralnih žitarica u ishranu i vaš želudac će se navići na veću količinu vlaknastih materija.
 
  3 Kupus sa začinima
  Kupus prouzrokuje stvaranje gasova u stomaku, a začini ih ublažavaju. Kad kuvate ovo povrće, obavezno dodajte malo korijandera, kima ili anisa.
 
  4 Dinstani crni luk
  Svež crni luk se veoma teško vari. Ako ga stavljate u salatu, držite ga kratko u limunovom soku ili kratko prodinstajte na maslinovom ulju.
 
  5 Negazirana voda
  Ugljen-dioksid iz gazirane vode nadima stomak, pa zato mnogi bolje podnose negaziranu vodu.
 
  6 Sojino mleko
  Da li vam se stomak uznemiri kada popijete mleko? U tom slučaju, možda patite od preosetljivosti na mlečni šećer. Pređite na sojino mleko, jer ćete tako, između ostalog, moći i dalje da uživate u vašoj omiljenoj kafi s mlekom, a to se neće odražavati na stomak.